Η μετάλλαξη των ναζί-φασιστών στις χώρες της Ευρωζώνης




Σε ανταπόκριση του Derek Gatopoulos από την Αθήνα για το Associated Press, και με τη συμβολή άλλων ανταποκριτών του AP, στη Βουδαπέστη, Χάγη, Σόφια, Παρίσι κ.α., η οποία δημοσιεύεται στο ABC News με τίτλο «Europe’s Far-Right Softens Image for Elections», αναφέρεται ότι τα ακροδεξιά κόμματα της Ευρώπης προσπαθούν να βελτιώσουν την εικόνα τους ενόψει των Ευρωεκλογών.

Σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Χρυσή Αυγή παρουσίασε τους υποψηφίους της, οι οποίοι, όπως επισημαίνει ο ανταποκριτής, δεν ταιριάζουν καθόλου με την μέχρι πρότινος εικόνα του κόμματος, είναι δικηγόροι, επιχειρηματίες και ακαδημαϊκοί. Οι ηγέτες της Χρυσής Αυγής για δεκαετίες εξέφραζαν τον θαυμασμό τους για τον Αδόλφο Χίτλερ και οι οπαδοί τους οργάνωναν διαμαρτυρίες με παραστρατιωτικές στολές. Αναφέρεται, επίσης, ότι οι αρχηγοί του κόμματος βρίσκονται σήμερα στη φυλακή, κατηγορούμενοι για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης.

Στην Ουγγαρία ο Gabor Vona αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος Jobbik, ο οποίος παλαιότερα περιέγραφε τις εβραϊκές οργανώσεις ως «Ισραηλινούς κατακτητές» και ισχυρίζονταν ότι η χώρα του δεν θα τους παραδοθεί «ακόμα κι αν όλη η Ευρώπη τους γλύφει τα πόδια», άλλαξε την ρητορική του εναντίον των εβραίων και των Τσιγγάνων και φωτογραφίζεται στις προεκλογικές αφίσες κρατώντας στην αγκαλιά του 3 κουταβάκια.

Τα ακροδεξιά και υπερεθνικιστικά κόμματα αναμένεται να κερδίσουν ή να ανακτήσουν εκπροσώπηση σε περίπου 12 από τα 28 Κράτη Μέλη της ΕΕ. Ανάμεσα σε αυτά, εκτός από τη Χρυσή Αυγή, το Αυστριακό Κόμμα Ελευθερίας, αναμένεται να έχει ισχυρή εκπροσώπηση, όπως επίσης και το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο, το  Jobbik, στην Ουγγαρία και εθνικιστικά και αντί – μεταναστευτικά κόμματα στην Λεττονία, την Βουλγαρία, τη Δανία και την Ολλανδία. Η Χρυσή Αυγή, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις βρίσκεται στο 8% και ο υποψήφιός της στο Δήμο της Αθήνας έλαβε ποσοστό 16% στις δημοτικές εκλογές την Κυριακή.

Το Γαλλικό Εθνικό Μέτωπο αποστασιοποιήθηκε δημόσια από τη Χρυσή Αυγή και το Jobbik επιδιώκοντας την ψήφο ευρύτερου κομματιού των πολιτών. Επίσης ο Geert Wilders αρχηγός του Ολλανδικού αντί – μεταναστευτικού Κόμματος της Ελευθερίας χαρακτήρισε τη  Χρυσή Αυγή ως «εξτρεμιστική και μιλιταριστική» για να συμμαχήσει μαζί της.

Σύμφωνα με τον ολλανδό ερευνητή Cas Mudde «Τα κόμματα έρχονται και παρέρχονται. Το κόμμα «Μεγαλύτερη Ρουμανία» ήταν σημαντικό τη δεκαετία του 1990 και στη συνέχεια εξαφανίστηκε παντελώς», «ενώ ο ηγέτης του Βρετανικού Εθνικού Κόμματος, Nick Griffin, είναι απίθανο να επανεκλεγεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Η υποστήριξη των κομμάτων της ακροδεξιάς άλλοτε αυξάνεται και άλλοτε πέφτει καθώς τα θέματα της διαφθοράς, της μετανάστευσης, της πολυπολιτισμικότητας κυριαρχούν ή εξαφανίζονται από τον πολιτικό λόγο. Η Χρυσή Αυγή από περιθωριακό κόμμα, είδε την απήχησή της να εκτινάσσεται, όταν η οικονομική κρίση βύθισε τους Έλληνες στη φτώχεια και οι ψηφοφόροι των παραδοσιακά κυρίαρχων κομμάτων απογοητεύτηκαν από αυτά.

Η δικηγόρος Γεωργία Βαρδουλάκη, υποψήφια της Χρυσής Αυγής, υποστηρίζει ότι οι κατηγορίες κατά του κόμματός της είναι κατασκευασμένες από την κυβέρνηση για να ανακόψει τη δημοφιλία του κόμματός της. Όπως δήλωσε «δεν είμαστε έλληνες ναζί, ούτε έλληνες φασίστες. Είμαστε έλληνες εθνικιστές…. Υποστηρίζουμε τον εθνικισμό και τη φυλή μας» και πρόσθεσε ότι ελπίζει η Χρυσή Αυγή να είναι μέλος της Εθνικιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΣΗ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Σε ανταπόκριση της Harriet Torry από το Βερολίνο για την Wall Street Journal με τίτλο «Germany Seen Becoming a Favorite Destination for Migrants», αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) η μόνιμη μετανάστευση στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 40% περίπου κατ΄ έτος το 2012. Στα πέντε χρόνια μεταξύ 2007 και 2012, ο αριθμός των ατόμων που μεταναστεύουν κάθε χρόνο στη Γερμανία για εργασία αυξήθηκε κατά 72% σε σχεδόν 400.000, ενώ μειώθηκε κατά 60% στην Ισπανία και κατά 73% στην Ιρλανδία, δύο χώρες που επλήγησαν από την οικονομική κρίση, κατά την ίδια περίοδο, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Η δυναμική οικονομία της Γερμανίας ισχυροποίησε την πολιτική της θέση κατά τη κρίση κρατικών χρεών στην Ευρώπη τα 4 τελευταία χρόνια, ενώ η ισχυρή αγορά εργασίας της χώρας, όπου η ανεργία ήταν 5,1% το Μάρτιο, λιγότερο από το ήμισυ του μέσου όρου της ζώνης του ευρώ – έχει προσελκύσει μετανάστες κατά τρόπο μαζικό, ιδιαίτερα από χώρες όπως η Ισπανία και η Ελλάδα, χώρες που αντιμετωπίζουν ποσοστά ανεργίας της τάξης του 25%. Επιπλέον οι μετανάστες αυτοί δεν έρχονται μόνο κατά «μιλιούνια» στη Γερμανία, αλλά μένουν και για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα εξαιτίας της οικονομικής κρίσης στη Νότια Ευρώπη.

Ανεξάρτητα από τα στοιχεία του ΟΟΣΑ το θέμα της μετανάστευσης από τη Νότια Ευρώπη απασχολεί και συζητείται πολύ έντονα, εδώ στη Γερμανία και πυροδοτεί πολωτικές και πολεμικές συζητήσεις, σύμφωνα με τη Regina Römhild, ειδήμονα σε θέματα μετανάστευσης στο Πανεπιστήμιο Humboldt του Βερολίνου.

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: