Ο Κασουλίδης για την επίσκεψη Μπάιντεν στην Κύπρο




«Μεγάλη διάθεση» εκ μέρους των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσουν για την επίλυση του Κυπριακού, διαπιστώνει ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Ιωάννης Κασουλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στην αμερικανική πρωτεύουσα.

Για την επικείμενη επίσκεψη στην Κύπρο του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τζο Μπάιντεν, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ότι «ο κ. Μπάιντεν δεν θα μεταφέρει τίποτε το ειδικό, πέρα, ίσως, μιας εξαγγελίας των πρώτων μικρών βημάτων που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης», ενώ για την επίσκεψη του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Τζον Κέρι, τόνισε ότι «πρέπει η επίσκεψή του να προετοιμαστεί κατάλληλα», προσθέτοντας ότι ο κ. Κέρι έχει δηλώσει πως θα επισκεφθεί και την Αθήνα.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών απάντησε στα πιο κάτω ερωτήματα:

Ερ: Ποια είναι τα κύρια συμπεράσματα από τις επαφές σας στην Ουάσιγκτον; Γιατί τώρα εκδηλώνεται μεγάλο ενδιαφέρον από αμερικανικής πλευράς για την Κύπρο;

Απ: Μέσα στην όλη κινητικότητα για αναβάθμιση του ρόλου της Κύπρου στην περιοχή, στις διμερείς σχέσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, στο γεγονός ότι η Κύπρος σήμερα αναγνωρίζεται ως εταίρος, με ρόλο σε μια περιοχή ιδιαίτερα ευαίσθητη και ρόλο προστασίας και του ευρωπαϊκού χώρου, και γενικότερα λόγω ασύμμετρων απειλών, τρομοκρατίας, διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής κ.λπ., γίνονται και οι διεργασίες για την επίλυση του Κυπριακού.

Μέσα σε δώδεκα μήνες είχα τη δεύτερη συνάντησή μου με τον Τζον Κέρι. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μεγάλη διάθεση ενόψει αυτής της νέας εικόνας που εκπέμπει η Κύπρος εδώ στην Ουάσιγκτον, αλλά και στην Ευρώπη, να βοηθήσουν για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος. Κάθε προσπάθεια από τον διεθνή παράγοντα είναι καλοδεχούμενη. Πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτή τη φορά δεν μπορεί να λεχθεί ότι ο μόνος σύμμαχός τους, πάνω στον οποίο δικαιολογημένα θα ήθελαν να εργαστούν προς όφελός του, είναι η Τουρκία. Τα πράγματα είναι εντελώς διαφορετικά, και σε συνάρτηση με αυτό το πλέγμα των εξελίξεων, θα πρέπει να δούμε και τη βοήθεια που θα μπορέσουν να προσφέρουν, τόσο όσον αφορά την ουσία, όσο και όσο, αφορά τη μεγάλη εικόνα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ερ: Τι προτίθεται να κάνει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο;

Απ: Η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν στην Κύπρο πρέπει να ειδωθεί μόνο ως το συμβολικό ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών στο ανώτατο επίπεδο, όσον αφορά την Κύπρο πρώτον, και δεύτερον όσον αφορά τις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Θα έρθει στην Κύπρο για να ενθαρρύνει (προς την κατεύθυνση) της πολιτικής βούλησης για να προχωρήσουν τα πράγματα. Τίποτα άλλο. Δεν φέρνει μαζί του τίποτε το ειδικό, πέρα, ίσως, μιας εξαγγελίας των πρώτων μικρών βημάτων που αφορούν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Και επαναλαμβάνω δεν υποκαθιστούν τη μεγάλη εικόνα.

Ερ: Σας έχουν αναφέρει οι Αμερικανοί συνομιλητές σας αν από πλευράς της Τουρκίας έχουν δοθεί κάποιες συγκεκριμένες υποσχέσεις και αν αυτή τη φορά οι Τούρκοι είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε κάποια κίνηση, ειδικά στο θέμα της Αμμοχώστου;

Απ: Ακούστε. Αυτή τη φορά, όπως ξέρετε, μιλούμε με την Τουρκία. Δεν χρειάζεται να μας πει κανένας τρίτος τι λέει η Τουρκία. Μας τα λέει η ίδια η Τουρκία. Το θέμα δεν είναι τι μας λέει, για το οποίο είμαστε καλόπιστοι άνθρωποι να μην το αμφισβητήσουμε, αλλά το θέμα είναι να αποδειχθεί στην πράξη ότι τα λόγια μετατρέπονται σε έργα.

Ερ: Ο κ. Κέρι, πότε υπολογίζετε, να επισκεφθεί στην Κύπρο;

Απ: Αυτό δεν είναι εύκολο να προσδιοριστεί. Ξέρετε ότι το πρόγραμμα του κ. Κέρι είναι τέτοιο που τη μια μέρα είναι στην Ουάσιγκτον και την άλλη μέρα μπορεί να είναι κάτω στην Ευρώπη για τα θέματα της Ουκρανίας. Όμως, πιστεύω ότι πρέπει η επίσκεψη του κ. Κέρι να προετοιμαστεί κατάλληλα για να έχει και θέματα ουσίας να χειριστεί και θέματα μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

Ερ: Όπως δήλωσε ο ίδιος, πριν τη συνάντησή σας την Τρίτη, ενδεχομένως να επισκεφθεί και την Αθήνα. Μπορεί να μεταβεί και στην Άγκυρα;

Απ: Δεν ξέρω που αλλού θα πάει. Για την Αθήνα έχει δηλώσει ότι θα πάει.

Ο κ. Κασουλίδης, εκτός από τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, είχε στην Ουάσιγκτον αρκετές συναντήσεις με στελέχη της κυβέρνησης Ομπάμα και των Επιτροπών Εξωτερικών Σχέσεων της Βουλής και της Γερουσίας, καθώς και με παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας. Την Τρίτη το βράδυ, μίλησε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανοεβραϊκής Επιτροπής (AmericanJewishCommittee), ενώ κατά την επίσκεψή του στην αμερικανική πρωτεύουσα είχε την ευκαιρία να μιλήσει επίσης στο «Ατλαντικό Συμβούλιο» για τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και για τον «νέο, αναβαθμισμένο ρόλο» της Κύπρου.

Μετά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, ο κ. Κασουλίδης θα μεταβεί στο Σικάγο για συναντήσεις με τοπικούς αξιωματούχους, με στελέχη αμερικανικών ινστιτούτων και ακαδημαϊκούς της περιοχής, όπως επίσης και με την εκεί ηγεσία της ομογένειας.

ΠΗΓΗ: Πανίκος Παναγιώτου, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: