“Προφανής η ειρωνεία γύρω από το Κόσοβο και την Κριμαία” τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζ. Σακς
Η ειρήνη στον κόσμο και το διεθνές δίκαιο δεν μπορούν να στηρίζονται στη “διευθέτηση των συμφερόντων” των μεγάλων δυνάμεων, επειδή η ισορροπία δυνάμεων είναι αδύνατη και πάντα θα οδηγεί σε συγκρούσεις, τονίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος Τζέφρι Σακς.

“Αυτό φαίνεται ιδιαίτερα στη σημερινή συγκυρία, όταν οι χώρες αγωνίζονται για το πετρέλαιο και άλλους φυσικούς πόρους ζωτικής σημασίας” εκτιμά ο κ. Σακς, καθηγητής στο πανεπιστήμιο Κολούμπια και σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-Μουν.

Σε ανάλυσή του, που δημοσιεύεται στην ισπανική εφημερίδα “Ελ Παΐς” και αναδημοσιεύουν σερβικά ΜΜΕ, όπως το σερβικό πρακτορείο ειδήσεων Beta, ο κρατικός ραδιοφωνικός σταθμός RTS και ο ραδιοτηλεοπτικός σταθμός B92 στις ιστοσελίδες τους, ο Αμερικανός οικονομολόγος θεωρεί ότι η ρωσική προσάρτηση της Κριμαίας είναι απαράδεκτη παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Ο σεβασμός του συστήματος των Ηνωμένων Εθνών και των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είναι ο μοναδικός τρόπος διαφύλαξης της ειρήνης και αποτροπής δύσκολων αναταραχών στην παγκόσμια οικονομία, σημειώνει.

Ο κ. Σακς υπογραμμίζει ότι “οι ΗΠΑ, η ΕΕ, η Ρωσία και το ΝΑΤΟ επικαλούνται το διεθνές δίκαιο, όταν τους βολεύει και το αγνοούν, όταν τους ενοχλεί” και υπενθυμίζει την επίθεση του ΝΑΤΟ στη Σερβία και τις επεμβάσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν, “οι συνέπειες των οποίων είναι καταστροφικές”.

Ο Αμερικανός οικονομολόγος επισημαίνει ότι η παρέμβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία εντάσσεται “στο πλαίσιο παραβίασης του διεθνούς δικαίου πολλές φορές από την πλευρά των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ τα τελευταία χρόνια”.

“Το ΝΑΤΟ το 1999 υπό την ηγεσία των ΗΠΑ βομβάρδισε τη Σερβία παραβιάζοντας το διεθνές δικαίου, παρά την αντίθεση της Ρωσίας, συμμάχου της Σερβίας” αναφέρει.

“Η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου που αναγνώρισαν οι ΗΠΑ, η πλειοψηφία των μελών της ΕΕ δημιούργησε προηγούμενο, το οποίο η Ρωσία χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει τις ενέργειές της στην Κριμαία και η ειρωνεία είναι σαφής” θεωρεί ο κ. Σακς.

Ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αναφέρει ότι με την επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη παραβιάστηκε η παγκόσμια έννομη τάξη και σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ να προστατευθεί ο πληθυσμός της χώρας “χρησιμοποιήθηκε ως δικαιολογία από το ΝΑΤΟ για να βομβαρδίσει το καθεστώς Καντάφι και να τον απομακρύνει από την εξουσία”.

“Όπως η Ρωσία προειδοποίησε επανειλημμένως οι δράσεις των ΗΠΑ στη Συρία είναι επίσης αντίθετες στο δίκαιο” συμπληρώνει ο κ. Σακς αναφέροντας ότι “’όταν ο πρόεδρος της Συρίας Μπάσαρ αλ Άσαντ χρησιμοποίησε βία εναντίον των διαδηλωτών, οι ΗΠΑ στήριξαν την στρατιωτική εξέγερση εναντίον του”.

“Οι ΗΠΑ, η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και άλλες χώρες απέστειλαν οικονομική και στρατιωτική βοήθεια στους εξεγερθέντες και έτσι έπληξαν την κυριαρχία της Συρίας και παραβίασαν το διεθνές δίκαιο” υπογραμμίζει ο Αμερικανός οικονομολόγος.

Πηγή: ANA-MPA, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal