Πρώτη δοκιμή με περιουσιακό – Σημαντικές οι διαφορές για την ουσία του Κυπριακού




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στην πρώτη δοκιμασία θα εισέλθει σήμερα η νέα φάση της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό με βασικό θέμα το περιουσιακό. Την περασμένη εβδομάδα υπήρξε ανταλλαγή εγγράφων, τα οποία συζήτησαν χθες οι τεχνικές ομάδες, ώστε να δοθούν εκατέρωθεν επεξηγήσεις για μια σειρά θέματα, που περιλαμβάνονται στις θέσεις επί του περιουσιακού. Της ελληνοκυπριακής ομάδας για το περιουσιακό ηγείται η τέως υπουργός Εξωτερικών, Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλή.

Η συνάντηση των εμπειρογνωμόνων κρίθηκε αναγκαία, ώστε να διευκολυνθούν οι συζητήσεις στο επίπεδο των διαπραγματευτών. Σήμερα, οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι θα αρχίσουν τη συζήτηση στο κεφάλαιο αυτό ενώ στο τραπέζι έχουν τεθεί, την περασμένη Τρίτη και τα θέματα της δομής της δημόσιας υπηρεσίας και των εξουσιών. Όπως έχει αναφερθεί, στη σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών, η ελληνοκυπριακή πλευρά θα καταθέσει κι άλλο έγγραφο για το περιουσιακό και η τουρκοκυπριακή τις θέσεις της για τις εξωτερικές σχέσεις. Έχει μεταδοθεί από τουρκικής πλευράς ( δηλώσεις Οζερσάι) πως η ε/κ πλευρά «δεν ήταν έτοιμη ( την περασμένη εβδομάδα) στο θέμα των εξωτερικών σχέσεων».

Είναι σαφές πως το θέμα των περιουσιών επηρεάζεται και από τις αποφάσεις του ΕΔΑΔ, αλλά και από κινήσεις που γίνονται από τουρκικής πλευράς για την επιβολή νέων τετελεσμένων επί του εδάφους( επιτροπή αποζημιώσεων, τροποποίηση «νομοσχεδίου» με στόχο την ανταλλαγή περιουσιών κ.α).

Η ελληνοκυπριακή πλευρά συνδέει το περιουσιακό με το εδαφικό, και όπως αναφέρεται στο έγγραφο της οι θέσεις που κατέθεσε είναι υπό την αίρεση της ρύθμισής του κεφαλαίου αυτού ( εδαφικές αναπροσαρμογές). Την ίδια ώρα, στα κριτήρια που θέτει η ελληνοκυπριακή πλευρά τον πρώτο λόγο έχει ο νόμιμος ιδιοκτήτης. Αποδέχεται, ωστόσο, μια σειρά από εξαιρέσεις, που αφορούν κυρίως την ανάπτυξη περιουσιών για «κοινωφελείς σκοπούς». Είναι σαφές πως τα έγγραφα της ε/κ πλευράς στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό σε θέσεις που είχαν κατατεθεί και στο παρελθόν, στη διάρκεια προηγούμενων γύρων συνομιλιών.

Η τουρκοκυπριακή πλευρά, προτάσσει τα δικαιώματα του σημερινού χρήση, δηλαδή του σφετεριστή των περιουσιών. Είναι σαφές πως σε μεγάλο βαθμό η τουρκοκυπριακή πλευρά διαμόρφωσε τη στρατηγική στο περιουσιακό στη βάση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Δημόπουλος.

Μακρές συζητήσεις, στήριξη από ειδικούς

Και η σημερινή συνάντηση των διαπραγματευτών θα είναι μακρά. Τα Ηνωμένα Έθνη, υπό την εποπτεία των οποίων πραγματοποιούνται οι συναντήσεις των δυο διαπραγματευτών, θεωρούν πως από τη στιγμή που παραμένει η αρχική απόφαση για μια σύναξη την εβδομάδα, τότε αυτή θα είναι εξαντλητική. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η πρώτη συνάντηση, της νέας φάσης των διαπραγματεύσεων, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη, διήρκησε πέντε ώρες. Είναι σαφές πως όσο προχωρεί η διαδικασία θα εμπλέκονται περισσότερο και οι τεχνοκράτες στο επίπεδο των τεχνικών επιτροπών. Όπως, δηλαδή, έγινε χθες με την ομάδα εργασίας για το περιουσιακό. 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: