Σε ετοιμότητα για έξοδο στις αγορές ακόμη και τη Δευτέρα το υπουργείο Οικονομικών και ο ΟΔΔΗΧ




Του Κώστα Τσαχάκη

Μέσα στην εβδομάδα η ελληνική οικονομία κάνει ένα ακόμη βήμα εξόδου από την κρίση καθώς, σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες, θα πραγματοποιηθεί η αναμενόμενη έκδοση πενταετών ομολόγων. Το Υπουργείο Οικονομικών και ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους είναι σε πλήρη ετοιμότητα για έκδοση ομολόγων ακόμη και το πρωί της Δευτέρας και όπως λένε κυβερνητικές πηγές μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα έχει ανοίξει το βιβλίο προσφορών.

Στόχος είναι η άντληση τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ, με ισχυρό το σενάριο η έκδοση να είναι ακόμη μεγαλύτερη. Η διάρκεια των ομολόγων θα είναι πενταετής και το επιτόκιο υπολογίζεται στην περιοχή του 5%. Στη συνέχεια, και ανάλογα με τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε στις αγορές, η κυβέρνηση προγραμματίζει και δεύτερη μικρή ομολογιακή έκδοση εντός του δευτέρου εξαμήνου τους έτους.

Επενδυτικό ενδιαφέρον

Με τη επικείμενη έξοδο στις αγορές σπάει ένα… εμπάργκο τεσσάρων ετών (από τις 7 Απριλίου 2010) και στο οικονομικό επιτελείο μιλούν για πολλαπλά οφέλη.

Καταρχήν, σημειώνουν, αποτελεί κίνηση ισχυρού συμβολικού χαρακτήρα που σηματοδοτεί τη σταδιακή απεμπλοκή της Ελλάδας από τη μνημονιακή εποχή. Παράλληλα, όμως, αναμένεται να έχει και άμεσο θετικό αντίκτυπο στην ενίσχυση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και συνεπακόλουθα στην τόνωση της πραγματικής οικονομίας.

Τέλος στην απομόνωση

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, η ολοκλήρωση του εγχειρήματος βάζει τέλος σε μία τετραετία απομόνωσης της Ελλάδας και προσθέτουν ότι αυτό… μεταφράζεται ως ενίσχυση της εμπιστοσύνης στη χώρα, με άμεσες θετικές επιπτώσεις τις καλύτερες συνθήκες άντλησης ρευστότητας για τις ελληνικές τράπεζες και την επιστροφή των καταθέσεων.

Τα παραπάνω θα έχουν ως αποτέλεσμα να ξεκινήσει και πάλι η ομαλή ροή χρηματοδότησης προς επιχειρήσεις και νοικοκυριά, με χαμηλότερα επιτόκια. Ειδικότερα για τις επιχειρήσεις δημιουργείται πλέον η προσδοκία για λήψη δανείων από το εξωτερικό με κουπόνι στα επίπεδα του 5%, όταν τα προηγούμενα χρόνια το επιτόκιο δανεισμού ξεπερνούσε το 8%. Έτσι, από την μία πλευρά θα μπορούν με την απόδοση κεφαλαίου που θα έχουν, να αποπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους στις τράπεζες και τους εταιρικούς φόρους και από την άλλη να επιστρέψουν σε κερδοφόρες χρήσεις.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό χθες, την 1η Αυγούστου θα εκδοθεί τελικά η νέα έκθεση του οίκου αξιολόγησης Μoody’s για την ελληνική οικονομία. Η προγραμματισμένη για χθες ανακοίνωση αναβλήθηκε, καθώς ο οίκος καλύπτεται από τις προχθεσινές του επισημάνσεις για την πορεία του ελληνικού προγράμματος.

Καμιά αλλαγή

Πάντως εντύπωση προκάλεσε στη Αθήνα το γεγονός ότι ο οίκος δεν προχωρεί σε αλλαγή της αξιολόγησής του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, παρά το γεγονός ότι στην ανακοίνωσή του χαρακτήρισε θετική εξέλιξη την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι διασφαλίζεται η συνέχιση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και στηρίζεται η μακροπρόθεσμη οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας. Παράλληλα, η Moody’s ανέφερε ότι η εκταμίευση των δόσεων βελτιώνει τη ρευστότητα του ελληνικού δημοσίου ενόψει της λήξης κρατικών ομολόγων εντός του Μαΐου.

Να σημειώσουμε πως η τελευταία αξιολόγηση της Ελλάδας από την Moody’s έγινε στις 2 Μαρτίου του 2012 την περίοδο δηλαδή του PSI και πλέον θεωρείται «παρωχημένη». Τέλος, όπως σημειώνουν από το οικονομικό επιτελείο, η εξέλιξη αυτή δεν αλλάζει τον σχεδιασμό για την έκδοση ομολόγων.

Ετοιμη η διαδικασία έκδοσης του νέου ομολόγου

Στην τελική ευθεία οδηγείται η πρώτη έκδοση ελληνικού ομολόγου πενταετούς διάρκειας ύψους 2 δισ. μετά την περίοδο 2009 όταν είχε βγει το τελευταίο κρατικό ομόλογο λήξης 2012 (τριετές). Παρά το γεγονός ότι η έκθεση της Moody’s θα βγει τον Αύγουστο, οι ξένοι και εγχώριοι θεσμικοί θεωρούν ότι υπάρχει κατευθυντήρια γραμμή που ανάβει το «πράσινο φως» για να γίνει η έκδοση του πρώτου ελληνικού ομολόγου ύψους 2 δισ. ευρώ πενταετούς διάρκειας και με επιτόκιο που, σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς, θα κυμαίνεται μεταξύ 5,5%-6% σε μία προσπάθεια να γίνει ελκυστικό μεν, αλλά να ακολουθεί και τις τάσεις των άλλων κρατικών ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου. Πρόκειται για την πρώτη έκδοση από το 2009 (όταν είχε εκδοθεί το τελευταίο τριετές κρατικό ομόλογο).

Οι Financial Times αναφέρουν ότι η έκδοση ελληνικού ομολόγου θα γίνει την Παρασκευή 11 Απριλίου. Την Παρασκευή συνεχίστηκε η αποκλιμάκωση των επιτοκίων και των spreads των ελληνικών ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να κινείται πέριξ του 6% (με πράξεις να γίνονται στα 79,8 λεπτά/ευρώ, ενώ την Πέμπτη είχαν γίνει και πράξεις στα 80 λεπτά/ευρώ). Το spread κινούταν γύρω στις 450 μονάδες.

Χρονοδιάγραμμα

Σύμφωνα με πηγές της «Η» έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες για το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών (book building). Tα road show θα ξεκινήσουν τη Δευτέρα (7 Απριλίου) και την Τρίτη (8 Απριλίου) στο εξωτερικό (Λονδίνο και Νέα Υόρκη) και στις 9 και 10 Απριλίου θα ανοίξει το βιβλίο προσφορών (book building), το οποίο και θα κλείσει ολοκληρώνοντας την έκδοση του ομολόγου στις 11 Απριλίου.

Ανάδοχοι της έκδοσης δεν θα είναι μόνο η Goldman Sachs, η Bank of America/Merrill Lynch, Deutsche Bank, JP Morgan, Citibank, αλλά θα συμμετάσχουν όλοι (21) οι επενδυτικοί οίκοι που θα είναι και primary dealers των ομολόγων. Παράγοντες τονίζουν ότι πρόκειται για μία έκδοση με εξασφαλισμένη υπερκάλυψη και μάλιστα αναφέρουν ότι αμέσως μετά θα ακολουθήσει και η έκδοση του ομολόγου της ΔΕΗ.

ΠΗΓΗ: ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: