Διάχυτη απειλή για την ΕΕ τα κόμματα διαμαρτυρίας




Άρθρο του James G. Neuger στο Bloomberg με τίτλο “EU Protest Forces Surge Posing Threat From U.K. to Greece” σημειώνει ότι τα κόμματα διαμαρτυρίας βγήκαν κερδισμένα στις ευρωεκλογές, μετατρέποντας τελικά την Ευρωβουλή με προορισμό την ένωση της Ευρώπης σε μια αίθουσα που αντηχούν οι πολιτικές φωνές που επιθυμούν να τη διαλύσουν.

Τονίζεται ότι το αντικαθεστωτικό κύμα ήταν πιο έντονο σε Γαλλία, Ελλάδα και Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ σύμφωνα με τις επίσημες προβλέψεις της ΕΕ τα αντικαθεστωτικά κόμματα κέρδισαν το 30% της πανευρωπαϊκής ψηφοφορίας, σε αντίθεση με το 20% που καταλαμβάνουν στο παρόν Ευρωκοινοβούλιο.

Οι ψηφοφόροι στην Ελλάδα, το πρώτο θύμα της κρίσης χρέους, έδωσαν την πρώτη θέση στο ΣΥΡΙΖΑ και πλέον ως το ισχυρότερο κόμμα μπορεί να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση Σαμαρά. Αν και ο Σαμαράς προΐστατο της επιστροφής της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, η κρίση χρέους και η εξαετής ύφεση έχουν τρομοκρατήσει τη χώρα όπου η ανεργία έχει πλήξει σχεδόν το 50% των νέων.

Το δίκτυο παραθέτει σχετικές δηλώσεις του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Mario Draghi, ότι οι εκλογές έδειξαν ότι οι ψηφοφόροι αναζητούν απαντήσεις στα ακανθώδη ζητήματα της οικονομικής ανάπτυξης και της ανεργίας. «Η βιώσιμη ανάπτυξη και η απασχόληση είναι ζωτικής σημασίας για να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, που είναι βέβαια ο μεγαλύτερος εγγυητής της ειρήνης», δήλωσε ο Draghi.

http://www.bloomberg.com/news/print/2014-05-25/eu-protest-forces-surge-posing-threat-from-u-k-to-greece.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: