«Στείλτε μας όπλα» ζητούν οι φιλορώσοι από τη Μόσχα – Αίμα και σκιές πολέμου στην Ανατολική Ουκρανία




Πολεμικά φορτισμένο παραμένει το κλίμα στην Ανατολική Ουκρανία, καθώς χθες τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν, όταν ένοπλοι εξαπέλυσαν επίθεση σε φυλάκιο φιλορώσων αυτονομιστών κοντά στην πόλη Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας. Παρόλο που η Μόσχα καταδίκασε την επίθεση, για «υπονόμευση της διεθνούς σταθερότητας» έκανε λόγο ο ουκρανός πρωθυπουργός.

Περιγράφοντας το περιστατικό, ένοπλοι αυτονομιστές της Σλαβιάνσκ δήλωσαν στο Reuters ότι μια αυτοκινητοπομπή τεσσάρων οχημάτων πλησίασε το οδόφραγμα που έχουν στήσει κοντά στην πόλη γύρω στη 01:00 ώρα Ελλάδος το πρωί και αυτοί που επέβαιναν άνοιξαν πυρ εναντίον τους. Σκοτώθηκαν τουλάχιστον τρεις φιλορώσοι και ένας από τους επιτιθέμενους, ενώ τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης κάνουν λόγο για 5 νεκρούς: δύο από τους δράστες και τρεις από την ομάδα των φιλορώσων που έχουν υπό τον πλήρη έλεγχό τους την πόλη.

Το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι υπάρχει μόνον ένας νεκρός από την επίθεση και τρεις τραυματίες.

Η επίθεση αυτή σημειώθηκε νωρίς σήμερα το πρωί στο οδόφραγμα που έχουν στήσει οι αυτονομιστές στο χωριό Μπιλμπάσιφκα που απέχει μερικά χιλιόμετρα δυτικά του Σλαβιάνσκ, ανέφερε ο φιλορώσος αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος του Σλαβιάνσκ, Βιάτσεσλαβ Πονομαριόφ, o ο οποίος σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ζήτησε από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν να αποστείλει δυνάμεις διατήρησης της ειρήνης στην πόλη.

«Σας ζητούμε να εξετάσετε το ταχύτερο δυνατό την αποστολή δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης για να υπερασπιστούν τον πληθυσμό από τους φασίστες», δήλωσε ο Πονομαριόφ. Σύμφωνα με τον Πονομαριόφ, ο τοπικός πληθυσμός απειλείται από την ουκρανική εθνικιστική οργάνωση Δεξιός Τομέας, την οποία κατηγόρησε εξάλλου ότι ευθύνεται για την φονική ανταλλαγή πυροβολισμών που σημειώθηκε νωρίτερα σήμερα κοντά στην πόλη.

Ο Πονομαριόφ επέβαλε επίσης σήμερα απαγόρευση κυκλοφορίας στην Σλαβιάνσκ. «Η απαγόρευση της κυκλοφορίας τίθεται σε ισχύ σήμερα. Από τα μεσάνυχτα ως τις 6:00 το πρωί απαγορεύεται να κυκλοφορεί κάποιος στους δρόμους», σημείωσε κατά την συνέντευξη Τύπου.

Λίγο αργότερα οι φιλορώσοι αυτονομιστές του Σλαβιάνσκ ζήτησαν από τη Ρωσία να τους εφοδιάσει με όπλα ενώ απείλησαν να σκοτώσουν τον υπουργό Εσωτερικών της Ουκρανίας, Αρσέν Αβάκοφ που μόλις είχε ανακοινώσει ότι θα επισκεφθεί τις περιοχές.

Οι εθνικιστές του Δεξιού Τομέα της Ουκρανίας αρνούνται ότι διαδραμάτισαν κάποιον ρόλο στην ανταλλαγή πυροβολισμών και κατηγόρησαν τις ρωσικές ειδικές δυνάμεις ότι κρύβονται πίσω από την επίθεση. Η Μόσχα πάντως, από την πλευρά της εκφράζει τον αποτροπιασμό της για την φονική επίθεση, χαρακτηρίζοντάς την μια πρόκληση των Ουκρανών φανατικών εθνικιστών.

«Η Ρωσία εκφράζει τον αποτροπιασμό της γι’αυτήν την πρόκληση η οποία δείχνει την έλλειψη καλής θέλησης από την πλευρά των αρχών του Κιέβου για τον αφοπλισμό των εθνικιστών και των εξτρεμιστών», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά την επίθεση κοντά στην Σλαβιάνσκ.

«Μας εκπλήσσει το γεγονός ότι η τραγωδία αυτή σημειώθηκε μετά την υπογραφή στις 17 Απριλίου της συμφωνίας της Γενεύης» ανάμεσα στην Ρωσία, την Ουκρανία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ, επισημαίνει επίσης το ρωσικό υπουργείο. «Η Ρωσία επιμένει ότι η ουκρανική πλευρά πρέπει να σεβαστεί τις δεσμεύσεις της για μια αποκλιμάκωση στην νοτιοανατολική Ουκρανία», όπως προβλέπει η συμφωνία αυτή, καταλήγει το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας στην ανακοίνωσή του.

Γιατσενιούκ: Η Ρωσία υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα

Στον απόηχο αυτών των γεγονότων την οικονομική στήριξη των συμμάχων του της Δύσης προκειμένου να εκμοντερνίσει τον ουκρανικό στρατό, ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Αρσένι Γιατσενιούκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που μεταδόθηκε σήμερα στις ΗΠΑ. Παράλληλα ο ουκρανός πρωθυπουργός κατηγόρησε τη Ρωσία ότι «υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Η παγκόσμια κοινότητα έχει λόγους για να ανησυχεί για τις προθέσεις του Πούτιν» δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο NBC ο Γιατσενιούκ, σε μια συνέντευξη που μαγνητοσκοπήθηκε χθες και μεταδόθηκε σήμερα. «Η Ομοσπονδία της Ρωσίας υποσκάπτει τη διεθνή σταθερότητα».

«Είναι προφανές σήμερα ότι η Ρωσία συνιστά μια απειλή για την υφήλιο, για την Ευρωπαϊκή Ένωση και για την Ουκρανία» προσέθεσε ο Ουκρανός πρωθυπουργός.

Ενώ ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αναμένεται να επισκεφθεί την Ουκρανία σήμερα, ο Γιατσενιούκ απηύθυνε έκκληση για την παροχή στήριξης εκ μέρους των χωρών της Δύσης. «Πρέπει να μας προσφερθεί πλήρως για να σταματήσουμε τη Ρωσία και για αυτό ακριβώς έχουμε ανάγκη μια πραγματική στήριξη από τους εταίρους μας της Δύσης» σημείωσε ο ίδιος, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση: «Έχουμε ανάγκη μια οικονομική στήριξη, έχουμε ανάγκη να εκμοντερνίσουμε τον ουκρανικό στρατό και να ανανεώσουμε όλες τις δομές άμυνας της Ουκρανίας».

Κείμενο-Φωτογραφία: ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: