Τα 20 βραβεία Όσκαρ των Ελλήνων: Από τον Ερμή Παν το 1937 ως την Παξινού, και από τον Καζάν ως τον Ντιν Ταβουλάρη – Και 39 υποψηφιότητες εκτός από τις 16 σημερινές [videos]

Η Κατίνα Παξινού παραλαμβάνει το βραβείο Όσκαρ το 1944 Image via print screen YouTube




Η ιστορία των «ελληνικών« βραβείων Όσκαρ μπορεί φέτος να κορυφώνεται με τις συνολικά 16 υποψηφιότητες, αλλά έχει ξεκινήσει πολύ πίσω, στο μακρινό 1935.

Συνολικά μέσα στα 91 χρόνια, από την πρώτη υποψηφιότητα του Ερμή Παναγιωτόπουλου (Παν) που ήταν ο προσωπικός χορογράφος του ανυπέρβλητου Φρεντ Αστέρ οι «Ελληνικές» και ελληνικής καταγωγής υποψηφιότητες, χωρίς τις 16 φετινές, εφτασαν τις 59. Από αυτές, οι 20 έγιναν χρυσά αγαλματίδια.

Φέτος, στη βραδιά των Όσκαρ η ταινία «Poor Things» του Γιώργου Λάνθιμου είναι υποψήφια για 11 Οσκαρ (Καλύτερης Ταινίας, Α’ Γυναικείου Ρόλου (Έμμα Στόουν), Β’ Ανδρικού Ρόλου (Μαρκ Ράφαλο), Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Γιώργος Λάνθιμος), Διασκευασμένου Σεναρίου, Πρωτότυπης Μουσικής, Φωτογραφίας, Κοστουμιών, Μοντάζ, Σχεδιασμού Παραγωγής, Μακιγιάζ και Κομμωτικής) και τα «Παιδιά του Χειμώνα» του Αλεξάντερ Πέιν για 5 (Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερου Α’ Ανδρικού Ρόλου, Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου, Καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου και καλύτερου μοντάζ).

«Ελληνικά» όσκαρ και υποψηφιότητες από το 1935 ως σήμερα

1935 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ερμής Παν (Παναγιωτόπουλος) ήταν ο πρώτος ποτέ χρονικά Έλληνας υποψήφιος για Όσκαρ για τη χορογραφία του στο «Top Hat», του Φρεντ Αστέρ.

1936 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ερμής Παν ήταν υποψήφιος για Όσκαρ για τη χορογραφία του στο «Swing Time».

1937 (1 όσκαρ)

Ο Ερμής Παναγιωτόπουλος (Ερμής Παν), κέρδισε με την τρίτη του υποψηφιότητα, το Όσκαρ για τη χορογραφία του στο «A Damsel in Distress».

1944 (1 όσκαρ)

Η Κατίνα Παξινού ήταν η πρώτη μη Αμερικανίδα ηθοποιός που κέρδισε βραβείο Όσκαρ. Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας (Β’ Γυναικείου Ρόλου) για το «Για ποιον χτυπάει η καμπάνα».

1948 (1 όσκαρ)

Ο Ελία Καζάν (Ηλίας Καζαντζόγλου) κέρδισε το βραβείο Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για το «A Gentleman’s Agreement» («Συμφωνία Κυρίων»).

1952 (1 υποψηφιότητα)

Ο Καζάν ήταν υποψήφιος για το βραβείο καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «A Streetcar Named Desire» («Λεωφορείον ο Πόθος»).

1955 (1 όσκαρ)

Ο Καζάν κέρδισε για δεύτερη φορά το Όσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας για την ταινία «On the Waterfront» («Το λιμάνι της αγωνίας»).

1956 (1 υποψηφιότητα)

Ο Καζάν ήταν υποψήφιος για το Όσκαρ Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «East of Eden» («Ανατολικά της Εδέμ»).

1961 (3 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Το «Ποτέ την Κυριακή» του Ζιλ Ντασέν, με πρωταγωνίστρια την Μελίνα Μερκούρη ήταν υποψήφιο για 3 Όσκαρ. Η Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge ήταν υποψήφια για την καλύτερη ενδυματολογία.  Η Μερκούρη ήταν υποψήφια στην κατηγορία Α’ Γυναικείου Ρόλου. Ωστόσο, το μόνο Όσκαρ που κέρδισε πήγε στον Μάνο Χατζηδάκι που κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου τραγουδιού για τα Παιδιά του Πειραιά.

1962 (1 όσκαρ)

Ο Γιώργος (Τζορτζ) Τσακίρης κέρδισε Όσκαρ για τον Καλύτερο Β’ Ανδρικό Ρόλο στο «West Side Story».

1963 (3 υποψηφιότητες)

Ο Τέλι Σαβάλας ήταν υποψήφιος για την κατηγορία Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «The Birdman of Alcatraz». Επίσης, η σχεδιάστρια κοστουμιών Θεώνη Βαχλιώτη-Όλντριτζ (Aldredge) ήταν υποψήφια για τη «Φαίδρα». Και η «Ηλέκτρα» του Μιχάλη Κακογιάννη ήταν υποψήφια για καλύτερη ξενόγλωσση ταινία.

1964 (2 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Ο Καζάν κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Σκηνοθεσίας για την ταινία «America, America». Ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος για τα «Κόκκινα Φανάρια» στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.

1965 (7 υποψηφιότητες, 3 όσκαρ)

Η ταινία «Αλέξης Ζορμπάς» («Zorba the Greek») ήταν υποψήφια σε επτά κατηγορίες: Καλύτερης Ταινίας, Καλύτερης Σκηνοθεσίας (Μιχάλης Κακογιάννης), Καλύτερου Ηθοποιού (Άντονι Κουίν) και Καλύτερου Σεναρίου βασισμένου σε άλλο μέσο (Μιχάλης Κακογιάννης). Τελικά κέρδισε μόνο το βραβείο Καλύτερου Β’ Γυναικείου Ρόλου (Λίλα Κέντροβα), Καλύτερης Φωτογραφίας (Γουόλτερ Λάσαλι) και Καλύτερης Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης (Βασίλης Φωτόπουλος).

1966 (1 υποψηφιότητα)

Ο Βασίλης Γεωργιάδης ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία για το «Blood on the Land» («Το Χώμα Βάφτηκε Κόκκινο»).

1968 (1 υποψηφιότητα)

Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν στη λίστα των υποψηφίων για το Όσκαρ Καλύτερου Β’ Ανδρικού Ρόλου για τον ρόλο του στην ταινία «The Dirty Dozen» («Και οι 12 ήταν καθάρματα»).

1969 (1 υποψηφιότητα)

Ο Κασσαβέτης ήταν ξανά υποψήφιος για Όσκαρ καλύτερου πρωτότυπου σεναρίου για την ταινία «Faces» («Πρόσωπα»).

1970 (1 υποψηφιότητα)

Ο Κώστας Γαβράς ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Σκηνοθεσία και η ταινία «Ζ» για Καλύτερη Ταινία.

1974 (1 όσκαρ)

Η ενδυματολόγος Θεώνη Βαχλιώτη Aldredge κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου σχεδίου κοστουμιών για την ταινία «Ο Μεγάλος Γκάτσμπι», με τους Ρόμπερτ Ρέντφορντ και Μία Φάροου.

1975 (2 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Ο Τζον Κασσαβέτης ήταν υποψήφιος για καλύτερη σκηνοθεσία για την ταινία «A Woman Under the Influence» («Μια γυναίκα εξομολογείται»). Ο Ντιν Ταβουλάρης κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για τον «Νονό ΙΙ».

1976 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ελληνοαμερικανός Κρις Σάραντον ήταν υποψήφιος για Καλύτερο Β’ Ανδρικό Ρόλο για την ερμηνεία του στην ταινία «Dog Day Afternoon» («Σκυλίσια μέρα»).

1977 (1 υποψηφιότητα)

Η «Ιφιγένεια», του Μιχάλη Κακογιάννη, ήταν υποψήφια για Καλύτερη Ξενόγλωσση Ταινία.

1979 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ντιν Ταβουλάρης ήταν υποψήφιος για καλύτερη κινηματογραφική φωτογραφία στην ταινία «The Brinks’ Job» («Οι αετονύχηδες του Μπρινκς»).

1980 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ντιν Ταβουλάρης ήταν υποψήφιος για την καλύτερη φωτογραφία για την ταινία «Αποκάλυψη τώρα» («Apocalypse Now»).

1982 (1 όσκαρ)

Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου κέρδισε το Όσκαρ καλύτερης μουσικής επένδυσης για τους «Δρόμους της φωτιάς» («Chariots of Fire»).

1983 (2 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Ο Κώστας Γαβράς ήταν υποψήφιος στην κατηγορία Καλύτερη Ταινία για το «Missing», το οποίο τελικά κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερου Διασκευασμένου Σεναρίου.

1988 (1 όσκαρ)

Η ελληνικής καταγωγής Ολυμπία Δουκάκη κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου γυναικείου ρόλου για την ταινία «Moonstruck» («Κάτω από τη λάμψη του φεγγαριού»).

1989 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ντιν Ταβουλάρης ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Φωτογραφία για την ταινία «Tucker: Ο άνθρωπος και το όνειρό του» («Tucker: The Man and His Dream»).

1991 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ντιν Ταβουλάρης ήταν υποψήφιος για την καλύτερη φωτογραφία για την ταινία «Ο Νονός 3». Την ίδια χρονιά, η ιταλική ταινία «Mediterraneo» κέρδισε το βραβείο καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, με πρωταγωνίστρια την Ελληνίδα ηθοποιό Βάνα Μπάρμπα.

1993 (1 υποψηφιότητα)

Ο ελληνοαυστραλός Τζορτζ Μίλερ ήταν υποψήφιος για το σενάριο της ταινίας «Lorenzo’s Oil» («Λορέντζο»).

1995 ( 2 υποψηφιότητες)

Ο Τζορτζ Μίλερ ήταν υποψήφιος για καλύτερη ταινία και καλύτερο διασκευασμένο σενάριο για το «Babe».

2001 (1 υποψηφιότητα)

Η Χριστίνα Λαζαρίδη ήταν υποψήφια για καλύτερη ταινία μικρού μήκους για το «One Day Crossing».

2003 (1 υποψηφιότητα)

Η Νία Βαρντάλος ήταν υποψήφια για το καλύτερο πρωτότυπο σενάριο για την ταινία «My Big Fat Greek Wedding» («Γάμος αλά ελληνικά»).

2004 (1 όσκαρ)

Ο σκηνοθέτης Αλεξάντερ Πέιν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «Sideways» («Πλαγίως»).

2007 (1 όσκαρ)

Ο Τζορτζ Μίλερ τιμήθηκε με το βραβείο καλύτερης ταινίας κινουμένων σχεδίων για την ταινία «Happy Feet» (2007).

2007 (1 υποψηφιότητα)

Η γεννημένη στη Νέα Υόρκη από Αρμένιο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα Πατρίσια Φιλντ ήταν μεταξύ των υποψηφίων για το βραβείο καλύτερου σχεδιασμού κοστουμιών για την ταινία «Ο διάβολος φοράει Prada».

2009 (1 όσκαρ)

Ο Έλληνας σκηνοθέτης Λούης (Louie) Ψυχογιός κέρδισε το Όσκαρ για το ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους «The Cove».

2011 (2 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου ήταν υποψήφιοι το 2011 για την ταινία «Dogtooth» («Κυνόδοντας»), στην κατηγορία Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας. Ο Αλεξάντερ Πέιν κέρδισε το Όσκαρ καλύτερου διασκευασμένου σεναρίου για την ταινία «The Descendants» («Οι απόγονοι»).

2014 (2 υποψηφιότητες, 1 όσκαρ)

Ο Αλέξανδρος Ντινελάρης βραβεύτηκε για το καλύτερο σενάριο για το «Birdman», μαζί με τους Αλεχάντρο Ιναρίτου, Νίκολας Τζακομπόνε και Αρμάντο Μπο. Ο διευθυντής φωτογραφίας Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν υποψήφιος για το «Nebraska» του Αλεξάντερ Πέιν.

2017 (2 υποψηφιότητες)

Ο Γιώργος Λάνθιμος και ο Ευθύμης Φιλίππου ήταν υποψήφιοι για τον «Αστακό», ενώ η Δάφνη Ματζιαράκη ήταν υποψήφια για το ντοκιμαντέρ μικρού μήκους «4.1 Miles».

2019 (2 υποψηφιότητες)

Ο Γιώργος Λάνθιμος ήταν υποψήφιος για Καλύτερη Σκηνοθεσία και Καλύτερη Ταινία για την ταινία «The Favourite» («Η Ευνοούμενη»).

2021 (1 υποψηφιότητα)

Ο Ελληνοαμερικανός Φαίδων Παπαμιχαήλ ήταν υποψήφιος για το βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας για την ταινία «Δίκη των 7 του Σικάγου» του Άαρον Σόρκιν.

2022 (1 υποψηφιότητα)

Ο Νίκος Καλαϊτζίδης διεκδίκησε το χρυσό αγαλματίδιο στην κατηγορία «Καλύτερα Οπτικά Εφέ» μαζί με τους Σουέν Γκίλμπεργκ, Μπράιν Γκριλ και Νταν Σάντικ, για τη δουλειά τους στην ταινία όπου πρωταγωνιστεί ο Ράιαν Ρέινολντς, με τίτλο «Free Guy».

Ολα έτοιμα για τη μεγάλη βραδιά των Οσκαρ: Τα τελευταία προγνωστικά, οι πιθανότητες του Γιώργου Λάνθιμου και ένα μεγάλο «ντέρμπι»

Ακολουθήστε τη HELLAS JOURNAL στη NEWS GOOGLE

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: