Επικίνδυνα παιχνίδια του ΠΑΣΟΚ με την σταθερότητα




Του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

Θέμα παραμονής στην κυβέρνηση έθεσε σε όλους τους τόνους ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών είναι κατώτερο των προσδοκιών του σχήματος με το οποίο κατεβαίνει το ΠΑΣΟΚ της Ελιάς.

Την πολιτική του ρουκέτα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την έριξε την περασμένη  Κυριακή, από τηλεοπτική εκπομπή. Αυτές οι δηλώσεις, που επαναλήφθηκαν τόσο από τον ίδιο, όσο και από τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ, που συνοψίζονται στη φράση «χωρίς εμάς δεν υπάρχει κυβέρνηση», σημαίνει πρακτικά ότι αν επαληθευθούν στην κάλπη τα δημοσκοπικά ευρήματα, η χώρα θα οδηγηθεί σε ένα μήνα μετά τις ευρωεκλογές και σε εθνικές εκλογές.

Τι οδήγησε άραγε τον Ε. Βενιζέλο σε αυτό το απονενοημένο διάβημα, με το οποίο κάλεσε τους ψηφοφόρους,  θέτοντας εκβιαστικά διλήμματα κατά πολλούς, να ψηφίσουν την Ελιά προκειμένου να συνεχιστεί η κυβερνητική συνεργασία άρα και η κυβερνητική σταθερότητα.

Από το επιτελείο του Ε. Βενιζέλου διαμηνύουν, ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν μπλοφάρει και θα ρίξει την κυβέρνηση στις 25 Μαΐου το βράδυ, αν το κόμμα του υποστεί την καθίζηση που όλοι προβλέπουν.

Κατά βάση τρεις είναι οι λόγοι που έκαναν τον Ε. Βενιζέλο να προαναγγείλει, ότι θα τραβήξει το κυβερνητικό χαλί, αν δεν εισπράξει και ο ίδιος το μερίδιο που του αναλογεί, κεφαλαιοποιώντας έτσι τα  θετικά που προέκυψαν στην διάρκεια της διετούς  της κυβερνητικής συνεργασίας.

Ο πρώτος και καθοριστικός είναι οι δημοσκοπήσεις, που δεν αποτυπώνουν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα μετά το ενωτικό εγχείρημα της κεντροαριστεράς, που έγινε με την Ελιά.

Ο δεύτερος είναι ότι ο Ε. Βενιζέλος βλέπει ότι κέρδη πολιτικά, άρα και εκλογικά, εισπράττει ο Α. Σαμαράς και όχι ο ίδιος, μολονότι δηλώνει δημοσία, ότι «χωρίς τον προοδευτικό πόλο ( του ΠΑΣΟΚ ) δεν μπορούν να διατηρηθούν οι κυβερνητικές ισορροπίες και δεν μπορεί να διασφαλισθεί η ολοκλήρωση της εθνικής στρατηγικής».

Ο τρίτος λόγος, που οδήγησε τον Ε. Βενιζέλο  στην εσπευσμένη  προαναγγελία  αποχώρησης από το κυβερνητικό σχήμα, έχει να κάνει με την ενδοχώρα του ΠΑΣΟΚ και συγκεκριμένα με την τύχη του ίδιου, μετά από μια εκλογική πανωλεθρία.

Για να προφτάσει τους παπανδρεϊκούς και λοιπούς αμφισβητίες, θέτει το θέμα, που οδηγεί  πρακτικά μια άμεση προσφυγή στις κάλπες προκειμένου να εμποδίσει τους διαφωνούντες, στην άμεση αντικατάστασή του από την ηγεσία του κόμματος.

Τώρα για να δούμε πόσο επηρεάζουν οι δημοσκοπήσεις των ευρωεκλογών, τα κυβερνητικά σχήματα άλλων ευρωπαϊκών χωρών.

Στην Αγγλία για παράδειγμα, δημοσκοπικά οι Εργατικοί εμφανίζονται στην πρώτη θέση με 32%, ακολουθεί το Κόμμα της Ανεξαρτησίας του ευρωσκεπτικιστή Νάιζελ Φάρατζ με 26%, τρίτοι οι Συντηρητικοί του Πρωθυπουργού Ντέιβιντ Κάμερον με 23% και τέταρτοι οι Ελεύθεροι Δημοκράτες που συμμετέχουν στην κυβέρνηση που δημοσκοπικά δεν εκλέγουν κανέναν ευρωβουλευτή.

Παρά τα δυσμενή για το κυβερνητικό σχήμα προγνωστικά, ουδείς στην Αγγλία θέτει θέμα εθνικών εκλογών, μια και στην γηραιά Αλβιόνα έχουν μάθει, να μην μπερδεύουν τις ντομάτες με τους φελλούς.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει στη Γαλλία, μολονότι το σύστημα εκεί είναι Προεδρική Δημοκρατία και δεν είναι άμεσα συγκρίσιμο. Κι εκεί οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρώτο κόμμα στις ευρωεκλογές  το ακροδεξιό της Μαρί Λεπέν, με 22%, ακολουθούν οι Συντηρητικοί του Σαρκοζί με 21% και έπονται οι Σοσιαλιστές του Προέδρου Ολάντ με 17%.

Και στη Γαλλία, παρά τον γενικότερο δημοσκοπικό κατήφορο του Γάλλου Προέδρου  δεν τίθεται θέμα πρόωρων Προεδρικών εκλογών.

Όλα αυτά αποδεικνύουν το επίπεδο του πολιτικού πολιτισμού που υπάρχει στο  βορά, όπου εκεί κανείς δεν αμφισβητεί την κυβέρνηση τρεις μήνες μετά τις εθνικές εκλογές, ή την επομένη των ευρωεκλογών.

Η πολιτική είναι καιρός να πάψει να γίνεται με όρους  χουλιγκανικούς, που φτάνουν στα ανεπίτρεπτα όρια, όπως αυτό του εκβιαστικού διλήμματος, που ακούστηκε από μέλος της κυβέρνησης προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, που μας είπε ή μας ψηφίζεται, ή η χώρα θα έχει την τύχη του Ουκρανίας…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: