Βατερλώ στην Κολωνία: Μεγαλύτερη η συγκέντρωση των αντιπάλων του Ερντογάν




Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησε σε ένα κοινό από 16.000 υποστηρικτές του που βρίσκονται στη διασπορά, ζητώντας τους να ενταχθούν, αλλά να μην αφομοιωθούν στη γερμανική κοινωνία και απάντησε στις επικρίσεις που εκτοξεύονται εναντίον του μετά την τραγωδία στο ανθρακωρυχείο της δυτικής Τουρκίας. Την ίδια στιγμη 46 χιλιάδες άνθρωποι διαδηλωναν εναντίον του στην Κολωνία.

«Ένας ορισμένος τύπος μέσων μαζικής ενημέρωσης εδώ καθώς και οργανώσεις έχουν προσπαθήσει να εκμεταλλευτούν την καταστροφή στη Σόμα προσβάλλοντας τον πρωθυπουργό της Τουρκικής Δημοκρατίας» είπε μεταξύ άλλων ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της μιας ώρας ομιλίας του. «Ο Ταγίπ Ερντογάν γνωρίζει τη μυρωδιά του άνθρακα στα ορυχεία. Έχω πάει στο εσωτερικό αυτών των ορυχείων και έχω περπατήσει 4-5 χιλιόμετρα σε αυτά», πρόσθεσε .

Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να καταδικάσουν τα «ψέματα και τις ίντριγκες» από τους αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντάς τα «μαύρη προπαγάνδα». Ο Ερντογάν μιλά συχνά σε πολυπληθές κοινό αποδήμων, όταν επισκέπτεται τη Γερμανία. Και αυτή τη φορά επανέλαβε όσα διατύπωσε και το 2008, όταν προειδοποιούσε τη μεγαλύτερη μειονότητα της Γερμανίας να αποφύγει την αφομοίωση. «Αφομοίωση! Όχι το έχω ξαναπεί και το λέω πάλι! Μη θέσετε σε κίνδυνο τη γλώσσα μας, τη θρησκεία και τον πολιτισμό μας » είπε ο τούρκος πρωθυπουργός. Η ομιλία του Ερντογάν ενώπιον τουρκικού ακροατηρίου που ζει στη Γερμανία έρχεται εν όψει της αναμενόμενης υποψηφιότητάς του στις προεδρικές εκλογές της Τουρκίας τον προσεχή Αύγουστο.

Νωρίτερα στην Κολωνία περίπου 45.000 διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, διαδήλωσαν εναντίον του τούρκου πρωθυπουργού φορώντας κράνη μεταλλωρύχων και κραδαίνοντας πανό με τα οποία χαρακτήριζαν τον Ερντογάν σαν δικτάτορα . Η διαδήλωση ήταν τμήμα των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που σάρωσε την Τουρκία, τον τελευταίο χρόνο και τροφοδοτήθηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη βίαιη αστυνομική καταστολή. Ο τούρκος πρωθυπουργός ζήτησε να καταδικάσουν τα « ψέματα και τις ίντριγκες» από τους αντιπάλους του, χαρακτηρίζοντάς «μαύρη προπαγάνδα» .

Επισήμως ο Ερντογάν επισκέπτεται την Γερμανία με αφορμή την 10η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων, την οποία στηρίζει το κόμμα της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του οποίου ηγείται. Στην ουσία πρόκειται για προεκλογική ομιλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Αυγούστου. Περίπου 3 εκατομμύρια πολίτες τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία και από αυτούς περίπου 1,4 εκατομμύρια μπορούν να ψηφίσουν στις εκλογές, ένας αριθμός που ισοδυναμεί με το εκλογικό σώμα στην πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας τα Άδανα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Τουρκικών Σπουδών.

ΠΗΓΗ: DPA, ANA-MPA, REUTERS

Supporters of Turkish Prime Minister Erdogan hold his portrait and wave Turkish flags as they arrive for a rally ahead of his visit in Cologne

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Bild στον Ερντογάν: «Δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ!»

«Δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ», είναι ο τίτλος ανοιχτής επιστολής που απευθύνει η γερμανική εφημερίδα «Bild» στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, ενόψει της χθεσινής του ομιλίας στην Κολονία. Την ίδια ώρα η Κοινότητα των Αλεβιτών διοργάνωσε στην πόλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, στην οποία είχε προγραμματιστεί να συμμετάσχουν περίπου 30.000 άτομα.

Στην επιστολή της, η οποία δημοσιεύεται στα γερμανικά και στα τουρκικά, η Bild αναφέρεται στη συμπεριφορά του κ. Ερντογάν μετά το δυστύχημα στο ορυχείο της Σομά, στην απαγόρευση που επέβαλε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στις αποκαλύψεις που αφορούν διαφθορά μελών της οικογένειάς του, στις διακρίσεις σε βάρος των γυναικών, αλλά και στην κριτική που άσκησε στον Γερμανό Πρόεδρο Γιοάχιμ Γκάουκ.

«Στην Κολονία κάνετε σήμερα προεκλογική εκστρατεία ενώπιον 18.000 Γερμανο-τούρκων. Ίσως να πείτε ό,τι είπατε και τον Φεβρουάριο στο Βερολίνο: “Να είστε περήφανοι για τη γλώσσα, για τη σημαία, για τον πολιτισμό σας” – και με αυτά να μην εννοείτε τα γερμανικά. Ή όπως το 2008 στην Κολονία: “Η αφομοίωση είναι έγκλημα εναντίον της ανθρωπότητας”» τονίζει η εφημερίδα και καταλήγει: «Η Γερμανία είναι μια ελεύθερη χώρα, όπου όλοι μπορούν να εκφραστούν ελεύθερα, ως εκ τούτου δεν μπορούμε και δεν θέλουμε να σας απαγορεύσουμε την επίσκεψη. Ωστόσο, ένα είναι σαφές: Δεν είστε ευπρόσδεκτος εδώ!».

Επισήμως ο κ. Ερντογάν επισκέπτεται την Γερμανία με αφορμή την 10η επέτειο από την ίδρυση της Ένωσης Ευρωπαίων-Τούρκων, την οποία στηρίζει το κόμμα του Τούρκου πρωθυπουργού. Στην ουσία πρόκειται για προεκλογική ομιλία ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Αυγούστου, καθώς στη Γερμανία ζουν περίπου 1,3 εκατομμύρια άτομα τουρκικής καταγωγής.

ΠΗΓΗ: Φ. ΚΑΡΑΒΙΤΗ, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: