Σόιγκου στον Χέιγκελ: Δεν θα εισβάλουμε στην Ουκρανία




Ο ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου διαβεβαίωσε σήμερα τον αμερικανό ομόλογό του Τσακ Χέιγκελ ότι η Μόσχα δεν θα εισβάλει στην ανατολική, ρωσόφωνη Ουκρανία, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο. Σύμφωνα με το Πεντάγωνο, ο Χέιγκελ συνομίλησε τηλεφωνικά για μία ώρα με τον Σόιγκου, στη διάρκεια της οποίας του είπε «ξεκάθαρα και αυστηρά» ότι οι ρωσικές δυνάμεις που ελέγχουν την Κριμαία θα είναι υπεύθυνες για οποιοδήποτε συμβάν στην περιοχή.

Από την πλευρά του ο Σόιγκου σημείωσε ότι: «Τα (ρωσικά) στρατεύματα που έχουν συγκεντρωθεί κατά μήκος των συνόρων (με την Ουκρανία) έχουν αναπτυχθεί εκεί για στρατιωτικά γυμνάσια και δεν έχουν καμία πρόθεση να περάσουν τα σύνορα και να εισέλθουν στην Ουκρανία». Εξάλλου ο ρώσος υπουργός δεσμεύθηκε ότι οι στρατιώτες δεν θα προχωρήσουν «σε καμία επιθετική ενέργεια».

Από την πλευρά της, η Ουκρανία θα απαντήσει «στρατιωτικά» σε οποιαδήποτε ρωσική απόπειρα «να προσαρτηθούν» ρωσόφωνες επαρχίες στο ανατολικό τμήμα της χώρας, δήλωσε σήμερα από τις Βρυξέλλες ο μεταβατικός πρωθυπουργός της χώρας Αρσένι Γιατσενιούκ, σύμφωνα με τον ιστότοπο της ουκρανικής κυβέρνησης.

«Θέλω να προειδοποιήσω επίσημα τη Ρωσία: θα απαντήσουμε σθεναρά, περιλαμβανομένων των στρατιωτικών μέσων, σε οποιαδήποτε απόπειρα (της Ρωσίας) να κυριεύσει την Ουκρανία, να περάσουν τα ρωσικά στρατεύματα τα σύνορα ή να προσαρτηθούν ανατολικές ή άλλες επαρχίες», υπογράμμισε ο Γιατσενιούκ. Ο ίδιος επεσήμανε ότι η προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία ξεπερνά το πλαίσιο των ρωσοουκρανικών σχέσεων και κάλεσε τους Δυτικούς να «απαντήσουν με επαρκή τρόπο».

“Η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο και υπονόμευσε το καθεστώς μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων. Η Ρωσία πραγματοποίησε μια ένοπλη λεηλασία μιας ανεξάρτητης γειτονικής χώρας. Η Δύση πρέπει να δώσει μια επαρκή απάντηση», σημείωσε ο Γιατσενιούκ.

Η Ρωσία, όπως οι ΗΠΑ και η Βρετανία, χρίστηκε εγγυήτρια της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας το 1994 όταν η πρώην σοβιετική δημοκρατία αποκήρυξε το πυρηνικό της οπλοστάσιο.

«Όλος ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει ότι υπάρχει ένα τίμημα για τη σταθερότητα στον κόσμο. Υπάρχουν δύο τρόποι: είτε θύματα, είτε τα ευρώ και τα δολάρια», σημείωσε ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας, αναφερόμενος προφανώς στην επιβολή οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Μόσχας.

«Είναι καλύτερο να θυσιαστούν τα ευρώ και τα δολάρια παρά να θρηνήσουμε χιλιάδες νεκρούς σε έναν αιματηρό πόλεμο», πρόσθεσε, ενώ επεσήμανε: «Ελπίζω οι ευρωπαίοι εταίροι μας να το καταλάβουν. Μετά θα είναι πολύ αργά για να χρησιμοποιήσουν άλλου είδους κυρώσεις».

ΚΟΙΝΕΣ ΑΣΚΗΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ

Αμερικανικά και ουκρανικά στρατεύματα θα λάβουν μέρος σε κοινά στρατιωτικά γυμνάσια, μαζί με περίπου 700 στρατιώτες από άλλες 10 χώρες σε ένα πεδίο βολής στην κεντρική Βουλγαρία, ανακοίνωσε σήμερα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

Οι ασκήσεις που αναμένεται να διαρκέσουν 2 εβδομάδες στο στρατόπεδο Νόβο Σέλο ξεκινούν αύριο. Είχαν προγραμματιστεί πριν να ξεσπάσει η κρίση μεταξύ Δύσης και Μόσχας με αφορμή την προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ανέφεραν αξιωματούχοι του υπουργείου Άμυνας.

Τα γυμνάσια αυτά ακολουθούν τις κοινές ασκήσεις που διεξήγαγαν το πολεμικό ναυτικό των ΗΠΑ, της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στη Μαύρη Θάλασσα, με σκοπό να διατρανωθεί η αποφασιστικότητα των ΗΠΑ να στηρίξουν τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ.

Η άσκηση Saber Guardian, κατά την οποία θα συνεργαστούν αξιωματικοί αρμόδιοι για το συντονισμό και τη διοίκηση από διαφορετικές χώρες, θα διεξαχθεί κυρίως με προσομοιώσεις, μέσα σε σκηνές και με υπολογιστές, και λιγότερο επί του πεδίου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Αμερικανικού Στρατού στην Ευρώπη Τζέσι Γκρέιντζερ.

«Πρόκειται για ένα από τα πολλά γυμνάσια που θα πραγματοποιήσουμε αυτό το χρόνο στο πλαίσιο της δέσμευσής μας να συνεργαστούμε με τους εταίρους μας εδώ (στην Ευρώπη) και να ενισχύσουμε την σταθερότητα στην περιοχή» είπε ο Γκρέιντζερ.

Στις ασκήσεις θα πάρουν μέρος στρατιώτες από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν, το Βέλγιο, τη Γεωργία, τη Μολδαβία, την Πολωνία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και την Τουρκία, όπως επίσης και στελέχη του ΝΑΤΟ.

ΠΗΓΗ: REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP, ANA-MPA – Photo: U.S. Defense Secretary Chuck Hagel, left, shakes hands with Russian Defense Minister Sergey Shoygu before meetings at the State Department in Washington, last year.  (DOD photo by U.S. Marine Corps Sgt. Aaron Hostutler)

 

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: