Δύο νέοι ανακαλύπτουν τους ανθρώπους της Ε.Ε. πίσω από τους αριθμούς




Η εφημερίδα CHRISTIAN SCIENCE MONITOR δημοσιεύει τις εμπειρίες δύο νέων Γερμανών που με τη στήριξη του Ιδρύματος Mercator και του Ιδρύματος Heinrich Böll επισκέφτηκαν 22 ευρωπαϊκές πόλεις σε 14 χώρες, προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση στην οποία βρίσκεται η νεολαία της Ευρώπης, να εξετάσουν τα προβλήματα και να ανακαλύψουν τους ‘ανθρώπους πίσω από τους αριθμούς’.

Οι Vincent-Immanuel Herr και Martin Speer αποκαλύπτουν ότι ήρθαν αντιμέτωποι με μεγαλύτερα προβλήματα από ό,τι είχαν φανταστεί, πιστεύουν ωστόσο ότι οι νέοι της Ευρώπης έχουν μεγάλες δυνατότητες και μπορούν να συμβάλουν στο να ξεπεραστεί η κρίση και να οδηγηθεί η Ευρώπη προς την κατεύθυνση μιας περισσότερο συνδεδεμένης και ανεκτικής ένωσης. Σημειώνεται ότι το πρόβλημα της σταθερής εργασίας είναι το ίδιο έντονο τόσο στο Βορρά-Δύση όσο και στο Νότο-Ανατολή της Ευρώπης.

Σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ιταλία και η Ελλάδα ο νέος πληθυσμός ανταγωνίζεται σκληρά για τις ελάχιστες διαθέσιμες θέσεις εργασίας και συχνά έχει περισσότερη μόρφωση από την απαιτούμενη για τη θέση. Παρά τις διαφορές από χώρα σε χώρα, η χρόνια περιορισμένη αντιπροσώπευση της νεολαίας από τα εθνικά Κοινοβούλια είναι γεγονός, καθώς οι ομάδες πίεσης ενδιαφέρονται για τα συμφέροντα των μεγαλύτερων σε ηλικία εργαζομένων. Η εσωτερική μετακίνηση και η ξενοφοβία που προκύπτει είναι το άλλο θέμα που απασχολεί τους συντάκτες, καθώς έγιναν μάρτυρες φοβικών συμπτωμάτων σε χώρες του Βορρά (π.χ. Μ. Βρετανία) ενώ διαπίστωσαν ότι δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα που αφορά στους νέους του Νότου.

Ως πανευρωπαϊκό πρόβλημα τίθεται και η αντιμετώπιση των Ρομά. Οι νέοι Ευρωπαίοι είναι πολύ ανοιχτοί και διακρίνονται από ενδιαφέρον και περιέργεια για τους ομολόγους τους από άλλες χώρες, ενώ επιδεικνύουν φιλικά αισθήματα, ως απόρροια σειράς ετών συμμετοχής σε προγράμματα Erasmus και της συνθήκης Schengen που επιτρέπει την ελεύθερη μετακίνηση. Τα προβλήματα εντοπίζονται αφενός στη διαφθορά που οδηγεί τους νέους σε πολλές χώρες να αισθάνονται αδύναμοι, παρά το γεγονός ότι οι νέες γενιές είναι πολύ πιο μορφωμένες από όλες τις προηγούμενες, αφετέρου στην απροθυμία των ίδιων των νέων να δράσουν προκειμένου να βελτιώσουν την κατάσταση στην Ευρώπη και στην αβεβαιότητά τους ως προς το πώς να ξεκινήσουν.

Ενδέχεται να αποδίδεται η στάση τους στην ευρωπαϊκή νοοτροπία, όπου το κράτος είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια, με αποτέλεσμα, όταν το κράτος αποτυγχάνει, να επικρατούν αισθήματα αβεβαιότητας και πικρίας. Ενυπάρχει πάντως στις νέες γενιές και η απροθυμία για δέσμευση. Το μέλλον της Ευρώπης, καταλήγουν, εξαρτάται από την απόφαση της νέας γενιάς είτε να αφήσει την ήπειρο να επιστρέψει στις εθνικές έχθρες και τους διχασμούς είτε να ανταπεξέλθει στο όραμα της διασύνδεσης και της ποικιλομορφίας.

http://www.csmonitor.com/Commentary/Opinion/2014/0506/Europe-s-lost-generation-Not-yet

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: