Εντατικές έρευνες με βάση τα νέα στοιχεία – Ελπίδες για λύση του μυστηρίου




Νέα στοιχεία έρχονται στο φως στην υπόθεση εξαφάνισης του Μπόινγκ των Μαλαισιανών Αερογραμμών καθώς οι Κινέζοι έδωσαν στη δημοσιότητα δορυφορική φωτογραφία ενός αντικειμένου που πιθανόν να ανήκει στο αεροσκάφος και το εύρημα αυτό εντοπίστηκε πολύ κοντά στο σημείο που δορυφόρος της Αυστραλίας είχε επίσης φωτογραφίσει συντρίμμια.

[Με βάση την παραπάνω πληροφορία των Κινέζων, ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Τονι Αμποτ δήλωσε απόψε τα εξής: «Εχουμε τώρα μια σειρά από πολύ αξιόπιστες πηγές, και υπάρχει αυξανόμενη ελπίδα – όχι κάτι περισσότερο από ελπίδα, όχι κάτι περισσότερο από την ελπίδα – ότι μπορεί να είμαστε στο δρόμο για να ανακαλύψουμε τι συνέβη στο αεροσκάφος»]. 

Πρόκειται για απόσταση 120 χιλιομέτρων νοτιότερα από το σημείο που φωτογράφισε Αυστραλιανός δορυφόρος τα συντρίμμια τα οποία μέχρι τώρα δεν έχουν έχουν βρεθεί από τις έρευνες που γίνονται, στα 2.500 χιλιάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Περθ. 

Η εξέλιξη είναι πολύ σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που εντοπίζονται συντρίμμια από δύο διαφορετικές χώρες σε τόσο κοντινή απόσταση. Η κινεζική τηλεόραση έδωσε στη δημοσιότητα τη φωτογραφία -που ελήφθη στις 18 Μαρτίου- του αντικειμένου που έχει διαστάσεις 22 επί 13 μέτρα. Στην περιοχή, ωστόσο, πλησιάζει κυκλώνας, όπως ανέφεραν μετεωρολόγοι.

Είχε προηγηθεί αποκάλυψη της εφημερίδας Telegraph για τους διαλόγους των πιλότων του μοιραίου Μπόινγκ με τον πύργο ελέγχου στη Μαλαισία, δηλαδή στα 54 λεπτά που μεσολάβησαν από την προετοιμασία για απογείωση μέχρι τον αποχαιρετισμό “Ενταξει καληνυχτα”, που έστειλε κάποιος από το πιλοτήριο καθώς πετούσε πάνω από τον Κόλπο της Ταιλάδης και περνούσε στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ.

Η εφημερίδα που δημοσίευσε το κείμενο- όχι το ηχητικό ντοκουμέντο-γράφει ότι σε γενικές γραμμες η επικοινωνία φαίνεται συνηθισμένη, αλλα ειδικοί δήλωσαν ότι δυο είναι τα σημεία όπου ανακύπτουν ερωτήματα.

Στη 01:07, μια φωνή από το πιλοτήριο, πιθανώς του συγκυβερνήτη, αναφέρει ότι Μπόινγκ πετά σε 35.000 πόδια. Είναι περίεργο, λένε ειδικοι, γιατί η ίδια αναφορά είχε δοθεί εξι λεπτα νωρίτερα. Επισημαίνουν ότι στη 01:07 φεύγει το τελευταίο σήμα από το συστημα ACARS, πριν τεθεί εκτός λειτουργιας πιθανότατα από ανθρώπινο χέρι όπως εκτιμούν οι αρχές.

Στη 01:19 ο πύργος ελέγχου της Κουάλα Λουμπούρ λέει στους πιλότους να επικοινωνήσουν με τον πύργο του Χο Τσι Μινχ Σίτι, στο Βιετνάμ, καθώς φτάνουν στον εναέριο χώρο του Βιετνάμ. Εντάξει καληνύχτα απαντά η φωνή από το πιλοτήριο.

Δύο λεπτά αργότερα τίθεται εκτός λειτουργίας, πιθανώς πάλι από ανθρώπινο χέρι, το δεύτερο σύστημα εντοπισμού, ο αναμεταδότης με την ταυτότητα το αεροπλάνου. Το Μπόινγκ στρίβει προς δυσμάς. Εάν κάποιος ήθελε να αρπάξει το αεροπλάνο αυτή είναι η κατάλληλη στιγμή, όταν ο έλεγχος περνά από τον πύργο ελέγχου της Μαλαισίας στον πύργο ελέγχου του Βιετνάμ, λένε ειδικοί.

Εν τω μεταξύ, το FBI ερευνά όλους τους υπολογιστές του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη, ενώ προσπαθεί να ανακτήσει στοιχεία από τον προσομειωτή πτήσης που είχε στο σπίτι του ο 53χρονος πιλότος. Αρχικά είχε αναφερθεί ότι ο πιλότος έσβησε στοιχεία στις 3 Φεβρουαρίου δηλαδη περίπου ένα μήνα πριν από την εξαφανιση του αεροπλάνου. Το CNN μεταδίδει πληροφορίες ότι σβήστηκαν αρχεία και σε άλλες, κατοπινές φάσεις.

Όπως μετέδωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Μιχάλης Ιγνατίου, αντίγραφο του σκληρού δίσκου του προσομοιωτή βρίσκεται στην πόλη Κουαντίγκο της Βιρτζίνια έξω από την Ουάσινγκτον και ασχολούνται με αυτόν “οι καλύτεροι των καλυτέρων”.

Οι Αμερικανοί θεωρούν ότι οι συνάδελφοί τους της Μαλαισίας έκαναν και αυτοί ζημιά στον σκληρό δίσκο ενώ σύμφωνα με πηγές του FBI η πιθανότητα του ατυχήματος είναι σοβαρή και δεν αποκλείεται κάποιο “βρώμικο παιχνίδι”, αλλά μέχρι στιγμής η έρευνα βρίσκεται σε στάδιο υποθέσεων.

Οι ερευνητές του FBI προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο κυβερνήτης, ο συγκυβερνήτης ή και οι δυο μαζί, έψαχναν τρόπους για να κρύψουν το αεροπλάνο μετά την αρπαγή του, ακόμη και να το προσγειώσουν σε κάποιο αεροδρόμιο.

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, η Ινδία ενημέρωσε σήμερα πως ούτε τα δικά της ραντάρ κατέγραψαν ίχνη του αεροπλάνου.

Έν μέσω σεναρίων αρπαγής, αεροπειρατείας, ακόμη και κατάρριψης του αεροπλάνου, ιδιαίτερη σημασία έχει η δήλωση του εκπροσώπου του Μπαράκ Ομπάμα, ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.

Τωρα αποκαλύπεται ότι το Μπόινγκ μετέφερε και φορτίο με μπαταρίες λιθίου, που απαιτούν ειδική συσκευασία και προσοχή για τον κίνδυνο ανάφλεξης. Όλα έγιναν βάσει των διεθνών προδιαγραφών, απαντούν οι αρχές της Μαλαισίας. Εάν βρεθούν συντρίμμια και το μαύρο κουτί ίσως δοθούν απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Αλλά το μαυρο κουτί εκπέμπει σήμερα για περίπου άλλες δυο εβδομάδες και μετά πιθανότατατα θα σιγήσει.

Ειδικοί λένε ότι πιλότος ή κάποιος άλλος που έχει καλή γνώση, μπορεί να θέσει εκτός και το μαύρο κουτί. Στο Πεκίνο, συγγενείς των Κινέζων αγνοουμένων ξέσπασαν κατά αξιωματούχων από την Μαλαισία, καταγγέλοντας ότι τους λένε διαρκώς ψέμματα για την τύχη των δικών τους.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ via /www.pm.gov.au

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: