Με συνοδεία 400 ατόμων ο Μπάιντεν – Πολυπληθής αντιπροσωπεία θα στηρίξει την επίσκεψη του αντιπροέδρου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Σχεδόν τετρακόσια πρόσωπα θα αποτελούν την αποστολή, η οποία θα συνοδεύει τον αντιπρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζόζεφ Μπάιντεν στην επίσκεψή του στην Κύπρο. Στην αποστολή περιλαμβάνονται και τα μέλη της ασφάλειας του, που είναι και οι περισσότεροι, καθώς και σύμβουλοι επί διαφόρων θεμάτων, που θα βρίσκονται στην ατζέντα των συζητήσεων του.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος αναμένεται ως γνωστό στην Κύπρο στις 21 Μάιου προερχόμενος από το Βουκουρέστι. Θα διαμείνει δυο βράδια σε ξενοδοχείο της Λεμεσού ενώ η ημέρα εργασίας και επαφών του θα είναι η 22α Μάιου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, το πρόγραμμα των επαφών του δεν έχει οριστικοποιηθεί καθώς συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Σημειώνεται πως αγκάθι παραμένει το ενδεχόμενο ο Τζόζεφ Μπάιντεν να μεταβεί στα κατεχόμενα για να συναντήσει τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

Στη Λευκωσία, ο Αμερικανός πρέσβης πραγματοποιεί επαφές και συναντήσεις. Χθες συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ, Άντρο Κυπριανού ενώ στα κατεχόμενα είδε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Κουντρέτ Οζερσάι.

Η δημόσια συζήτηση γύρω από την επίσκεψη συνεχίζεται στο πεδίο των κομμάτων. Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την επίσκεψη Μπάιντεν, επεσήμανε την ανάγκη ως τόπος να έχουμε μετριοφροσύνη και να αποφεύγουμε τις ακρότητες. “Ούτε από τη μια να αντικρίσουμε την επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ, ότι απλά και μόνο ότι επισκέφθηκε την Κύπρο λύθηκε το Κυπριακό, αλλά ούτε από την άλλη να αναθεματίζουμε και να στέλνουμε ένα μήνυμα ότι η Κύπρος δεν θέλει την επίσκεψη”, είπε και κατέληξε: “Εμείς ως ΔΗΣΥ κρίνουμε την κινητικότητα και το ενδιαφέρον των Αμερικανών ως πολύ θετικό και θα πρέπει να διατηρήσουμε τις καλές μας σχέσεις και με τις άλλες χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ”.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού δήλωσε πως ο  Αμερικανός Αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα πρέπει να σεβαστεί την Κυπριακή Δημοκρατία και το συμφωνημένο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού κατά την εδώ επίσκεψη του. Μιλώντας μετά τη συνάντηση του με τον Αμερικανό Πρέσβη, στα γραφεία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη θέση ότι “το Κυπριακό δεν μπορεί να επιλυθεί δίχως την ενεργό συμμετοχή σ` αυτή την προσπάθεια του διεθνούς παράγοντα”. Αναφέρθηκε δε ονομαστικά και στη Ρωσία. “ Ανέφερε ότι η επίσκεψη του κ. Μπάιντεν “θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην αναβαθμίζει καθόλου το ψευδοκράτος. Έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις ότι αυτό θα προσεχθεί πάρα πολύ από την πλευρά του κ. Μπάιντεν”.

Ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, Άντρος  Κυπριανού μιλώντας στο Σίγμα αποκάλυψε, επικαλούμενος πληροφορίες που είναι αναρτημένες στο διαδίκτυο,  ότι ο γιος του κ. Μπάιντεν έχει συμφέροντα στην Κύπρο, καθώς όπως είπε είναι μέλος υπεράκτιας εταιρείας της Ουκρανίας που δραστηριοποιείται στην Λεμεσό με το όνομα Bourisma.

ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΟΛΑΝΤ

Ο ΓΑΛΛΟΣ  Πρέσβης Jean-Luc Florent  σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο  έκανε λόγο για επίσκεψη του Προέδρου Ολάντ στην Κύπρο πριν το τέλος του χρόνου. Θα είναι η πρώτη επίσκεψη Γάλλου Προέδρου στην Κυπριακή Δημοκρατία. Ο κ. Ολάντ αναμένεται στο νησί τον Οκτώβριο.

ΕΛΠΙΖΕΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ

Ο λεγόμενος πρωθυπουργός του ψευδοκράτους Οζκάν Γιοργκαντσίογλου δήλωσε πως η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ στην Κύπρο είναι σημαντική γιατί ύστερα από πενήντα και πλέον χρόνια Αμερικανός Αντιπρόεδρος θα επισκεφθεί το νησί. Ευχήθηκε η επίσκεψη του να συμβάλει σε μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού.

PHOTO: President Barack Obama, with Vice President Joe Biden, uses an air horn to start the seventh annual Wounded Warrior Project’s Soldier Ride on the South Lawn of the White House. (Official White House Photo by Chuck Kennedy)

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: