Εξελίξεις μετά το καλοκαίρι – ΜΟΕ στην ατζέντα Αναστασιάδη και Έρογλου




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ, www.philenews.com

Εξελίξεις μετά το καλοκαίρι αναμένει η τουρκική πλευρά, παραπέμποντας προφανώς στην ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας στην Τουρκία. Η τουρκική πλευρά ζητά αξιοποίηση και των καλοκαιρινών μηνών για να προχωρήσει η διαδικασία.Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η περιοδεία των διαπραγματευτών σε πρωτεύουσες.

Επιβεβαιώνοντας αυτό που έγγραψε προχθές ο «Φ», ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε πως  έχει πρόσκληση από το Βρετανό Υφυπουργό αρμόδιο για θέματα Ευρώπης Ντέιβιντ Λίντινγκτον για να τον συναντήσει στο Λονδίνο. Η συνάντησή του Κουντρέτ Οζερσάι με τον Βρετανό αξιωματούχο θα γίνει στις 9 Ιουνίου ενώ με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη στις 12 του ίδιου μήνα. Όπως ανέφερε θα μια καλή ευκαιρία για να εκφράσει το όραμα της τουρκοκυπριακής πλευράς σε σχέση με τη διαπραγματευτική διαδικασία, τα θέματα που βρίσκονται στο τραπέζι και τα ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή», εννοώντας προφανώς το θέμα του αερίου.

Η χθεσινή συνάντηση των  δύο διαπραγματευτών, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι κράτησε τέσσερις ώρες. Συζήτησαν και την ατζέντα της συνάντησης εργασίας των δύο ηγετών την Δευτέρα, χωρίς όμως αυτή να οριστικοποιηθεί. Γι αυτό και στη συνέχεια τα Ηνωμένα Έθνη πραγματοποίησαν χωριστές συναντήσεις με τις δυο πλευρές για να καθοριστεί η ημερήσια διάταξη. Όπως αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, αν και η συνάντηση Αναστασιάδη, Έρογλου αποσκοπεί στην αξιολόγηση της μέχρι σήμερα πορείας των διαπραγματεύσεων, ωστόσο, φαίνεται ότι επιχειρείται η διεύρυνση της ατζέντας, ώστε να καταβληθεί μια προσπάθεια να γίνουν κάποια βήματα σε ζητήματα που παραμένουν στάσιμα. Όπως σημειώνουν ενημερωμένες πηγές, θα συζητήσουν μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά και προβλήματα της διαδικασίας. Στη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, οι οποίοι τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκαν στο Παρίσι για χωριστές επαφές στο γαλλικό ΥΠΕΞ, η συζήτηση επικεντρώθηκε στα θέματα εξωτερικών σχέσεων και εκτελεστικής εξουσίας.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι, μιλώντας μετά την επιστροφή του από τη συνάντηση στα κατεχόμενα, είπε πως  υπάρχει κοινή αντίληψη για κατάθεση προτάσεων με στόχο την επίτευξη συγκλίσεων. Περαιτέρω ανέφερε πως υπάρχει κοινή αντίληψη για ενεργοποίηση των τεχνικών επιτροπών. Τούτο δε, ενδεχομένως, να συζητηθεί κατά τη  συνάντηση των Αναστασιάδη και Έρογλου τη Δευτέρα. Ανέφερε,. Επίσης, τη σημασία που δίνεται για την αναστήλωση του Πύργου του Οθέλλου και των τειχών της Αμμοχώστου.

ΑΝΤΑΛΛΑΞΑΝ ΕΓΓΡΑΦΑ

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης που επισκέπτεται τη Νέα Υόρκη  σε δήλωσή του για τη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών είπε πως συζητήθηκαν τα θέματα της Εκτελεστικής Εξουσίας και Εξωτερικών Σχέσεων.  Ακόμη, ανταλλάγησαν απόψεις σχετικά με τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού  ηγέτη ς Ντερβίς Έρογλου την ερχόμενη Δευτέρα.

Στο πλαίσιο της συνάντησης η Τουρκοκυπριακή πλευρά υπέβαλε έγγραφα για το Περιουσιακό και Εκτελεστική Εξουσία, σε συνέχεια των σχετικών εγγράφων που είχαν κατατεθεί από την Ελληνοκυπριακή πλευρά. Επιπλέον, η Ελληνοκυπριακή πλευρά υπέβαλε έγγραφο για τη Νομοθετική Εξουσία. Η επόμενη συνάντηση των δύο διαπραγματευτών θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη με θέματα συζήτησης το περιουσιακό, η εκτελεστική και νομοθετική εξουσία και οι αρμοδιότητες της Ομοσπονδιακής κυβέρνησης”. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Εκπροσώπου του ΟΗΕ στην Κύπρο, Μισέλ Μποναρντό, αντάλλαξαν γραπτές προτάσεις πάνω σε διάφορα θέματα και συμφώνησαν να ξανασυναντηθούν την Τετάρτη 4 Ιουνίου.

ΕΡΟΓΛΟΥ: Διεξάγονται συζητήσεις για επίσκεψη στο Λονδίνο

Το κατοχικό καθεστώς επιβεβαιώνει πως ψήνεται επίσκεψη του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου στο Λονδίνο. Όπως έγγραψε προχθές ο «Φ», σε εξέλιξη βρίσκονται διαβουλεύσεις για μετάβαση του κατοχικού ηγέτη στη Βρετανία, πλην όμως μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής ημερομηνία μετάβασης του.

Η τουρκοκυπριακή εφημερίδα  Κίπρις, επικαλούμενη πηγή του “προεδρικού” στα κατεχόμενα, έγραψε ότι δεν υπάρχει λόγος αυτή τη στιγμή να γίνει οποιαδήποτε επίσημη ανακοίνωση για το θέμα της επίσκεψης του Ντερβίς Έρογλου στο Λονδίνο. Επικαλούμενη το σχετικό δημοσίευμα του «Φ», η τ/κ εφημερίδα ρώτησε την εν λόγω πηγή που απάντησε ότι δεν υπάρχει κάτι σίγουρο ακόμα.

Στο μεταξύ, ο κατοχικός ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου, ανέφερε ότι η τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για λύση και αυτή που δεν είναι, είναι η άλλη πλευρά η ελληνοκυπριακή. Ο Ερογλου  φέρεται να δήλωσε αυτά στον Αμερικανό Αντιπρόεδρο κατά την πρόσφατη συνάντησή τους, στα κατεχόμενα.

Ως εκ τούτου, είπε ο κατοχικός ηγέτης στον κ. Μπάιντεν, οι ΗΠΑ θα πρέπει να κάνουν κάποιες ενέργειες που θα στριμώξουν την άλλη πλευρά πάρα πολύ, “ώστε να αισθανθεί την υποχρέωση για μια λύση”.

Σύμφωνα με την τουρκοκυπριακή εφημερίδα Κίπρις, μιλώντας στη διάρκεια συνάντησης που είχε στο γραφείο του με συνδικαλιστές, ο Έρογλου είπε ότι ο λόγος για τον οποίο το κυπριακό πρόβλημα συνεχίζεται για χρόνια, είναι το γεγονός ότι η “ε/κ διοίκηση” δεν βλέπει τους Τ/κ ως ίσους, η διεθνής αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και η ένταξή της στην ΕΕ.

Ο κατοχικός  ηγέτης είπε ότι στη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, του είπε ότι η τ/κ πλευρά έχει τη βούληση για λύση και αυτό το έδειξε σε όλο τον κόσμο λέγοντας “ναι” στα σχέδια λύσης που ήρθαν μέχρι σήμερα. Η ε/κ πλευρά, πρόσθεσε, αναγνωρίζεται από τον κόσμο και είναι ένα κράτος μέλος της ΕΕ, ενώ οι Τ/κ είναι εκτός και τα “εμπάργκο” εφαρμόζονται εναντίον τους.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: