Το Πεκίνο καλεί σε ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία




Ένας κορυφαίος κινέζος διπλωμάτης επανέλαβε σήμερα την έκκληση του Πεκίνου για ηρεμία και αυτοσυγκράτηση στην Ουκρανία, αλλά απέφυγε να σχολιάσει το δημοψήφισμα στην Κριμαία αφού οι υποστηριζόμενοι από τη Μόσχα ηγέτες της περιοχής αυτής ανακοίνωσαν πως το 96% των ψηφοφόρων ψήφισε υπέρ της απόσχισης από την Ουκρανία και της ένωσης με τη Ρωσία.

Ο κινέζος υφυπουργός Εξωτερικών Λι Μπαοντόνγκ, μιλώντας σε δημοσιογράφους πριν από μια επίσκεψη που ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ πρόκειται να πραγματοποιήσει αυτή την εβδομάδα στην Ευρώπη, δήλωσε πως μια πολιτική διευθέτηση είναι ο μοναδικός τρόπος για να επιλυθεί η κρίση στην Ουκρανία. “Δίνουμε μεγάλη προσοχή στην κατάσταση στην Ουκρανία”, δήλωσε ο Λι όταν ερωτήθηκε για την Κριμαία.

“Ελπίζουμε όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση για να εμποδίσουν την περαιτέρω κλιμάκωση και επιδείνωση της κατάστασης. Η πολιτική διευθέτηση και ο διάλογος είναι η μοναδικές διέξοδοι”, τόνισε.

Η Κίνα έχει δηλώσει πως δεν πιστεύει ότι η επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας –ενός στενού διπλωματικού συμμάχου και σημαντικού οικονομικού εταίρου– είναι ο καλύτερος τρόπος για τη διευθέτηση της κατάστασης. Μέχρι στιγμής η Κίνα δεν έχει δείξει δημόσια να ενδιαφέρεται να εμπλακεί βαθιά διπλωματικά στην Ουκρανία, παραμένοντας στη γραμμή της χαμηλών τόνων προσέγγισης που ακολουθεί σε πολλές διεθνείς κρίσεις. Ωστόσο η Κίνα έχει επίσης δηλώσει πως θα ήθελε να συνεχίσει να αναπτύσσει “φιλική συνεργασία” με την Ουκρανία και πως σέβεται την ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας.

Το σαββατοκύριακο η Κίνα απείχε από την ψηφοφορία για μια απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, στην οποία η Ρωσία άσκησε βέτο και η οποία διακήρυσσε πως το δημοψήφισμα στην Κριμαία δεν έχει ισχύ. Η Κίνα, η οποία αντιμετωπίζει εν γένει με δυσπιστία την ιδέα της διεξαγωγής δημοψηφισμάτων σε διαφιλονικούμενες περιοχές που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν προηγούμενο για περιοχές όπως το Θιβέτ, έχει επισημάνει πως κατανοεί τη θέση της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας πως αυτό που συμβαίνει εκεί “έχει ιστορικούς λόγους”.

Κινεζικά κρατικά μέσα ενημέρωσης εξέφρασαν επίσης συμπάθεια προς τη Ρωσία, αφού οι διαδηλωτές ανέτρεψαν τον περασμένο μήνα τον υποστηριζόμενο από τη Μόσχα πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς.

Η κινεζική ταμπλόιντ εφημερίδα “Γκλόμπαλ Τάιμς”, που εκδίδεται από τη “Λαϊκή Ημερησία”, την εφημερίδα του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος, γράφει σε σημερινό κύριο άρθρο της πως αυτό που συμβαίνει στην Ουκρανία είναι στην ουσία “μια αντιρωσική χρωματιστή επανάσταση που υποστηρίζεται από τη Δύση”.

“Η ανάμιξη της Δύσης στην κρίση στην Ουκρανία έκανε άνω-κάτω την περιοχή και η Ρωσία ήταν αναγκασμένη να απαντήσει”, προσθέτει.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ANA-MPA

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: