Συμφωνία μαμούθ Μόσχας και Πεκίνου, φωνάζει ο Μπαρόζο




Η Κίνα και η Ρωσία υπέγραψαν σήμερα την πουλαναμενόμενη συμφωνία φυσικού αερίου, προϊόν δεκαετών διαπραγματεύσεων, ανακοίνωσε το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα. Η συμφωνία οριστικοποιήθηκε κατά την επίσκεψη στην Κίνα του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν.

Ο καθορισμός της τιμής ήταν το κύριο εμπόδιο στις μακροχρόνιες διαπραγματεύσεις.

Η συμφωνία προβλέπει την αποστολή 38 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στην Κίνα για 30 χρόνια, βάσει συμβολαίου ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Το φυσικό αέριο θα μετεφέρεται μέσω νέου αγωγού που θα συνδέει τα κοιτάσματα της Σιβηρίας με τα μεγάλα κινεζικά κέντρα κατανάλωσης κοντά στις κινεζικές ακτές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και ο κινέζος ομόλογός του Σι Τζινπίνγκ ήσαν παρόντες στην υπογραφή της συμφωνίας ανάμεσα στη ρωσική υπό κρατικό έλεγχο Gazprom και της κινεζικής National Petroleum Corp (CNPC).

Η Gazprom δεν αποκάλυψε την συμφωνηθείσα στο πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας τιμή του φυσικού αερίου.

Συμβολικά , η συμφωνία αποτελεί θρίαμβο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν στην επιδίωξή του για την εξασφάλιση νέω εταίρων στην Ασία, την ώρα που οι ευρωπαίοι πελάτες προσπαθούν να περιορίσουν την εξάρτησή τους από το ρωσικό φυσικό αέριο μεσούσης της κρίσης στην Ουκρανία.

Σε εμπορικό επίπεδο, πολλά εξαρτώνται από την τιμή και άλλους όρους της σινο-ρωσικής συμφωνίας.

Η τιμή της μετοχής της Gazprom ενισχύθηκε κατά 2% μετά την ανακοίνωση της επίτευξης της συμφωνίας.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει στον Πούτιν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαμηνύει στον Πούτιν ότι η Ρωσία είναι υπεύθυνη για την τήρηση των συμβολαίων πώλησης φυσικού αερίου προς τις ευρωπαϊκές χώρες

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δηλώνει σε επιστολή του προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν ότι είναι ευθύνη της Gazprom να διασφαλίσει την τροφοδοσία της Ευρώπης σε φυσικό αέριο στις ποσότητες που αναφέρονται στα συμβόλαια, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

“Για όσο συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες” μεταξύ της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της ΕΕ, “οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν θα πρέπει να διακοπούν. Υπολογίζω στην Ρωσία να τηρήσει την δέσμευση αυτή”, υπογραμμίζει στην επιστολή του προς τον Πούτιν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η Μόσχα έχει δηλώσει ότι η Gazprom δεν θα αποστέλλει στην Ουκρανία, τη χώρα διέλευσης του αερίου που προορίζεται για την Ευρώπη, φυσικό αέριο για δική της χρήση από τις 3 Ιουνίου, εάν το Κίεβο δεν προπληρώσει τις προμήθειες, και έχει προειδοποιήσει ότι μια διακοπή είναι πιθανόν να επηρεάσει την τροφοδοσία των χωρών της Ευρώπης που προμηθεύονται το φυσικό αέριο μέσω της Ουκρανίας.

“Είναι επιτακτική ανάγκη όλες οι πλευρές να συνεχίσουν να δεσμεύονται με εποικοδομητικό τρόπο στην διαδικασία αυτή και να συμφωνήσουν επίσης σε μια τιμή που θα αντανακλά τις συνθήκες της αγοράς”, επισημαίνει επίσης ο Μπαρόζο στην επιστολή του.

“Για όσο συνεχίζονται οι τριμερείς συνομιλίες, οι παραδόσεις φυσικού αερίου δεν πρέπει να διακοπούν”, επαναλαμβάνει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του, στην οποία υπογραμμίζει ότι “ανήκει στην ευθύνη” της ρωσικής εταιρείας “Γκάζπρομ να διασφαλίσει τις παραδόσεις των όγκων που ζητούνται, όπως προβλέπεται από τα συμβόλαια που υπάρχουν με τις ευρωπαϊκές εταιρείες”.

Μια σύνοδος για την επίλυση της διένεξης ανάμεσα στο Κίεβο και την Μόσχα για το φυσικό αέριο έγινε σε υπουργικό επίπεδο μεταξύ της Ουκρανίας, της Ρωσίας και της ΕΕ στις 2 Μαΐου στην Βαρσοβία, χωρίς ωστόσο αυτή να οδηγήσει στην επίτευξη μιας συμφωνίας. Μια νέα σύνοδος προβλέπεται να διεξαχθεί στις 26 Μαΐου στο Βερολίνο, σύμφωνα με τον Επίτροπο που είναι αρμόδιος για θέματα Ενέργειας Γκίντερ Έτινγκερ.

Στην επιστολή του ο Μπαρόζο ζητεί επίσης την επίτευξη μιας “εποικοδομητικής λύσης”. Αυτό αφορά κυρίως την ύπαρξη “διαφάνειας” όσον αφορά την αποθήκευση και την διέλευση του φυσικού αερίου από την Ουκρανία και μιας καλύτερης “συνεργασίας” ανάμεσα στις εταιρείες διαχείρισης όπως και τη δημιουργία “σταθμών μέτρησης” στην μεθόριο μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας.

“Η ΕΕ είναι έτοιμη να δώσει στοιχεία για την ροή φυσικού αερίου που προέρχεται από την Ουκρανία”, προσθέτει ο Μπαρόζο και καλεί την Μόσχα και το Κίεβο να κάνουν το ίδιο όσον αφορά τα ζητήματα της αποστολής και της διέλευσης φυσικού αερίου.

Η ΕΕ αναμένει όλες οι πλευρές να παραμείνουν “αξιόπιστοι και υπεύθυνοι εταίροι”, το οποίο είναι “επίσης προς το συμφέρον τους”, καταλήγει ο πρόεδρος της Κομισιόν στην επιστολή του προς τον Πούτιν.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS, ANA-MPA

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: