Οι προτάσεις Σαμαρά για τη συνταγματική αναθεώρηση στη WSJ




O Έλληνας Πρωθυπουργός Αντώνης. Σαμαράς πρότεινε χθες μια σειρά ευρέων συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων τη μείωση των μελών του ελληνικού κοινοβουλίου και την ενίσχυση των εξουσιών του Προέδρου της Δημοκρατίας, επισημαίνει ο Stelios Bouras σε άρθρο του στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Greek Prime Minister Proposes Constitutional Changes».

Οι προτάσεις, οι οποίες κατατίθενται λίγες μόλις εβδομάδες πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, θα αναθεωρήσουν δραστικά το ‘αρτηριοσκληρωτικό’ πολιτικό σύστημα της χώρας, αλλά πρέπει να λάβουν την έγκριση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και θα καθυστερήσουν ακόμη περισσότερο έως ότου αυτές τεθούν σε ισχύ.

Ο κ. Σαμαράς, συνεχίζει ο Bouras, δήλωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις που θεωρούνται ως οι πλέον καινοτόμες αλλαγές στο ελληνικό σύνταγμα κατά την περίοδο των τελευταίων 40 ετών, είναι επιβεβλημένες για την υπέρβαση της εθνικής κρίσης και τη βελτίωση του πολιτικού συστήματος της χώρας. Οι προτάσεις περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη θέσπιση ασυμβίβαστου του υπουργού με την ιδιότητα του βουλευτή, συρρικνώνοντας με τον τρόπο αυτό το μέγεθος των υπουργείων και δυσχεραίνοντας την προοπτική διενέργειας πρόωρων εκλογών, φαινόμενο που ενδέχεται να προκαλέσει πολιτική αστάθεια στη χώρα.

Παράλληλα, τονίζεται, η χρονική συγκυρία των προτάσεων του κ. Σαμαρά – ακριβώς πριν τις δημοτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές- έχουν επισύρει επικρίσεις ότι αποσκοπούν πρωτίστως στην ψηφοθηρία. Τις τελευταίες εβδομάδες, το κόμμα του κ. Σαμαρά, το οποίο ηγείται του κυβερνώντος συνασπισμού μαζί με το ΠΑΣΟΚ, έχει ανακτήσει ένα ισχνό προβάδισμα έναντι του κυριότερου κόμματος της ελληνικής αντιπολίτευσης, του ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγει το δημοσίευμα.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140507-717855.html?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: