Washington Post: “Επαφίεται στους Τούρκους η διάσωση της Δημοκρατίας τους”




Στον εντεινόμενο αυταρχισμό του Τούρκου Πρωθυπουργού, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επιχειρεί να ανακόψει το κύμα αποκαλύψεων σχετικά με τις δραστηριότητές του αναφέρεται κύριο άρθρο της WASHINGTON POST με τίτλο «Turkey’s prime minister acts desperately to hold onto his power» επισημαίνοντας ότι επαφίεται τώρα στους Τούρκους, μέσω της ψήφου τους στις επερχόμενες εκλογές, ή μέσω της ειρηνικής αντίδρασής τους, στην περίπτωση που το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το θεμιτό, για να διασώσουν τη δημοκρατία τους.

Ο Ερντογάν προσπάθησε αλλά απέτυχε να διακόψει τη λειτουργία του Twitter στην Τουρκία, πέτυχε όμως, με μια κίνηση αντιπερισπασμού όπως υποστηρίζουν πολλοί στην Τουρκία, την κατάρριψη ενός συριακού αεροπλάνου. Όπως επισημαίνεται, μεταξύ άλλων, ο Ερντογάν επιδίδεται σε μια αδίστακτη προεκλογική εκστρατεία, με στόχο την παραμονή του στην εξουσία, η οποία αποδεικνύεται επικίνδυνη για τους αντιπάλους του τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό της χώρας.

Με ορίζοντα τις εκλογές του επόμενου Σαββατοκύριακου, αλλά και τις προεδρικές αργότερα, ο Τούρκος ηγέτης επιχειρεί να ανατρέψει την μειούμενη επιρροή του με την επίδειξη δύναμης. Στο πλαίσιο αυτό απώλειες δεν δέχεται μόνο ο Σύρος ηγέτης, Μπασάρ Αλ Άσσαντ, ο οποίος δεν αξίζει ούτος ή άλλως καμιά συμπάθεια, αλλά και το τουρκικό δημοκρατικό σύστημα που εθεωρείτο κάποτε ως πιθανό μοντέλο για τους Άραβες της Μέσης Ανατολής. 

Η επίθεση κατά του Twitter προκάλεσε ένα κύμα επικρίσεων από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και την κυβέρνηση Ομπάμα, οι οποίες αντιμετώπιζαν κάποτε τον κ. Ερντογάν ως αγαπημένο φίλο του Λευκού Οίκου και παρέμεναν σιωπηλές στις καταχρήσεις του. Ο Τούρκος ηγέτης ωστόσο, που έχει ενστερνιστεί την αντιαμερικανική δημαγωγία, δεν αναμένεται να αλλάξει τον αυταρχικό του προσανατολισμό. Εξαρτάται από τους Τούρκους η διάσωσης της δημοκρατίας τους, μέσω της ψήφους τους στις εκλογές, και εάν αυτό αποτύχει, μέσω της οργανωμένης ειρηνικής αντίστασης.

Όπως έδειξε και η περίπτωση του Twitter είναι ευκολότερο για τον κ. Ερντογάν να καταρρίψει ένα αεροπλάνο παρά να φιμώσει τους ενεργούς και δραστήριους πολίτες.

http://www.washingtonpost.com/opinions/turkeys-prime-minister-acts-desperately-to-hold-onto-his-power/2014/03/25/efe03f22-b376-11e3-8cb6-284052554d74_story.html?hpid=z3

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: