Η ουκρανική κρίση αλλάζει τις διεθνείς ισορροπίες – Το ζήτημα της ενέργειας στην Ευρώπη αποκτά νέα δυναμική




Της Ζωής Λεουδάκη

 

Η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα  τις εξελίξεις στην Ουκρανία. Οι πολιτικές εντάσεις που απορρέουν από την κρίση δημιουργούν ερωτηματικά για τους τρόπους εκτόνωσης της και τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις.  Η Αν Κόνελι επικεφαλής του Προγράμματος για την Ευρώπη στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσιγκτον, διοργάνωσε μια συζήτηση για το πως η κρίση στην Ουκρανία μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες στην ευρωπαϊκή και διεθνή πολιτική σκηνή.

Η Αν-Μαρί Σλότερ, επικεφαλής της δεξαμενής σκέψης New America Foundation και σύμβουλος της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, δήλωσε απερίφραστα ότι «δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην εποχή του ψυχρού πολέμου», και ανέφερε την προσέγγιση της πρώην υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, η οποία συχνά έλεγε ότι στην αντιμετώπιση μιας κρίσης δεν πρέπει να σκεφτόμαστε ότι είναι αναγκαίο να κάνουμε μεμονωμένες ενέργειες και να αποκλείουμε άλλες, αλλά να διατηρούμε όλες τις πιθανότητες ανοικτές και να παίζουμε συγχρόνως σε διάφορα ταμπλό.

Η Αν-Μαρί Σλότερ ανέφερε ότι οι κυρώσεις που θα επιβληθούν πρέπει να γίνουν κατά τρόπο που θα δράσουν αποτρεπτικά. Ένας από τους κινδύνους της επιβολής σκληρών κυρώσεων στη Μόσχα είναι ότι αν ο Πούτιν πληγεί για τις ενέργειές του, τότε τίποτα δεν θα τον σταματήσει από το συνεχίσει την πορεία του και να προσαρτήσει πολλές περιοχές όπου κατοικούν ρωσόφιλοι και ρωσόφωνοι πληθυσμοί. Όπως είπε «Αυτό θα προκαλέσει αστάθεια όχι μόνο στην ανατολική Ευρώπη, αλλά θα επηρεάσει τους πάντες και θα έχει σοβαρό αντίκτυπο στη διεθνή οικονομία».

Η άσκηση πραγματικής πίεσης και μια διπλωματική λύση που να μην πλήττει το κύρος και των δύο πλευρών, αλλά να δίνει περιθώρια ευελιξίας σε όλους τους παίκτες, είναι η καλύτερη προσέγγιση, σύμφωνα με την κ. Σλότερ.

Όλοι μας, τόνισε η Αν-Μαρί Σλότερ, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη έχουν μια σχέση με τη Ρωσία που χαρακτηρίζεται από «διαφωνίες σε διαφόρους τομείς, αλλά παράλληλα υπάρχουν και σχέσεις συνεργασίας». Την δεδομένη στιγμή «χρειαζόμαστε τη συνεργασία της Ρωσίας για να καταλήξουμε σε συμφωνία με το Ιράν και τη Συρία», αλλά επίσης και για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την τρομοκρατία  και πολλά άλλα διεθνή θέματα, επισημαίνει η Πρόεδρος του New America Foundation.

Πρέπει επίσης οι χώρες που στηρίζονται στη Ρωσία για την παροχή ενέργειας να βρουν εναλλακτικές πηγές ενέργειας, τονίζει η κ. Σλότερ. Η ανάγκη εύρεσης νέων πηγών ενέργειας ανοίγει μεγάλες προοπτικές για τη δημιουργία ενός είδους «Μεσογειακής Κοινότητας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου».  Η Αν Μαρί Σλότερ υπενθύμισε ότι η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκίνησε με τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Υδρογονανθράκων και Χάλυβα.  Η ενέργεια αυτή, τότε, αποτέλεσε τον καταλύτη για την δημιουργία σύγχρονης κοινότητας ευρωπαϊκών χωρών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Τώρα έχουμε την Τουρκία, την Ελλάδα, την Κύπρο, το Λίβανο και το Ισραήλ που μπορούν να κάνουν μεγάλες επενδύσεις στο φυσικό αέριο που υπάρχει στην περιοχή. Και ανοίγονται πολύ μεγάλες προοπτικές αναζωογόνησης της περιοχής της Μεσογείου με τη δυνατότητα να μεταβληθεί σε ενεργειακό Κέντρο της Ευρώπης και της Βορείου Αφρικής», εξηγεί η Πρόεδρος του Ιδρύματος New America Foundation.

Η Αν-Μαρί Σλότερ βλέπει τις ενεργειακές προοπτικές των χωρών της Μεσογείου μακροπρόθεσμα και πιστεύει ότι μπορούν να λειτουργήσουν σαν αντίβαρο στη ρωσική κυριαρχία, αλλάζοντας στο μέλλον τις ενεργειακές  ισορροπίες στην περιοχή.  Βλέπει επίσης να παρουσιάζονται και διπλωματικές προοπτικές, καθώς η Τουρκία και το Ισραήλ φαίνεται να γεφυρώνουν τις διαφορές τους.

Πιστεύει επίσης ότι δεν μπορεί η διεθνής κοινότητα να αγνοήσει τον αγώνα του oυκρανικού λαού για μια «καλύτερη κυβέρνηση».  Η oυκρανική νεολαία πιστεύει ότι η Ευρώπη μπορεί να την βοηθήσει να αποκτήσει αυτή την καλύτερη κυβέρνηση και «ο Πούτιν φοβήθηκε», τόνισε. Πρόσθεσε επίσης ότι «δεν πρέπει να δούμε το μέλλον της Ουκρανίας σαν μια απόφαση που ανήκει στις ΗΠΑ, ή στη Ρωσία».  Ούτε οι ΗΠΑ, ούτε η Ρωσία πρέπει να αποφασίσουν το μέλλον του oυκρανικού λαού.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου, Τίμοθυ Άνταμς, στην τοποθέτηση του επικεντρώθηκε στην οικονομική διάσταση της ουκρανικής κρίσης.

Εμείς στη Δύση, είπε, «δεν θέλουμε να ασχοληθούμε με την Ουκρανία, αλλά δεν θέλουμε ούτε η Ρωσία να ασχοληθεί μαζί της».  Σίγουρα, ανέφερε, δεν πρόκειται να δούμε την Ουκρανία να εντάσσεται στην ΕΕ ή στο ΝΑΤΟ στο άμεσο μέλλον. Τι είμαστε όμως διατεθειμένοι να κάνουμε για την Ουκρανία; Για πόσο οι ΗΠΑ θα της προσφέρουν οικονομική βοήθεια; Ο κ. Άνταμς ανέφερε επίσης ότι πολλές φορές η αμερικανική εξωτερική πολική ασχολείται για λίγο με χώρες που αντιμετωπίζουν αστάθεια και μετά η προσοχή της αποσπάται από την επόμενη διεθνή κρίση.

Επεσήμανε επίσης ότι ο αμερικανικός λαός περνά μια περίοδο εσωστρέφειας. Αυτή τη στιγμή ένα πολύ μεγάλο ποσοστό εικοσάχρονων αντρών, μετά το πανεπιστήμιο, επιστρέφουν και ζουν στο σπίτι των γονιών τους, χωρίς σοβαρές επαγγελματικές προοπτικές. Στην αμερικανική κουλτούρα η επιστροφή στο πατρικό σπίτι θεωρείται συχνά ένδειξη αποτυχίας. Η εξωτερική πολιτική λοιπόν δεν τους απασχολεί και δεν ενδιαφέρει τους νέους.

Ο Πρόεδρος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου είπε ότι οι κυρώσεις προς τη Ρωσία θα επικεντρωθούν σε μεγάλους οργανισμούς και μπορεί ακόμα και σε συγκεκριμένες βιομηχανίες. «Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα πλήξουν το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο» είπε και πρόσθεσε ότι, μπορεί επίσης να προσανατολιστούν σε εταιρείες ανταλλακτικών αεροπλάνων, γεγονός που θα πλήξει την γαλλική Airbus και την Αμερικανική Boeing.  Πιστεύει όμως ότι ο άμεσος επόμενος στόχος θα είναι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.

Κατά τον κ. Άνταμς, πρέπει να διευκρινιστεί πόσο ευρείας αποδοχής θα είναι η εφαρμογή των κυρώσεων από τις ευρωπαϊκές χώρες. Μάλλον η Μεγάλη Βρετανία θα τις εφαρμόσει, αλλά «δεν είμαι σίγουρος», ανέφερε, «για τις άλλες Ευρωπαϊκές χώρες».

Η Αν Κόνελι, επικεφαλής του Προγράμματος για την Ευρώπη, ολοκληρώνοντας τη συζήτηση επεσήμανε ότι στις 25 Μαΐου, που διενεργούνται Ευρωεκλογές η προσέλευση των ψηφοφόρων αναμένεται να είναι μειωμένη, ενώ προβλέπεται αύξηση στην αντιπροσώπευση των ακραίων κομμάτων στο Ευρωκοινοβούλιο. Τη στιγμή δηλαδή που εκτυλίσσεται η κρίση στη Ουκρανία, η οποία φαίνεται να διαταράσσει τις διεθνείς ισορροπίες και δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για την ανάμειξη της διεθνούς κοινότητας, ο αμερικανικός λαός αλλά και οι ευρωπαίοι φαίνεται να είναι επικεντρωμένοι σε εσωτερικά ζητήματα.

 

http://gr.voanews.com/content/europe-and-the-ukraine/1911662.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: