Ο Κέρι ζητά συμβιβασμό – Νετανιάχου: Η συμφωνία ΟΑΠ-Χαμάς “σκοτώνει την ειρήνη”




Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι κάλεσε τους ισραηλινούς και τους παλαιστίνιους ηγέτες να κάνουν συμβιβασμούς, μερικές ώρες μετά την ανακοίνωση από το Ισραήλ της αναστολής των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων σε αντίποινα για τη συμφωνία συμφιλίωσης της Χαμάς με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Υπάρχει ακόμη η πιθανότητα να προχωρήσουμε, όμως οι ηγέτες πρέπει να κάνουν συμβιβασμούς (…) Αν δεν επιθυμούν να κάνουν τους απαραίτητους συμβιβασμούς, τότε θα είναι πολύ δύσκολο», σημείωσε ο Κέρι μιλώντας στους δημοσιογράφους.

«Δεν θα εγκαταλείψουμε ποτέ τις ελπίδες μας και τη δέσμευσή μας να προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε ειρήνευση. Πιστεύουμε ότι αυτός είναι ο μόνος πιθανός δρόμος, όμως αυτή τη στιγμή η κατάσταση ουσιαστικά έφτασε σε ένα πολύ δύσκολο επίπεδο και οι ίδιοι οι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις», πρόσθεσε ο αμερικανός υπουργός.

«Η κατάσταση είναι στα χέρια τους», υπογράμμισε ο Κέρι.

Νωρίτερα σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον παλαιστίνιο πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς ο Κέρι του είχε πει ότι είναι «απογοητευμένος» από τη χθεσινή ανακοίνωση για την επίτευξη συμφωνίας συμφιλίωσης.

Η χθεσινή συμφωνία για τον σχηματισμό μιας παλαιστινιακής κυβέρνησης ενότητας λίγες ημέρες πριν την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου για την ολοκλήρωση των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων «δεν βοηθά την ειρηνευτική διαδικασία», σχολίασε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ η Ψάκι.

Πάντως η ίδια επεσήμανε ότι: «Εξακολουθεί να εναπόκειται στις πλευρές να πάρουν τις απαραίτητες αποφάσεις για να συνεχίσουν στον δρόμο της ειρήνης».

Εξάλλου η Ψάκι αρνήθηκε να δηλώσει ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν τερματιστεί, επισημαίνοντας ότι έχουν υπάρξει και στο παρελθόν διακυμάνσεις και ότι «η διαδικασία πρέπει να κάνει τον δρόμο της».

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι δεν θα διαπραγματευτεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση η οποία θα περιλαμβάνει τη Χαμάς, μετά τη χθεσινή απόφαση της ριζοσπαστικής ισλαμικής οργάνωσης να καταλήξει σε συμφωνία συμφιλίωσης με την Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ).

«Το υπουργικό συμβούλιο αποφάσισε ομόφωνα ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτεί με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που υποστηρίζεται από τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ», αναφέρει η ανακοίνωση της ισραηλινής κυβέρνησης.

Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά το πέρας μιας εξάωρης έκτακτης συνεδρίασης του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και του ισραηλινού συμβουλίου ασφαλείας.

Παράλληλα το Ισραήλ θα επιβάλει οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Παλαιστινιακής Αρχής διότι υπέβαλε αίτημα ένταξης και 15 διεθνείς οργανισμούς και συμβάσεις, μια κίνηση που το εβραϊκό κράτος έχει καταγγείλει ως «μονομερές βήμα» το οποίο έχει στόχο να παρακάμψει την ειρηνευτική διαδικασία.

Η συμφωνία συμφιλίωσης μεταξύ των παλαιστινιακών παρατάξεων ανακοινώθηκε χθες Τετάρτη, την ώρα που γίνονταν προσπάθειες για την παράταση των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα των ΗΠΑ, πέρα από την καταληκτική ημερομηνία της 29ης Απριλίου.

Στο μεταξύ σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο NBC ο Νετανιάχου εκτίμησε ότι η συμφωνία μεταξύ της ΟΑΠ και της Χαμάς «σκοτώνει την ειρήνη».

«Πιστεύω ότι αυτό που συνέβη είναι ένα μεγάλο πισωγύρισμα για την ειρήνη διότι ελπίζαμε ότι ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς θα ενστερνιζόταν την ιδέα ενός εβραϊκού κράτους και αυτή των δύο κρατών: ένα παλαιστινιακό και ένα εβραϊκό», εξήγησε ο ίδιος.

«Όμως στην πραγματικότητα έκανε ένα τεράστιο βήμα προς τα πίσω και κατέληξε σε μια συμφωνία με τη Χαμάς, μια τρομοκρατική οργάνωση που ζητεί την καταστροφή του Ισραήλ», συνέχισε ο Νετανιάχου.

«Η συμφωνία με τη Χαμάς σκοτώνει την ειρήνη», υπογράμμισε.

Ο Απάς «είχε την επιλογή: ειρήνη με το Ισραήλ ή μια συμφωνία με την τρομοκρατική Χαμάς. Επέλεξε τη Χαμάς. Είναι ένα βίαιο πλήγμα στην ειρήνη και ελπίζω να αλλάξει γνώμη», σημείωσε ο ίδιος.

«Για όσο είναι πρωθυπουργός του Ισραήλ δεν θα διαπραγματευτώ με μια παλαιστινιακή κυβέρνηση την οποία υποστηρίζει μια τρομοκρατική οργάνωση αποφασισμένη να μας καταστρέψει», κατήγγειλε ο Νετανιάχου.

«(Ο Αμπάς) έχει ακόμη την ευκαιρία να αντιστρέψει την πορεία (…) να εγκαταλείψει τη συμφωνία αυτή. Ελπίζω να το κάνει», πρόσθεσε. «Διότι αν αντιμετωπίσουμε μια παλαιστινιακή κυβέρνηση που είναι έτοιμη να διεξάγει πραγματικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις, εμείς θα είμαστε εκεί, εγώ θα είμαι εκεί», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: AFP, DPA, REUTERS, ANA-MPA

PHOTO ARCHIVES: U.S. Secretary of State John Kerry meets with Palestinian Authority President Mahmoud Abbas, for the second consecutive day, in Paris, France, on February 20, 2014. [State Department photo]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: