Υπερβολές και καταστροφή: Το οικόπεδο που έβαλε “φωτιά” στην Κύπρο




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ, www.mignatiou.com, www.philenews.com

Σε άλλες εποχές, και ειδικά πριν από την καταστροφή του οικονομικού μοντέλου της νήσου, η υπόθεση της αγοραπωλησίας μεταξύ της συζύγου του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Αρχιεπισκοπής Κύπρου, ίσως να μην ενδιέφερε κανένα. Παρόμοιες υποθέσεις κυριαρχούσαν στην κυπριακή πολιτική και επιχειρηματική ζωή του νησιού και οι ταγοί του τόπου, είχαν συνηθίσει να αγοράζουν σε τιμή ευκαιρίας και να ζητούν για να πωλήσουν εξωφρενικά ποσά.

Αυτές οι απαράδεκτες καταστάσεις, που αποβαίνουν σχεδόν πάντα εις βάρος του λαού, δημιούργησαν την κτηματομεσιτική «φούσκα» που έσκασε μαζί με την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα πολλοί που έχουν δάνεια να μην μπορούν να αποπληρώσουν τη δόση και να κινδυνεύει η πρώτη κατοικία των πολιτών από τους λαίμαργους τραπεζίτες, οι οποίοι ήδη έχουν «βγάλει τα λεφτά τους».

Εχει χυθεί κάμποσο μελάνι από τη στιγμή της αποκάλυψης του «Φιλελεύθερου». Οι ενδιαφερόμενοι κατέθεσαν τις απόψεις τους και στο χορό μπήκαν και οι γνωστοί κομματάρχες για να καταγγείλουν τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και την κ. Ανδρη Αναστασιάδη για αδιαφάνεια, τονίζοντας την ανάγκη η γυναίκα του Καίσαρα να μην …φαίνεται μόνο, αλλά και να είναι. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναγκάστηκε να υποστηρίξει τη σύζυγό του, όπως θα έκανε ο κάθε πολίτης.

Θα θεωρούσα λογικές τις δικαιολογίες της συζύγου του Προέδρου, εάν βεβαίως δεν ήταν η Πρώτη Κυρία της Κύπρου, και θα αποδεχόμουν την άποψη του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου για το δικαίωμα της Εκκλησίας να πωλεί μέρος της περιουσίας της για να καλύψει τα έξοδα της, σε μία πολύ δύσκολη εποχή για την οικονομία του νησιού, εάν ζούσαμε στην προ κρίσης εποχή, όπου η ευμάρεια ήταν κτήμα σχεδόν όλων των Ελληνοκυπρίων. Πολλές φορές ακούγοντας τους συμπατριώτες μου να ομιλούν για τα σπίτια, τα διαμερίσματα, τα χωράφια και τα ακριβά αυτοκίνητά τους, ένοιωθα να βρίσκομαι σε μειονεκτική θέση. Βεβαίως όλα τα παραπάνω ανήκαν στην πλειοψηφία τους στις τράπεζες, οι οποίες είχαν σοφιστεί ένα σωρό μαλαγανιές για να «πνίξουν» στα χρέη τους πολίτες. Η πλεόν καραμπινάτη υπερβολή αφορούσε τα λεγόμενα δάνεια για τις διακοπές. Οι άνθρωποι δανείζονταν για να τρέχουν στη Μύκονο, στις Σεϋχέλλες, τη Χαβάη και την Ασία. Τα αεροπλάνα για την Αθήνα ήταν γεμάτα και είχαμε γίνει μάρτυρες του φαινομένου, χιλιάδες Ελληνοκύπριοι να μεταβαίνουν για μία νύχτα στα μπουζούκια της Αθήνας και να επιστρέφουν την Κυριακή στο  νησί.

Η Κύπρος ζούσε μέσα σε ένα παραλογισμό, και οι άνθρωποι ξόδευαν έως να μην υπήρχε αύριο. Ηταν ο κανόνας για τον κάθε Ελληνοκύπριο που …«σεβόταν» τον εαυτό του να δείχνει ότι είναι ένας μικρός …Ωνάσης. Αποτέλεσμα των παραπάνω ήταν η καταχρέωση των πολιτών –μερικοί χρησιμοποίησαν και τις οικονομίες τους που θα χρησιμοποιούσαν σε μία «κακή στιγμή». Οι πολιτικοί και οι τραπεζίτες από κοινού με μερικούς εκ των κληρικών μας, αναμείχθηκαν στο σκάνδαλο του Χρηματιστηρίου όταν χάθηκαν ολόκληρες περιουσίες. Εκείνη η εποχή φτώχυνε πολλούς πολίτες και περιέργως πλούτισαν όλοι όσοι είχαν πλάτες. Πολλοί εκ των πολιτικών εισήλθαν και εξήλθαν έγκαιρα του Χρηματιστηρίου ακριβώς επειδή είχαν εσωτερική πληροφόρηση. Αγόρασαν μετοχές σε εξευτελιστικές τιμές και πώλησαν στο ζενίθ. Και ενώ έπρεπε οι πλειστοι να βρίσκονται στη φυλακή γι’ αυτό και για ένα σωρό άλλα σκάνδαλα, δεν τους πείραξε κανείς. Διότι ήταν όλοι στο κόλπο. Αν σκεφθείτε ότι οι εισαγγελείς ήταν εκβιαζόμενοι έχετε ενώπιον σας το πραγματικό πολιτικο-οικονομικό σκηνικό, που οδήγησε στην τραγωδία της οικονομίας. Και στην «εικόνα» βρίσκονται όλοι: τραπεζίτες, πολιτικοί, εισαγγελείς, επιχειρηματίες και οι «αναγκαίοι» συγγενείς, στα ονόματα των οποίων καλύπτονται όλες οι λαμογιές, διότι το «Πόθεν Εσχες» σταματά περιέργως στους λεγόμενους «επώνυμους». Δεν τους ελέγχει κανείς και οι νόμοι που ψηφίζουν οι ίδιοι τους νομιμοποιούν.

Μπορεί η αγοραπωλησία μεταξύ της Πρώτης Κυρίας και της Αρχιεπισκοπής να μην επιδέχεται αμφισβήτησης. Ομως, σε μία εποχή όπου η πλειοψηφία των πολιτών είδαν μπροστά στα μάτια τους να χάνεται η περιουσία τους, σε μία εποχή όπου η καχυποψία για τους πολιτικούς και τους τραπεζίτες αυξήθηκε κατακόρυφα, σε μία εποχή όπου ο λαός είναι πεπεισμένος ότι οι πολιτικοί τον «δουλεύουν» και τον ξεχνούν την επομένη των εκλογών, η συγκεκριμένη αγοραπωλησία ΔΕΝ έπρεπε να γίνει. Οι απλοί άνθρωποι, που έχουν κτυπηθεί από την ανεργία, που είδαν να εξανεμίζονται οι καταθέσεις τους χωρίς τη συγκατάθεσή τους, δεν πρόκειται να πιστέψουν ποτέ και να χαρακτηρίσουν δίκαιη την πώληση του οικοπέδο. Στα μάτια τους είναι μία σικέ και ύποπτη συναλλαγή. Γι’ αυτό, για να σταματήσει ο σκανδαλισμός των πιστών λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, είναι ανάγκη να «κλείσει» η υπόθεση άμεσα.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Η οικονομία της Κύπρου καταστράφηκε επειδή 5-6 γνωστές οικογένειες του νησιού δανείστηκαν δισεκατομμύρια ευρώ, χωρίς να πληρώσουν ως όφειλαν. Κοντά σε αυτούς εκμεταλλεύθηκαν τα αξιώματά τους αρκετοί πολιτικοί, οι οποίοι εκβίασαν κούρεμα των δανείων τους. Εάν προσθέσετε και τα εξ Ελλάδος αφεντικά της Λαικής, που σύμφωνα με καταγγελίες βουλευτών την λεηλάτησαν, έχετε λύσει το σταυρόλεξο. Τα σκάνδαλα των ανθρώπων αυτών, μετρημένοι στα δάκτυλα των δυό χεριών, οδήγησαν ένα λαό στην απόγνωση και τον κατέστησαν εκβιαζόμενο για να του επιβάλουν φιλοτουρκική λύση και να του κλέψουν τον πλούτο που κρύβουν οι κυπριακές θάλασσες…

Το κείμενο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ της Λευκωσίας την Κυριακή 13 Απριλίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: