Μόσχα προς Κίεβο: Μην μας κατηγορείτε για τα προβλήματά σας




Η Ρωσία κάλεσε χθες τις αρχές του Κιέβου να σταματήσουν να κατηγορούν τη Μόσχα για τα προβλήματα της Ουκρανίας, αφού ο ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε προχθες Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές» στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας.

«Σταματήστε (…) να κατηγορείτε για όλα τα προβλήματα της σημερινής Ουκρανίας (τη Μόσχα)», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωση.

«Χωρίς πραγματική συνταγματική μεταρρύθμιση στην Ουκρανία, στο πλαίσιο της οποίας, μέσω μιας ομοσπονδοποίησης, θα διασφαλιστούν τα συμφέροντα όλων των περιοχών της χώρας (…) είναι δύσκολο να αναμένεται μια μακροπρόθεσμη σταθεροποίηση» της χώρας, συνέχισε το υπουργείο.

«Αν αυτή η ανεύθυνη στάση απέναντι την τύχη της χώρας, στην τύχη του λαού, συνεχιστεί από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων που προσδιορίζονται ως οι αρχές, τότε η Ουκρανία αναπόφευκτα θα αντιμετωπίσει νέες δυσκολίες και κρίσεις», υπογραμμίζει το ρωσικό υπουργείο.

Η Ουκρανία αντιμετωπίζει μια απειλή απόσχισης στις ρωσόφωνες ανατολικές περιοχές της, καθώς οι διαδηλωτές που έχουν καταλάβει από χθες, Κυριακή, το κτίριο της τοπικής διοίκησης στο Ντονέτσκ ανακήρυξαν σήμερα μια «κυρίαρχη δημοκρατία».

Εξάλλου, ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε στον ουκρανό μεταβατικό υπουργό Εξωτερικών Αντρέι Ντεστσίτσια σε τηλεφωνική τους επικοινωνία ότι το Κίεβο δεν πρέπει να χρησιμοποιήσει βία εναντίον των φιλορώσων διαδηλωτών στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

«Δόθηκε έμφαση στην ανάγκη σεβασμού των προσδοκιών των κατοίκων της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και στο γεγονός ότι είναι απαράδεκτη η χρήση βίας σε απάντηση στα νόμιμα αιτήματα (των διαδηλωτών) να προστατεύσουν τη γλώσσα, τον πολιτισμό και τα κοινωνικοοικονομικά δικαιώματά τους», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Ο ουκρανός μεταβατικός υπουργός Εσωτερικών Αρσέν Αβάκοφ κατηγόρησε χθες Κυριακή τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν ότι ευθύνεται για τις «αποσχιστικές ταραχές» στα ανατολικά και τα νοτιοανατολικά της χώρας, όπου διαδηλωτές κατέλαβαν κυβερνητικά κτίρια.

ΠΗΓΗ: ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, REUTERS

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: