Νέες αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυρώσεις εναντίον της Μόσχας




Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ο γάλλος ομόλογός του Φρανσουά Ολάντ, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και οι πρωθυπουργοί της Βρετανίας και της Ιταλίας, Ντέιβιντ Κάμερον και Ματέο Ρέντσι, έχουν «θέσει» το θέμα για νέες κυρώσεις εναντίον της Μόσχας για την κατάσταση στην Ουκρανία και τα μέτρα θα μπορούσαν να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας θα μπορούσαν τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα , δήλωσε την Παρασκευή στο Γαλλικό Πρακτορείο μια πηγή κοντά στο θέμα, υπό τον όρο της ανωνυμίας .

« Είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των κυρώσεων, είμαστε στο στάδιο του συντονισμού» δήλωσε και η Τζένιφερ Ψάκι εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Νωρίτερα , η γαλλική προεδρία ανέφερε ότι υπήρξε τηλεδιάσκεψη μεταξύ των Ομπάμα, Κάμερον, Ολάντ, Ρέντσι και Μέρκελ. « Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων ζήτησαν την ταχεία ανταπόκριση G7 και πρότειναν την υιοθέτηση νέων κυρώσεων από τη διεθνή κοινότητα εναντίον της Ρωσίας » ανέφερε η γαλλική προεδρία. «Επανέλαβαν το αίτημά τους ότι η δημοκρατική διαδικασία στην Ουκρανία μπορεί να πραγματοποιηθεί», λέγοντας ότι «η εκμετάλλευση των προεδρικών εκλογών στις 25 Μαΐου είναι απαραίτητη για να μπορέσουν οι Ουκρανοί να αποφασίζουν ελεύθερα και ανοιχτά για το μέλλον τους» συμπλήρωσε η γαλλική προεδρία.

Ο Μπαράκ Ομπάμα και οι ευρωπαίοι ηγέτες, συμφώνησαν «ότι η Ρωσία , σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν στη Γενεύη , θα πρέπει να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της κρίσης να να απέχει από προκλητικές δηλώσεις ή εκφοβισμούς» όπως ανέφερε ο Λευκός Οίκος. «Η εδαφική ακεραιότητα και η κυριαρχία της Ουκρανίας πρέπει να γίνονται πλήρως σεβαστές» προστίθεται στην ανακοίνωση. Στον απόηχο των επαφών κορυφής η Άνγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης “το ταχύτερο δυνατό ” για να εξετάσει το ενδεχόμενο νέων κυρώσεων.


ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΕ ΥΨΗΛΑ ΙΣΤΑΜΕΝΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ

Οι κυρώσεις που πιθανόν να επιβληθούν από τη Δευτέρα σε βάρος της Ρωσίας για την υποστήριξή της στους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία ενδεχομένως να στοχεύουν υψηλά ιστάμενα πρόσωπα στον ενεργειακό και τον τραπεζικό τομέα, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αμερικανός αξιωματούχος.

Ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ροντς μιλώντας σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο του αμερικανού προέδρου καθ’ οδόν προς τη Μαλαισία, τόνισε ότι οι κυρώσεις δεν θα επιβληθούν αυτό το Σαββατοκύριακο.

“Περιμένω στοχευμένες κυρώσεις να επιβληθούν πολύ γρήγορα”, δήλωσε επιβεβαιώνοντας ότι αυτό μπορεί να γίνει “στις αρχές της προσεχούς εβδομάδας”, δήλωσε ο Ροντς στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ στην περιοδεία του στην Ασία.

Νωρίτερα, αμερικανός αξιωματούχος είχε δηλώσει ότι οι αμερικανικές κυρώσεις ενδεχομένως να τεθούν σε ισχύ από τη Δευτέρα.

Ο Μπεν Ροντς υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις αυτές πιθανόν να στοχεύουν “πρόσωπα με επιρροή στη ρωσική οικονομία, όπως ο τραπεζικός τομέας και της ενέργειας”.

Ο αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι οι κυρώσεις σε βάρος “προσώπων που ελέγχουν μεγάλο μέρος της ρωσικής οικονομίας” θα έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην οικονομία της Ρωσίας.

Οι δηλώσεις του αξιωματούχου διατυπώθηκαν μετά την απόφαση της G7 να επιβάλει γρήγορα νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας, οι οποίες “θα είναι συντονισμένες και συμπληρωματικές, αλλά όχι απαραιτήτως όμοιες”, σύμφωνα με υψηλόβαθμο αμερικανό αξιωματούχο.

Ο Ροντς έκανε λόγο για “δέσμη κυρώσεων” που “μας επιτρέπει να αυξήσουμε την πίεση”, εάν η κατάσταση επιδεινωθεί.

Παραδέχτηκε, ωστόσο, ότι στον ιδιωτικό τομέα “υπάρχει δυσφορία για τις οικονομικές συνέπειες των κυρώσεων σε μια μεγάλη οικονομία, όπως η Ρωσία”.

Πηγή: ANA-MPA-Γαλλικό πρακτορείο, Φωτογραφία: Ethnos.gr

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: