Σάρωσε με 7 Όσκαρ το «Gravity» – Στο «12 Χρόνια Σκλάβος» το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας




Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά το ιστορικό δράμα του Στιβ ΜακΚουίν (φωτογραφία) «12 Χρόνια σκλάβος» κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας. Αδιαμφισβήτητος νικητής και το «Gravity» του Αλφόνσο Κουαρόν που απέσπασε συνολικά επτά Όσκαρ. Εκτός από το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας, το «12 χρόνια σκλάβος» κέρδισε και άλλα δύο χρυσά αγαλματίδια στις κατηγορίες του Διασκευασμένου Σεναρίου και του Β’ Γυναικείου Ρόλου.

Αντιστοίχως το «Gravity» απέσπασε βραβεία στις κατηγορίες Σκηνοθεσίας, των Οπτικών Εφέ, Ηχητικού Μοντάζ, Ηχητικού Μιξάζ, Μοντάζ, Μουσικής και Φωτογραφίας.

Αδιαφιλονίκητο φαβορί, η Κέιτ Μπλάνσετ πρόσθεσε στη συλλογή της το Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία του Γούντι Άλεν «Θλιμμένη Τζάσμιν», ενώ ο Μάθιου ΜακΚόναχι κέρδισε αυτό του Α’ Ανδρικού Ρόλου για το «Dallas Buyers Club».

Το Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, κέρδισε ο Τζάρεντ Λέτο για το ρόλο της οροθετικής τρανσέξουαλ Ρέιον στο «Dallas Buyers Club». Το βραβείο απένειμε η περυσινή νικήτρια Αν Χάθαγουεϊ. Είναι η πρώτη υποψηφιότητα -και νίκη- του 42χρονου ηθοποιού.

Το Οσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου απέσπασε η Λουπίτα Νιόνγκο για την ερμηνεία τη στην ταινία «12 Χρόνια σκλάβος». Πρόκειται για το πρώτο Όσκαρ που κερδίζει η 31χρονη ηθοποιός στην καριέρα της.

Ο Αλφόνσο Κουαρόν που κέρδισε το Όσκαρ Σκηνοθεσίας για το «Gravity» αφιέρωσε το βραβείο στη Σάντρα Μπούλοκ λέγοντας: «Είσαι η ψυχή και η καρδιά της ταινίας μου και ένας απο τους καλύτερος ανθρώπους που γνώρισα ποτέ».

Η «Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο επιβεβαίωσε τον τίτλο του φαβορί και κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας, ενώ δύο Όσκαρ κατέκτησε και η ταινία κινουμένων σχεδίων «Ψυχρά κι ανάποδα», αυτά της Καλύτερης Ταινίας Κινουμένων Σχεδίων και Καλύτερου Τραγουδιού (Let it go).

Μεγάλοι χαμένοι της βραδιάς ήταν ο «Οδηγός Διαπλοκής», ο «Λύκος της Wall Street» του Μάρτιν Σκορσέζε, με τον Λεονάρντο Ντι Κάπριο να φεύγει ξανά με άδεια χέρια, αλλά και η «Νebraska» του Αλεξάντερ Πέιν.

Λαμπερές εμφανίσεις και ευτράπελα

Οι εμφανίσεις που φαίνεται που έκλεψαν τις εντυπώσεις από την ώρατς άφιξής τους στο Dolby Theatre ήταν αυτές της γαλλίδας Ζιλί Ντελπί, της Σαρλίζ Θέρον και της υποψήφιας για Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου, Λουπίτα Νιόνγκο.

Φορώντας μία γαλάζια μακριά τουαλέτα Prada, η Νιονγκο έκλεψε τις εντυπώσεις για μία ακόμη φορά, ενώ η νικήτρια του Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Κέιτ Μπλάνσετ («Θλιμμένη Τζάσμιν») έφτασε με ένα χρυσό φόρεμα με την υπογραφή του Giorgio Armani. «Είναι βαρύ, αλλά το αγαπώ», δήλωσε η Μπλάνσετ.

Η υποψήφια για το Οσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου, Τζένιφερ Λόρενς, «χάρισε» και φέτος ένα στραβοπάτημα, καθώς γλίστρησε πάνω στο κόκκινο χαλί την ώρα που κατευθυνόταν στο εσωτερικό του Dolby Theatre. Η αντίδρασή της ήταν να βάλει τα γέλια.

Τη λαμπερή βραδιά παρουσίασε η Έλεν ντε Τζένερις, η οποία προκάλεσε ρεκόρ retweet στο Twitter, όταν «ανέβασε» στο λογαριασμό της τη selfie φωτογραφία που τράβηξε ο Μπράντλεϊ Κούπερ.

Στην τελετή μοιράστηκαν πίτσες, και ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε σταρ, όπως ο Μπράντ Πιτ, να την απολαμβάνουν…

Οι νικητές

Καλύτερη Ταινία: «12 Χρόνια Σκλάβος» του Στιβ ΜακΚουίν

Σκηνοθεσία: Αλφόνσο Κουαρόν, «Gravity»

Α’ Ανδρικός Ρόλος: Μάθιου ΜακΚόναχι, «Dallas Buyers Club»

Α’ Γυναικείος Ρόλος: Κέιτ Μπλάνσετ, «Θλιμμένη Τζάσμιν»

Β’ Ανδρικός Ρόλος: Τζάρεντ Λέτο, «Dallas Buyers Club»

Β’ Γυναικείος Ρόλος: Λουπίτα Νιόνγκο, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Πρωτότυπο Σενάριο: Σπάικ Τζόουνς, «Her»

Διασκευασμένο Σενάριο: Τζον Ρίντλεϊ, «12 Χρόνια Σκλάβος»

Ξενόγλωσση Ταινία: «Η Τέλεια Ομορφιά» του Πάολο Σορεντίνο, Ιταλία

Καλύτερη Φωτογραφία: Εμανουέλ Λουμπέσκι, «Gravity»

Καλύτερο Μοντάζ: Αλφόνσο Κουαρόν και Μαρκ Σάνγκερ, «Gravity»

Σκηνογραφία: Κάθριν Μάρτιν και Μπέβερλι Νταν, «Ο Υπέροχος Γκάτσμπι»

Ταινία Κινουμένων Σχεδίων: «Ψυχρά κι Ανάποδα»

Κοστούμια: Κάθριν Μάρτιν,«Ο Υπέροχος Γκάτσμπι»

Μακιγιάζ: Αντρουίθα Λι και Ρόμπιν Μάθιους, «Dallas Buyers Club»

Καλύτερη Μουσική: Στίβεν Πράις, «Gravity»

Καλύτερο Τραγούδι: «Let it Go» από το «Ψυχρά κι Ανάποδα» (μουσική και στίχοι: Κρίστεν Άντερσον-Λόπεζ και Ρόμπερτ Λόπεζ)

Καλύτερος Ήχος: Γκλεν Φριμάντλ, «Gravity»

Καλύτερο Μιξάζ: Σκιπ Λιβσέι, Νιβ Αντίρι, Κρίστοφερ Μπένσταντ και Κρις Μουνρό, «Gravity»

Καλύτερα Οπτικά Εφέ: Τιμ Γουέμπερ, Κρις Λώρενς και Νιλ Κόρμπαουλτ, «Gravity»

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ: «20 Feet From Stardom» του Μόργκαν Νέβιλ

Καλύτερο Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους: «The Lady in Number 6: Music Saved My Life»

Καλύτερη Μικρού Μήκους Κινούμενων Σχεδίων: «Mr. Hublot» των Λορέν Βιτζ και Αλεξάντρ Εσπιγκάρες

Καλύτερη Ταινία Μικρού Μήκους: «Helium» των Άντερς Γουόλτερ και Κιμ Μάνγκουσον

ΠΗΓΗ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: