Ένας είναι ο δρόμος για το φυσικό αέριο




ΚΥΡΙΟ ΑΡΘΡΟ της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ

Οι διάφορες πληροφορίες που διοχετεύονται για δήθεν αλλαγή σχεδιασμών από το Ισραήλ στα θέματα της συνεργασίας με την Κύπρο για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου, αποτελούν ένα επαναλαμβανόμενο σενάριο σκοπιμοτήτων.

Στην πολιτική και τη διπλωματία τίποτε δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Γίνονται ανατροπές και αλλάζουν τα δεδομένα, όπως και τα συμφέροντα. Τη στιγμή αυτή, όμως, με βάση και τις πληροφορίες που υπάρχουν, το Ισραήλ είναι θετικό σε συνεργασία και η Κύπρος συμπεριλαμβάνεται ως εταίρος του για την αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Όπως περαιτέρω αναφέρουν συναφείς πληροφορίες, απομακρυσμένο είναι και το σενάριο σήμερα για συνεργασία του Ισραήλ με την Τουρκία.

Είναι σαφές πως εταιρείες και ευρύτερα συμφέροντα θα σπεύδουν διαρκώς διά της διαρροής πληροφοριών να δίνουν άλλες εικόνες από αυτές που ισχύουν σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του φυσικού πλούτου. Είναι δε πρόδηλο πως όσο θα πλησιάζουμε τον χρόνο αξιοποίησης του φυσικού αερίου θα πυκνώνουν τέτοιες πληροφορίες και σενάρια.

Θα επαναλάβουμε πως ο φυσικός πλούτος της περιοχής δημιουργεί εκ των πραγμάτων το ενδιαφέρον από γειτονικές χώρες, αλλά και ευρύτερα ισχυρών κρατών καθώς και εταιρειών. Η Τουρκία, όπως συνηθίζει, ακολουθώντας την πάγια τακτική της, ξεκινά με μαξιμαλιστικές απαιτήσεις. Στην προκειμένη περίπτωση, χρησιμοποιώντας ως όχημα τους Τουρκοκυπρίους, επιχειρεί να βάλει χέρι στο φυσικό αέριο. Αυτό καθίσται πλέον στρατηγικός στόχος για την Άγκυρα, το οποίο πρέπει να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.

Επαναλαμβάνουμε πως για την Κυπριακή Δημοκρατία το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος με τρόπο που θα αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση της χώρας. Την ίδια ώρα, να συμβάλει η αξιοποίηση του φυσικού πλούτου στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, που βιώνει η Κύπρος. Για να καταστούν εφικτοί οι δύο αυτοί στόχοι, που είναι αλληλένδετοι, πρέπει να γίνουν πρώτα συγκεκριμένα βήματα. Κοντολογίς, να προκληθούν κάποια τετελεσμένα από την πλευρά της Λευκωσίας. Είναι σαφές πως σημαντικό βήμα είναι η κατασκευή του τερματικού σταθμού. Η Κυπριακή Κυβέρνηση διαμηνύει διά του αρμόδιου υπουργού ότι αυτός παραμένει ο βασικός στόχος της Λευκωσίας. Το δεύτερο είναι να επισπευσθούν οι έρευνες, που αυτό γίνεται από την ιταλική ΕΝΙ.

Η αξιοποίηση των κυπριακών υδρογονανθράκων δεν μπορεί να γίνει καθιστώντας τη χώρα μας όμηρο της Τουρκίας. Δηλαδή, δεν θα εξαρτάται η Κύπρος από την Τουρκία.

ΠΗΓΗ: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-arthro-f/83/195240/enas-einai-o-dromos-gia-to-fysiko-aerio#sthash.1HoDaezb.dpuf

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: