Αρχή δεύτερης φάσης με περιουσιακό – Στα βαθιά από την Τρίτη οι διαπραγματευτές, με θολό το τοπίο για τις προοπτικές




Του Κώστα Βενιζέλου

Με το περιουσιακό θα αρχίσουν τις συζητήσεις στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, η έναρξη της οποίας έχει καθοριστεί για την ερχόμενη Τρίτη, 6 Μάιου. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, έχει συμφωνηθεί η συζήτηση ενός από τα δύσκολα ζητήματα χωρίς να γίνει γνωστό με ποια άλλη πτυχή θα συνδυαστεί κατά τις διαπραγματεύσεις. Το εδαφικό, το οποίο είναι συναφές θέμα, δεν το συζητούν οι Τούρκοι, που παραπέμπουν για το τέλος της διαδικασίας.

Στο περιουσιακό, αναμένεται καταρχήν να επανακατατεθούν τα κριτήρια και στη συνέχεια να εισέλθουν οι συζητήσεις στην ουσία. Τα βασικά κριτήρια, τα οποία συμφωνήθηκαν στο παρελθόν,  είναι αποζημίωση, ανταλλαγή, επιστροφή. Η ελληνοκυπριακή πλευρά δίνει βάρος στο τελευταίο, δηλαδή, την επιστροφή ενώ η τουρκοκυπριακή στα άλλο δυο κριτήρια. Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις θα γίνουν στη σκιά των ενεργειών της τουρκικής πλευράς για επιβολή τετελεσμένων στο ζήτημα των περιουσιών. Τελευταία πράξη των ενεργειών είναι η διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων και η δυνατότητα που προσφέρει στους Τουρκοκύπριους να προσφεύγουν σε αυτή. Στόχος η ανταλλαγή περιουσιών: Οι Τ/κ να καθίστανται «ιδιοκτήτες» περιουσιών που έχουν περιέλθει στα χέρια της «επιτροπής» μετά από προσφυγή Ε/κ και η Τουρκία να εξασφαλίσει τις περιουσίες Τ/κ στις ελεύθερες περιοχές.

Η κίνηση της τουρκικής πλευράς στοχεύει όπως παράλληλα με τις συζητήσεις στο πεδίο των διαπραγματεύσεων, να εδραιώνονται τα κατοχικά δεδομένα, ώστε να θεωρηθούν «κεκτημένα». Οι δυο διαπραγματευτές, Ανδρέας  Μαυρογιάννης και Κουντρέτ Οζερσάι, που επέστρεψαν από το ταξίδι τους στη Νότιο Αφρική, έχουν προετοιμαστεί για τη δεύτερη φάση. Η ελληνοκυπριακή πλευρά προσέρχεται στις συναντήσεις έχοντας ετοιμάσει θέσεις και προτάσεις.

Παρά το γεγονός ότι τα Ηνωμένα Έθνη, όπως κι άλλοι εν δυνάμει μεσολαβητές, εκτιμούν πως η διαδικασία δεν προχωρά επειδή Έρογλου και Οζερσάι κινούνται με ακραίες θέσεις, ωστόσο, θεωρούν πως ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στη δεύτερη φάση της διαδικασίας. Στους επόμενους μήνες, σύμφωνα με εκτιμήσεις τρίτων, δεν αναμένονται ανατροπές, επενδύουν ωστόσο στην περίοδο μετά τις προεδρικές εκλογές στην Τουρκία, που χρονικά τοποθετούνται τον Αύγουστο. Ενδείξεις, πάντως, που να υποστηρίζουν αυτή την εκτίμηση δεν υπάρχουν, καθώς οι κινήσεις της Άγκυρας, παραπέμπουν σε μια σειρά ενέργειες που διαμορφώνουν δεδομένα για την ενίσχυση του «τ/κ κράτους» και τη «θεσμοθέτησή» του, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε τις προάλλες ο Τούρκος «πρέσβης» στα κατεχόμενα, Χαλίλ Ιμπραχίμ Ακτσιά.

Την ίδια ώρα, τα Ηνωμένα Έθνη δεν φαίνεται να είναι διατεθειμένα να εμπλακούν στην… αντιπαράθεση μεταξύ Λευκωσίας και Άγκυρας, που προέκυψε με την κατάθεση στο Διεθνή Οργανισμό της συμφωνίας Τουρκίας- ψευδοκράτους για τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών δεν βλέπουν με θετικό τρόπο το ενδεχόμενο να αποσυρθεί η συμφωνία από την ιστοσελίδα της Υπηρεσίας Δικαίου της Θάλασσας και Ωκεανών, καθώς θεωρούν πως τούτο θα δημιουργήσει προηγούμενο. Είναι προφανές πως οι Οηέδες θέλοντας προφανώς «να αγοράσουν τον μπελά», επιχειρούν να υποβαθμίσουν το γεγονός και να το αφήσουν να ξεχαστεί. Το υπουργείο Εξωτερικών συνεχίζει τις επαφές του με αξιωματούχους του ΟΗΕ ζητώντας να αποσυρθεί από την ιστοσελίδα η παράνομη συμφωνία.

Διαδοχικές επαφές σε μια ημέρα

Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών  για Πολιτικές Υποθέσεις Τζέφρι Φέλτμαν, ο οποίος αναμένεται στην Κύπρο σήμερα το βράδυ, θα έχει αύριο σειρά επαφών, που θα έχουν ενημερωτικό χαρακτήρα. Ο κ. Φέλτμαν θα δει χωριστά τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον υπουργό Εξωτερικών, τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου καθώς και τον λεγόμενο ΥΠΕΞ του ψευδοκράτους, Οζντίλ Ναμί. Η συνάντηση με τον τελευταίο δεν θα γίνει στο γραφείο του, στο «ΥΠΕΞ».

Θα συναντηθεί και με τους δυο διαπραγματευτές, Ανδρέα Μαυρογιάννη και Κουντρέτ Οζερσάι. Ο κ. Φέλτμαν δεν θα παρακαθίσει στην πρώτη συνάντηση της δεύτερης φάσης των διαπραγματεύσεων, που αρχίζει την Τρίτη, καθώς αναχωρεί από την Κύπρο, το πρωί αυτής της ημέρας για Ουκρανία. Άλλωστε, όπως εξηγούν αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού, στόχος του ταξιδιού του δεν είναι να εμπλακεί στη διαδικασία, αλλά να έχει μια συνολική εικόνα για ένα θέμα, το οποίο διαχειρίζεται από τη Νέα Υόρκη. Για τα Ηνωμένα Έθνη, την επί τόπου διαχείριση και χρέη ειδικού συμβούλου, εκτελεί η Λίζα Μπάντεχμαϊμ( φώτο).

Σύναξη τεσσάρων  χωρών στην Κύπρο για το φυσικό αέριο

Τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οργανώνουν αυτή την εβδομάδα στην Κύπρο σύνοδο για τα ενεργειακά θέματα της περιοχής. Πρόκειται για τη Σλοβακία, την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία, που αποφάσισαν από κοινού σε επίπεδο διευθυντών Ενέργειας των Υπουργείων Εξωτερικών τους να συγκαλέσουν μια συνάντηση, στην οποία θα συμμετάσχουν μετά από πρόσκληση Κύπριοι αξιωματούχοι καθώς και διπλωμάτες από Ισραήλ και Αίγυπτο.

Στόχος της συνάντησης είναι να αξιολογηθούν τα δεδομένα της περιοχής και οι τρόποι αξιοποίησης των υδρογονανθράκων προς όφελος της Ευρώπης. Η επιλογή της Κύπρου έγινε λόγω της ιδιότητας της χώρας μας ως κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι όμως πρόδηλο ότι το αυξημένο ενδιαφέρον συνδέεται και με τη στρατηγική σημασία της, μετά την ένταξή της στον ενεργειακό χάρτη. Είναι σαφές πως οι εξελίξεις στην Ουκρανία στρέφουν την προσοχή κρατών σε άλλες περιοχές για την εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων, εξ ου και η σύναξη αυτή, που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Στο μεταξύ, την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στη Λευκωσία συνέδριο για το φυσικό αέριο. Πρόκειται για την 5η Μεσογειακή Διάσκεψη για το Πετρέλαιο και το Αέριο, η οποία θα επικεντρωθεί στις νέες ανακαλύψεις στο πεδίο αυτό που έγιναν από το Ισραήλ και την Κύπρο και τον ρόλο της χώρας μας για τις μελλοντικές επενδύσεις και υποδομές. Το συνέδριο θα προσφωνήσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών και Γεωργίας, Γεωργιάδης και Κουγιάλης, ο πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, Νικόλας Παπαδόπουλος, ο πρέσβης των ΗΠΑ John M. Koenig, ο Angus Miller από το Φόρεϊ Όφις. Μεταξύ των ομιλητών θα είναι και ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης Μάθιου Μπράιζα, ο οποίος εργάζεται σε τουρκικών συμφερόντων εταιρεία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: