Το πολιτικό σύστημα της Κύπρου αναδείχθηκε μειοψηφία




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com, www.mignatiou.com

Η πλειοψηφία των πολιτών δεν έχει ψηφίσει και αυτό συνθέτει την πολιτική πραγματικότητα, που ανέδειξαν οι χθεσινές ευρωεκλογές. Την ίδια ώρα, στα κόμματα μετρούν ποσοστά και έδρες, αυτά που έχουν εκλέξει. Παρόλο που όσοι αντιμετωπίζουν προσγειωμένα τα εκλογικά αποτελέσματα, βλέπουν πως σε πραγματικούς αριθμούς κανένα κόμμα δεν μπορεί να πανηγυρίζει αυτή η εκλογική αναμέτρηση έχει, ασφαλώς, νικητές και ηττημένους. Ο ΔΗΣΥ παρουσιάζεται με ιδιαίτερα ψηλά ποσοστά, το ΑΚΕΛ παρά τη μείωση των ψήφων του συγκρατεί δυνάμεις. Τα λεγόμενα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ, είχαν διαρροή ψήφων ενώ η Συμμαχία Πολιτών, εξασφάλισε ποσοστά, τα οποία την εδραιώνουν στο πολιτικό σκηνικό.

Ο Δημοκρατικός Συναγερμός, εδραίωσε με μεγάλη διαφορά την πρώτη θέση και εισέπραξε χθες ψηλά ποσοστά. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου στην πρώτη του εκλογική μάχη βγήκε κερδισμένος, έχοντας να διαχειριστεί και ζητήματα που αφορούν πολιτικές αποφάσεις της κυβέρνησης, που δεν ήταν φιλολαϊκές. Την ίδια ώρα, έχει ενώπιον του να διαχειριστεί ένα ψηλό ποσοστό ψήφων σε ένα κλίμα, λόγω οικονομίας, που δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικό. Συνεπώς, το στοίχημα είναι η διαχείριση των ποσοστών με πολιτικές πράξεις όχι προεκλογικές εξαγγελίες.

Το ΑΚΕΛ, με μειωμένα ποσοστά, σώζεται ουσιαστικά με την εκλογή δυο ευρωβουλευτών. Εισπράττοντας, εν πολλοίς, την δυσφορία των πολιτών για τη διακυβέρνηση του, την προηγούμενη πενταετία, το ΑΚΕΛ τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους του, που φαίνεται να επέλεξαν την αποχή. Την ίδια ώρα, όμως, είναι σαφές πως το κόμμα έχει συγκρατήσει σημαντικά ποσοστά, δείχνοντας πως ο σκληρός πυρήνας παραμένει ισχυρός και προσφέρει τη δυνατότητα στο ΑΚΕΛ, να επανέλθει. Άλλωστε, οι ψηφοφόροι του, που δεν το ακολούθησαν χθες, δεν επέλεξαν άλλο κόμμα.

Το ΔΗΚΟ με νέο Πρόεδρο, τον Νικόλα Παπαδόπουλο, είδε τα ποσοστά του να μειώνονται. Μετά από ένα διχαστικό συγκρουσιακό συνέδριο και την απόφαση για αποχώρηση από την κυβέρνηση, το κόμμα λειτούργησε με εσωστρέφεια και η προεκλογική εκστρατεία άρχισε με καθυστέρηση και ήταν υποτονική. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος έδωσε την πρώτη του μάχη ως Πρόεδρος του κόμματος και δεν πρέπει να είναι καθόλου ευχαριστημένος. Ένα κόμμα που κινείτο ενίοτε εντός και γύρω από την εξουσία, σήμερα είναι εκτός και δεν έχει προοπτική να επανέλθει, Συνεπώς το ποσοστό που έχει εξασφαλίσει, δείχνει ότι ο σκληρός πυρήνας είναι σχεδόν 11%.

Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ αν και έχει εκλέξει ευρωβουλευτή, είναι ο μεγάλος χαμένος των εκλογών. Δεν κατάφερε καν να συγκρατήσει τα ποσοστά του ενώ η συνεργασία με τους Οικολόγους δεν πρόσφερε επιπρόσθετα ποσοστά. Λειτουργώντας για μια ακόμη φορά με εσωστρέφεια, ανάλωσε την προεκλογική εκστρατεία σε ένα αγώνα επικράτησης των υποψηφίων του. Περαιτέρω, με παρωχημένο πολιτικό λόγο και με επαναλαμβανόμενα συνθήματα, όπως «εμείς δεν φάγαμε», δεν κατάφερε να προωθήσει τις πολιτικές του για το τι μέλλει γενέσθαι. Η επόμενη ημέρα για την ΕΔΕΚ θα είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Ήδη το κόμμα αισθάνεται τη Συμμαχία Πολιτών να απειλεί την τέταρτη θέση ενώ φαίνεται πως με τις προσεγγίσεις και τις ακολουθούμενες πρακτικές δεν έχει δυνατότητες ανατροπών. Η ΕΔΕΚ, εάν κρύψει την ήττα κάτω από το χαλί, κρατώντας την εκλογή ευρωβουλευτή, τότε στις επόμενες εκλογές, τις βουλευτικές, θα αντιμετωπίσει μεγαλύτερα προβλήματα.

Στην πρώτη αντίδραση, ο Πρόεδρος του κόμματος, Γιαννάκης Ομήρου έκανε λόγο για πρωτοβουλίες για ανοίγματα συνεργασίας του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Μια πρωτοβουλία, που επαναλαμβάνεται μετά από εκλογική αποτυχία.

Η Συμμαχία Πολιτών, αν και δεν κατάφερε να εξασφαλίσει έδρα στην ευρωβουλή, έχει καταγράψει καλά ποσοστά. Έχοντας ένα χρόνο ζωής, η Συμμαχία έχει καταγραφεί ως πολιτική δύναμη, που πλησιάζει τα άλλα δυο κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου. Επιστρατεύοντας την αμφισβήτηση πολιτικών, τόσο στο Κυπριακό όσο και στα οικονομικά με σαφή αντι-μνημονιακή στάση, εξασφάλισε την υποστήριξη μιας μερίδας πολιτών, που θεωρούνται πιο ριζοσπαστική σε όλα τα μεγάλα ζητήματα. Το ζητούμενο για τη Συμμαχία Πολιτών, είναι η διαχείριση της επόμενης ημέρας και τα ποσοστά που εξασφάλισε.

Το Μήνυμα Ελπίδας, εμφανίστηκε προ μηνός στο πολιτικό γίγνεσθαι. Ένα σχήμα με συμμετοχή διαφορετικών απόψεων και προσεγγίσεων, δεν κατάφερε να εισπράξει ψήφο διαμαρτυρίας. Εκείνοι που αμφισβητούσαν και αμφισβητούν το πολιτικό σύστημα, επέλεξαν την αποχή, παρά την ψήφο διαμαρτυρίας.

ΕΑΝ ΗΤΑΝ ΕΘΝΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ…

Ψηλά θεωρούνται τα ποσοστά που κατέγραψε το ΕΛΑΜ στις χθεσινές εκλογές. Το 2,69% εκτιμάται ως ένα ποσοστό, το οποίο σε περίπτωση εθνικών εκλογών, θα τους επέτρεπε να εκπροσωπηθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΟ Ε/Κ-Τ/Κ

Το πρώτο εγχείρημα κοινού ψηφοδελτίου Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, δεν κατάφερε να αποσπάσει σημαντικούς ψήφους. Σύμφωνα με το αποτέλεσμα, το Κίνημα Δράσυ- Eylem κινήθηκε σε ένα ποσοστό 0,85%. Συγκροτήθηκε λίγο πριν τις εκλογές και προεκλογικά δεν πρόλαβε να έχει μεγάλη δράση.

Προβληματισμός αλλά και θετική αξιολόγηση

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου τόνισε πως «οφείλουμε με ωριμότητα να βάλουμε στο πλάι την καθαρή εκλογική μας επικράτηση και πάνω απ` όλα να δώσουμε λύσεις, προσθέτοντας παράλληλα ότι ο τόπος χρειάζεται αλλαγές σε νοοτροπίες και πρακτικές και οι πολιτικοί πρώτοι απ` όλους θα πρέπει να τις κάνουν. «Εν μέσω πρωτοφανών δυσκολιών για την κοινωνία και την οικονομία μας ο ΔΗΣΥ κατέγραψε το ψηλότερο ποσοστό στις Ευρωεκλογές», είπε. Αυτό, πρόσθεσε, «επιβεβαιώνει πως ο ΔΗΣΥ έχει την πιο συγκροτημένη, ρεαλιστική και αξιόπιστη πρόταση για να διασφαλίσουμε την ευρωπαϊκή μας πορεία και να βγούμε από την κρίση».

Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, δήλωσε πως «δώσαμε την εκλογική μάχη σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Ως πρώτο βασικό στόχο καθορίσαμε την εκλογή δύο ευρωβουλευτών. Δεύτερος στόχος μας ήταν η διατήρηση των ποσοστών  του ΑΚΕΛ στα επίπεδα των πρόσφατων προεδρικών εκλογών». Ερωτηθείς για τη σημαντική πτώση του ποσοστού του κόμματος σε σχέση με τις προηγούμενες ευρωεκλογές, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι το τι έχει μεσολαβήσει από τις προηγούμενες ευρωεκλογές είναι πάρα πολύ γνωστό, όπως η παγκόσμια οικονομική κρίση και οι συνέπειές της, οι οποίες επηρέασαν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από το ΑΚΕΛ και πολλά άλλα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι “το κόμμα έχει καταγράψει τη μικρότερη πτώση των εκλογικών του ποσοστών, συγκρινόμενο με όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα και σχηματισμούς που κατήλθαν στις ευρωεκλογές του 2009 και διατηρεί τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στο χώρο του κέντρου”. Ο κ. Παπαδόπουλος διαβεβαίωσε ότι “το ΔΗΚΟ θα ασκήσει με τρόπο υπεύθυνο και απόλυτο αυτόν τον ρυθμιστικό του ρόλο”.

Ο Πρόεδρος του Κ.Σ. ΕΔΕΚ, Γ. Ομήρου έκανε άνοιγμα προς τον ενδιάμεσο χώρο. «Το εκλογικό αποτέλεσμα, πέραν των επιμέρους ποσοστών καταδεικνύει ότι οι πολίτες που στήριξαν τον ενδιάμεσο πολιτικό χώρο στέλλουν ένα σαφές μήνυμα για ευρύτερη συνεργασία των κομμάτων που τον συναποτελούν», ανέφερε στη δήλωσή του ο κ. Ομήρου και πρόσθεσε: «Αυτό το μήνυμα το έχουμε λάβει και θα ανταποκριθούμε θετικά και θα αναλάβουμε τις ευθύνες μας». Από την πλευρά του, ο Γ.Γ. του Κινήματος Οικολόγων, Γ. Περδίκης δήλωσε πως η συνεργασία μεταξύ ΕΔΕΚ και Οικολόγων πρέπει να συνεχιστεί.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας ευχαρίστησε τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν τη Συμμαχία με την ψήφο τους, είπε πως μπορεί το Κίνημα να έχασε το στόχο της αντιπροσώπευσης στην Ευρωβουλή, κέρδισε ωστόσο συμμετοχή του στο Εθνικό Συμβούλιο.Περαιτέρω, διαβεβαιώνοντας όσους εμπιστεύτηκαν τη Συμμαχία ότι δεν θα τους διαψεύσει, ευχαρίστησε τις εκατοντάδες των εθελοντών, οι οποίοι έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό σε αυτό το δύσκολο, αλλά ωραίο αγώνα, όπως είπε.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: