Στο προθάλαμο του πάρε-δώσε: Σε νέα φάση εισέρχονται εφεξής οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό




Του  ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Στη δεύτερη φάση εισέρχεται η διαδικασία των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό. Όπως προκύπτει από τη χθεσινή συνάντηση των δυο διαπραγματευτών, έχει ολοκληρωθεί η διερευνητική φάση και από την 6η Μάιου, θα αρχίσει  η λεπτομερής καταγραφή και συζήτηση όλων των πτυχών με  συνδυασμό κεφαλαίων, ώστε να διαπιστωθεί πεδίο συγκλίσεων.Στη φάση αυτή θα προκύψει από τη συζήτηση πού η μία πλευρά είναι ευέλικτη και πού η άλλη. Θα συνιστά, ουσιαστικά, τον προθάλαμο του πάρε-δώσε.

Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, αναμένεται πως η δεύτερη φάση θα διαρκέσει δέκα περίπου εβδομάδες και οι συζητήσεις εκτιμάται ότι θα είναι εντατικές. Είναι, πάντως, προφανές πως η προσπάθεια είναι να διαφανούν και οι διαφορές, ώστε να υπάρξουν και προσπάθειες γεφύρωσης τους. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου των Ηνωμένων Έθνη στην Κύπρο Μισέλ Μποναρντό, οι διαπραγματευτές συμφώνησαν να συναντηθούν ξανά στις 6 Μαΐου για να εισέλθουν σε ουσιαστικές διαπραγματεύσεις. Όπως αναφέρεται από το Διεθνή Οργανισμό θα συνεχισθούν παράλληλα και οι εκ του σύνεγγυς συζητήσεις για να ετοιμασθεί η  ατζέντα και η διοργάνωση της επόμενης συνάντησης. Η επόμενη συνάντηση καθορίστηκε για την 6η Μάιου καθώς ως γνωστό οι διαπραγματευτές από τις 25-29 Απριλίου θα βρίσκονται στη Νότιο Αφρική «για επιμορφωτικά μαθήματα συμφιλίωσης».

Η τουρκική εκδοχή για τη νέα φάση των διαπραγματεύσεων έγκειται, όπως την περιγράφει ο Κουντρέτ Οζερσάι (στη φωτογραφία με τον Ανδρέα Μαυρογιάννη), στην κατάθεση γραπτών προτάσεων για τις κύριες γραμμές της λύσης, αμοιβαίες προτάσεις και γεφυρωτικές προτάσεις. Όπως ανέφερε ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής, «οι πλευρές  θα εργαστούν για την επίτευξη μιας συμφωνίας λύσης σε γενικές γραμμές, χωρίς να μπουν σε λεπτομέρειες». Ο Οζερσάι επανέλαβε πως οι συζητήσεις θα διεξαχθούν επί των θεμάτων που δεν υπάρχει συμφωνία, παραπέμποντας εν πολλοίς στο γνωστό έγγραφο συγκλίσεων/αποκλίσεων του Αλεξάντερ Ντάουνερ.

Όπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, ο Οζερσάι χαρακτήρισε την περίοδο πολύ δύσκολη λέγοντας ότι υπήρξαν συγκεκριμένες προτάσεις από τις πλευρές και λαμβάνοντας υπόψην τις απόψεις της άλλης πλευράς στο επίπεδο της διερευνητικής φάσης των συνομιλιών θα προσκομίσουν στο τραπέζι διαφορετικές, βελτιωμένες προτάσεις. Είπε περαιτέρω ότι είναι μια περίοδος που πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν ευελιξία σε κάποια θέματα. Ο Τουρκοκύπριος διαπραγματευτής επανέλαβε πολλές φορές δυο ζητήματα. Πρώτο, ότι οι συζητήσεις θα είναι επί των γενικών γραμμών της συνολικής λύσης.  Είτε με αυτό εννοεί τη διαμόρφωση ενός γενικού πλαισίου λύσης είτε θα αποφύγουν τις λεπτομέρειες. Δεύτερο, ότι θα κατατεθούν γεφυρωτικές προτάσεις. Δεν διευκρινίζει από ποιους θα κατατεθούν οι προτάσεις.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: