Ο Λευκος Οίκος αποκλείει αμερικανική στρατιωτική εμπλοκή στην Ουκρανία




Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνι απέκλεισε κάθε πιθανότητα αμερικανικής στρατιωτικής εμπλοκής στην Ουκρανία και επανέλαβε ότι η λύση πρέπει να είναι διπλωματική. Ο εκπρόσωπος είπε ότι ο Αμερικανός ηγέτης σκέφτεται μόνο την πολιτική λύση, όχι την στρατιωτική και χαρακτήρισε την κατάσταση στην Ουκρανία επικίνδυνη και ασταθή.

Πρέπει να συνεχίσουμε είπε να αναζητούμε ειρηνική λύση, είναι η μόνη επιλογή, τόνισε ο εκπρόσωπος και κάλεσε τους ενόπλους να παραδώσουν τα όπλα τους στις νόμιμες αρχές της χώρας. Ο Πρόεδρος δεν βλέπει τη στρατιωτική λύση ως λύση, είπε ο εκπρόσωπος και κάλεσε τη Μόσχα να προσέλθει σε διάλογο.

Χθες το βράδυ (ώρα Αμερικής) πραγματοποιήθηκε ακόμα μία τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Ομπάμα με τον Πρόεδρο Πούτιν. Χαρακτηρίστηκε πολύ δύσκολη κουβέντα, ένας διάλογος κωφών, όπως παραδέχθηκε ένας αξιωματούχος.

Ο Πρόεδρος Ομπάμα κατηγόρησε τη Μόσχα και εξέφρασε την ανησυχία του για την υποστήριξη που παρέχει η ρωσική κυβέρνηση τους ένοπλους αυτονομιστές, που απειλούν –όπως τόνισε ο Αμερικανός ηγέτης- να κλονίσουν και να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση της Ουκρανίας”.

Ο κ. Πούτιν απάντησε ότι όλα αυτά είναι “εικασίες” και χαρακτήρισε τις πληροφορίες που ανέφερε ο κ. Ομπάμα αβάσιμες. Η απάντηση του Ρώσου Προέδρου εξόργισε τον Πρόεδρο Ομπάμα.

Ζήτησε επίσης από τον Ρώσο ηγέτη να ασκήσει την επιρροή του και να απαιτήσει από τους ενόπλους της ανατολικής Ουκρανίας να καταθέσουν τα όπλα. Και σ’ αυτό το αίτημα ο κ. Πούτιν δεν ανταποκρίθηκε.

            Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο Πρόεδρος Ομπάμα είπε στο συνομιλητή του ότι «είναι άμεση ανάγκη όπως όλες οι άτακτες ομάδες ενόπλων να παραδώσουν τα όπλα του και άσκησε πιέσεις στον κ. Πούτιν να χρησιμοποιήσει την επιρροή του».

            Οι Αμερικανοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι ο κ. Πούτιν επιδιώκει τον πλήρη έλεγχο της επιρροής και επίσης φοβούνται ότι η Ρωσία, που καθοδηγεί όπως λένε τους ενόπλους ρωσόφωνους, θα τους βοηθήσει στρατιωτικά εάν απειληθούν.

            Ο κ. Ομπάμα ανακοίνωσε στο Ρώσο ομόλογό του ότι η Αμερική και οι σύμμαχοί τους θα επιβάλουν νέες κυρώσεις. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «ο πρόεδρος σημείωσε την αυξανόμενη πολιτική και οικονομική απομόνωση της Ρωσίας, ως αποτέλεσμα των ενεργειών της στην Ουκρανία και κατέστησε σαφές ότι το κόστος των ρωσικών ενεργειών θα αυξηθεί εάν συνεχιστούν αυτές οι δράσεις».

Ο Ομπάμα μίλησε με τον Πούτιν κατόπιν ρωσικού αιτήματος τόνισε ένας ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης, περιγράφοντας την επικοινωνία ως “ειλικρινή και άμεση”. «Ο πρόεδρος κατέστησε σαφές ότι η διπλωματική οδός είναι ανοιχτή και είναι ο προτιμότερος δρόμος που έχουμε μπροστά μας, αλλά ότι οι ενέργειες της Ρωσίας δεν οδηγούν προς αυτό το αποτέλεσμα», δήλωσε ο αξιωματούχος.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε τη Δευτέρα να εντείνει τις κυρώσεις εναντίον της Μόσχας , επεκτείνοντας τον κατάλογο των ατόμων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας. «Η Ρωσία συνεχίζει τις προκλητικές ενέργειες στην ανατολική Ουκρανία . Η απλή παρουσία των στρατευμάτων, εκτός από ότι συμβαίνει στο εσωτερικό της Ουκρανίας, δημιουργεί απειλή αποσταθεροποίησης στο εσωτερικό της χώρας» ανέφερε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

Η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζεν Ψάκι συμπλήρωσε ταυτόχρονα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να επιβάλουν κυρώσεις σε πρόσωπα και θεσμικά όργανα στους τομείς των χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών , της ενέργειας , των μετάλλων , των ορυχείων , της μηχανικής και της άμυνας. Ο Ομπάμα μίλησε και με το Γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ για την κρίση, νωρίτερα τη Δευτέρα και εξήρε την κυβέρνηση της Ουκρανίας για την «μεγάλη αυτοσυγκράτηση» και τις προσπάθειες ενοποίησης της χώρας , ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: