Στην ατζέντα του Μπάιντεν η Αμμόχωστος, είναι “πατέρας” της πρότασης για επιστροφή




Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε σήμερα την επίσκεψη του αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Κύπρο και τη Ρουμανία. Στις 20 και 21 θα είναι στη Ρουμανία και στις 21, 22 και 23 Μαιου στην Κύπρο. Τον κ. Μπάιντεν θα συνοδεύει η σύζυγός του Δρ. Τζιλ Μπάιντεν, η οποία θα έχει το δικό της πρόγραμμα στη διάρκεια της επίσκεψης του αντιπροέδρου.

Αναφορικά με την επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στο νησί, τονίζεται ότι γίνεται με τά από πρόσκληση του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη, και ανακοινώνεται ότι ο αντιπρόεδρος ότι «θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες της Ελληνοκυπριακής και της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες».

Σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση, «ο Αντιπρόεδρος θα δώσει έμφαση στην ένθερμη υποστήριξη των ΗΠΑ σε μία συνολική διευθέτηση, για την επανένωση της νήσου σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Ο Αντιπρόεδρος θα προτρέψει όλα τα μέρη στο νησί να εντείνουν το έργο τους, για ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή και θα τονίσει τον σημαντικό ρόλο που όλοι οι πολίτες μπορούν να παίξουν στην προώθηση αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων».

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κατοχικός ηγέτης απαιτεί να συναντήσει τον Αμερικανό αντιπρόεδρο στο γραφείο του, στην κατεχόμενη Λευκωσία. Η επίσημη Λευκωσία έχει αντιδράσει και έχει ζητήσει να μην συμβεί αυτό. Πιστεύω θα είναι το μεγάλο αγκάθι της επίσκεψης.

Επίσης, ο αντιπρόεδρος Μπάιντεν θα ήθελε να ανταποδώσει τη φιλοξενία και προσφέρθηκε να τους καλέσει σε δείπνο στο κτίριο της αμερικανικής πρεσβείας.

Το Μέγκα Κύπρου πληροφορείται ότι πρόθεση του αμερικανού αντιπροέδρου είναι να δημοσιοποιήσει την άποψή του για την Αμμόχωστο. Να θυμίσουμε ότι ως γερουσιαστής είχε συνδέσει το όνομά του με την Αμμόχωστο όταν κατέθεσε τροπολογία στην Γερουσία με την οποία ζητούσε την επιστροφή της κατεχόμενης πόλης στους νόμιμους κατοίκους της.

Για το ίδιο θέμα ο ανταποκριτής του ΑΠΕ Πανίκος Παναγιώτου μετέδωσε:

Την Κύπρο θα επισκεφθεί ο αντιπρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, ο αντιπρόεδρος και η δρ Τζιλ Μπάιντεν (σύζυγος του αντιπροέδρου) θα ταξιδέψουν στη Ρουμανία και την Κύπρο, από τις 20 έως τις 23 Μαΐου 2014.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ θα συζητήσει με την ηγεσία των δύο χωρών «την ανταπόκριση της διεθνούς κοινότητας όσον αφορά την παράνομη στρατιωτική επέμβαση της Ρωσίας και των αποσταθεροποιητικών ενεργειών στην Ουκρανία». Ο αντιπρόεδρος θα εξετάσει, επίσης, όπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά, την ανάγκη εμβάθυνσης των οικονομικών δεσμών, ιδίως μέσω της Διατλαντικής Εταιρικής Σχέσης Εμπορίου και Επενδύσεων (TTIP), ενίσχυσης των δημοκρατικών θεσμών σε ολόκληρη την περιοχή, καθώς και την προώθηση σταθερής και συλλογικής προσπάθειας για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου τονίζεται ότι μετά από πρόσκληση του Προέδρου Αναστασιάδη, ο αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου θα συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών και θρησκευτικούς ηγέτες. Ο αντιπρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα τονίσει την «ισχυρή υποστήριξη» των Ηνωμένων Πολιτειών για μια συνολική διευθέτηση για επανένωση του νησιού σε μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα. Ο αντιπρόεδρος θα καλέσει όλες τις πλευρές στο νησί να εντείνουν το έργο τους υπέρ της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή, τονίζοντας το σημαντικό ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν όλοι οι πολίτες στην προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

Τέλος, για την επίσκεψη στο Βουκουρέστι, επισημαίνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Μπασέσκου και τον πρωθυπουργό Πόντα. Επίσης, θα εκφωνήσει λόγο προς τους ηγέτες της ρουμανικής κοινωνίας των πολιτών και της νεολαίας και θα συναντηθεί με Αμερικανούς και Ρουμάνους που συμμετέχουν σε κοινή στρατιωτική άσκηση. Επίσης, σημειώνεται ότι ο αντιπρόεδρος θα υπογραμμίσει την «ακλόνητη δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών για τη συλλογική άμυνα του ΝΑΤΟ, δυνάμει του άρθρου 5 και να εκφράσει την εκτίμησή του για τη συμβολή της Ρουμανίας στην περιφερειακή και παγκόσμια ασφάλεια.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: