Τουρκία και Ερντογάν: Πρέπει να ανησυχούμε…




Του ΜΙΧΑΛΗ ΙΓΝΑΤΙΟΥ

Παρά το γεγονός ότι η κυπριακή κοινή γνώμη ασχολείται με το θέατρο του παράλογου, που παίζεται στο Δημοκρατικό Κόμμα, θα αντισταθώ στον πειρασμό να αφιερώσω τη στήλη μου και θα περιοριστώ σε ένα μικρό υστερόγραφο, διότι τα γεγονότα στην ευρύτερη περιοχή μας, και πρέπει να μας ενδιαφέρουν για να μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, και πρέπει να μας ανησυχούν.

Φοβάμαι, όμως, ότι όταν μία χώρα, όπως η Κύπρος, με τα μύρια πολιτικά και οικονομικά προβλήματα ασχολείται με τον κομματικό μικρόκοσμο του ΔΗΚΟ και τα καμώματα του Κυριάκου και του Φώτη, δεν έχουμε τύχη.

Οι Αμερικανοί έχουν εισέλθει επιθετικά στο Κυπριακό, αντικαθιστώντας τον γραφειοκρατικό μηχανισμό των Ηνωμένων Εθνών, και θα επιδιώξουν μία πολύ γρήγορη διαδικασία, αν και κατά βάθος θα επιθυμούσαν να αλλάξουν πρώτα τα πολιτικά πράγματα στην Τουρκία, διότι η παρούσα κατάσταση δεν είναι ελεγχόμενη. Η Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν, που κυριαρχείται τα τελευταία 12 χρόνια από τους φανατικούς ισλαμιστές, δεν πρόκειται να σταματήσει να μας εκπλήσσει αρνητικά. Το πρόβλημα του πρωθυπουργού της γείτονος χώρας είναι βασικά ψυχιατρικό και δεν πρέπει να προκαλεί σοκ η διαπίστωση. Είναι ένα γεγονός… Ποιος τον έχει παρακολουθήσει στην τηλεόραση, όταν απευθύνεται στους ισλαμιστές υποστηρικτές του, και δεν έχει πει τη φράση «μα αυτός είναι τρελός»…

Πρέπει, λοιπόν, να ανησυχούμε διότι η Ελλάδα και η Κύπρος έχουν την ατυχία να κυβερνά την Τουρκία ο σημερινός πρωθυπουργός της, ο οποίος λόγω των οικονομικών σκανδάλων και της κλοπής του πλούτου της χώρας, είναι ευάλωτος και βρίσκεται υπό συνεχή πίεση:

— Στο εσωτερικό από τους διαδηλωτές -και είναι τυχερός που δεν έχουν καταφέρει ακόμα να αναδείξουν αρχηγό, ο οποίος θα τους οδηγήσει σε ανατροπές και,

— Στο εξωτερικό, από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία -επειδή αντιμετωπίζει τα πάντα με τον φακό των συμφερόντων της- αισθάνεται ότι τίθεται σε κίνδυνο η στρατηγική της για την περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου. Επειδή οι πιέσεις είναι έντονες, έστω και αν δεν διακρίνονται διά γυμνού οφθαλμού, και επειδή τα άτομα με ψυχιατρικά προβλήματα είναι απρόβλεπτα, η Λευκωσία και η Αθήνα πρέπει να βρίσκονται μόνιμα σε κατάσταση ύψιστου συναγερμού, διότι -με τα σημερινά δεδομένα- πρέπει να έχουν δίκιο όσοι, στην εδώ πλευρά του Ατλαντικού, πιστεύουν πως ο Ταγίπ Ερντογάν δεν ελέγχει ούτε την αστυνομία, ούτε τη δικαιοσύνη, ούτε τον στρατό.

Τα τηλεγραφήματα από την Άγκυρα περιέγραψαν «μετά βδελυγμίας», όπως έλεγαν και οι παλαιοί συνάδελφοι, το κυνικό τηλεφώνημα του Τούρκου πρωθυπουργού στον αποφυλακισθέντα πρώην αρχηγό των τουρκικών Ε.Δ., τον οποίο φέρεται να διαβεβαίωσε ότι δεν τον έκλεισε ο ίδιος 26 μήνες στη φυλακή, αλλά ο ιμάμης Γκιουλέν. Κλασική περίπτωση συμπεριφοράς ατόμου με ψυχιατρικά προβλήματα…

Ο πρωθυπουργός Σαμαράς και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης πρέπει να επιδιώξουν μία καθαρή κουβέντα με τους Αμερικανούς, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κλείσουν άρον-άρον το Κυπριακό, και δυστυχώς δεν χωρατεύουν, αφού αναζητούν μία «διεθνή επιτυχία» με το… φανάρι. Δεν πρέπει να χορέψουν το… ταγκό που επέβαλε η Ουάσιγκτον, διότι ο Ερντογάν δεν θα είναι ποτέ ο έντιμος παρτενέρ, που θα υπογράψει μία συμφωνία, η οποία θα αντέξει τους κραδασμούς και τις προκλήσεις μίας κοινωνίας με ισχυρά εθνικά και θρησκευτικά χαρακτηριστικά. Ιδιαίτερα όταν η λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας είναι ρατσιστική και απαγορεύει τις βασικές ανθρώπινες ελευθερίες… Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν, η Ουάσιγκτον και οι σύμμαχοί της στην Ευρώπη, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δίνει το δικαίωμα πρωτίστως στον κ. Αναστασιάδη, να απαιτήσει και να μην υποχωρήσει. Η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία είναι αναχρονιστική λύση και αποτελεί βιασμό των αρχών της Δημοκρατίας.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ: Ο Κυριάκος Κενεβέζος, ο Φώτης Φωτίου και ο άλλος κύριος, το μεγαλείο του οποίου δεν είχα την τύχη να γνωρίσω, αποχώρησαν πυροβολώντας από το ΔΗΚΟ, το πλέον διεφθαρμένο κόμμα στον ελληνικό χώρο. Οι «πυροβολισμοί» κτύπησαν τους ίδιους και ο χρόνος θα δείξει εάν αποτελείωσαν την πολιτική τους καριέρα. Στους απλούς ανθρώπους, η στάση τους φανέρωσε οπορτουνισμό, διότι οι αντίπαλοί τους αποδείχθηκαν πιο μάγκες αποδεικνύοντας ότι τους ενδιέφεραν οι υπουργικές καρέκλες και οι παχυλοί μισθοί. Να το ξανασκεφθούν, ιδιαίτερα ο Κυριάκος, που κατά βάθος είναι καλό παιδί, αν και παρασύρεται από άτομα, που νομίζει πως είναι φίλοι του και αποδεικνύονται εχθροί του. Είναι νέος, και πιστεύω ότι η πολυετής σχέση του με τον Νικόλα Παπαδόπουλο, μπορεί να διυλίσει τις κατηγορίες που εκτοξεύθηκαν…

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Νομίζω ότι γνωρίζω τον Ματ Μπράιζα καλύτερα από τον καθένα στο νησί. Η σχέση διπλωμάτη–δημοσιογράφου πέρασε από χίλια κύματα, αλλά άντεξε, και μπορώ σήμερα να αποκαλύψω ότι όταν οι πέντε άθλιες φιγούρες του σχεδίου Ανάν απαίτησαν από την αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία να μου αφαιρεθεί η δημοσιογραφική ταυτότητα και η είσοδος στην αίθουσα ενημέρωσης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, μίλησε για τον χαρακτήρα και τη δημοσιογραφική μου εντιμότητα. Παρακολουθώ τις δηλώσεις του για τους αγωγούς μεταφοράς του φυσικού αερίου της Κύπρου και του Ισραήλ, μέσω Τουρκίας. Και τολμώ να τοποθετηθώ με τη φράση ότι δεν εκφράζει τις πολιτικές της παρούσας κυβέρνησης των ΗΠΑ.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com – Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: