“Ο Πάπας μας ζητά να μην ξεχάσουμε τον κόσμο, τις οικογένειες, τους φτωχούς”, δηλώνει ο Μπαράκ Ομπαμα




Ο πάπας Φραγκίσκος μας ζητά να μην ξεχάσουμε τον κόσμο, τις  οικογένειες, τους φτωχούς», δήλωσε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα στην ιταλική εφημερίδα «Κορριέρε Ντέλλα Σέρα», λίγες ώρες πριν την συνάντησή του με τον ποντίφικα στο Βατικανό, η οποία έχει ορισθεί για σήμερα το πρωί στις δέκα ώρα Ιταλίας.

«Ο πάπας μας ζητά να σταθούμε και να προβληματισθούμε σχετικά με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ήρθα στην Ρώμη για να τον ακούσω με προσοχή, διότι η σκέψη του είναι πολύτιμη για  να καταλάβουμε πώς μπορούμε να κερδίσουμε την μάχη κατά της απόλυτης φτώχειας και για να καταφέρουμε να  περιορίσουμε την ανισότητα στην κατανομή των εισοδημάτων», προσθέτει ο Αμερικανός πρόεδρος.

Σε ό,τι αφορά την συνάντηση που θα έχει το απόγευμα με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματτέο Ρέντσι, ο Μπαράκ Ομπαμα, μιλώντας στην «Κορριέρε» τόνισε  ότι  με την πρόσφατη επίσκεψή του στην Τυνησία «ο Ρέντσι θέλησε να ενισχύσει τον πρωταγωνιστικό ρόλο που η Ιταλία ήδη έχει εξασφαλίσει  στην Μεσόγειο, από το Λίβανο μέχρι την Λιβύη».

Σχετικά, τέλος, με τις φήμες που αφορούν στην τυχόν μείωση της  αμερικανικής παρουσίας στην Μεσόγειο, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών κατέστησε σαφές ότι «δεν πρόκειται να συμβεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως,  η αμερικανική παρουσία και συμβολή στην όλη περιοχή πρόκειται να αυξηθεί».

ΛΑΒΡΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΡΩΣΙΑΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΜΠΑΜΑ

Η Ρωσία δεν μπορεί να εκδιωχθεί από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας με στρατιωτικά μέσα, αλλά, εάν οι χώρες της Δύσης παραμείνουν ενωμένες, οι Ρώσοι θα συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να επιτύχουν την ασφάλεια μέσω της ωμής βίας, είπε ο Μπαράκ Ομπάμα σήμερα.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, σε ομιλία του στις Βρυξέλλες, δήλωσε ότι η ουκρανική κρίση δείχνει ότι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη βρίσκονται και πάλι αντιμέτωπες με την πεποίθηση ότι τα μεγαλύτερα κράτη μπορούν να εκφοβίζουν τα μικρότερα.

Η Ρωσία δεν θα «απομακρυνθεί από την Κριμαία ή δεν θα αποτραπεί από μια περαιτέρω κλιμάκωση διά της στρατιωτικής ισχύος. Αλλά με τον καιρό, όσο εμείς παραμένουμε ενωμένοι, ο ρωσικός λαός θα αναγνωρίσει ότι δε μπορεί να επιτευχθεί η ασφάλεια, η ευημερία, και η θέση που επιδιώκει μέσω της ωμής βίας» τόνισε ο Ομπάμα.

Εάν η Ρωσία συνεχίσει την ίδια πορεία, η απομόνωσή της πρόκειται μόνο να βαθύνει και οι κυρώσεις θα επεκταθούν, είπε ο Ομπάμα, ο οποίος πάντως εκτίμησε ότι η ουκρανική κρίση δε σηματοδότησε την έναρξη ενός νέου Ψυχρού Πολέμου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε εξάλλου «παράλογο» οι ΗΠΑ να κατηγορούνται ότι συνωμοτούν με τους «φασίστες» στην Ουκρανία.

Ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους δήλωσε «πεπεισμένος» για το γεγονός ότι οι αξίες της «ανθρώπινης αξιοπρέπειας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου θα θριαμβεύσουν».

Καθώς οι χώρες της ανατολικής Ευρώπης όπως η Πολωνία και η Λιθουανία ανησυχούν για την κατάσταση στην Ουκρανία, ο Αμερικανός πρόεδρος διαβεβαίωσε ότι το ΝΑΤΟ δεν «θα κλονιστεί». «Οι χώρες του ΝΑΤΟ δεν θα μείνουν ποτέ μόνες», τόνισε.

«Δεν επιδιώκουμε τη σύγκρουση, αλλά δεν θα εμφανιστούμε αποδυναμωμένοι αν μας προκαλέσουν» δήλωσε από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Άντερς Φο Ράσμουσεν μετά τη συνάντηση που είχε με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Ράσμουσεν χαιρέτισε την απάντηση που έδωσαν οι ΗΠΑ «απέναντι στις παράνομες και απερίσκεπτες πράξεις της Ρωσίας στην Ουκρανία», ιδίως την προσάρτηση της Κριμαίας. «Τάσσομαι στο πλευρό σας στο κάλεσμα που απευθύνετε για την υιοθέτηση επιπλέον μέτρων με στόχο την ενδυνάμωση της άμυνας μας σε συλλογικό επίπεδο» κυρίως στον τομέα των «ασκήσεων» και της «ανάπτυξης» στρατευμάτων, προσέθεσε σε ανακοίνωσή του.

Ο Ομπάμα είχε δηλώσει, μετά τη Σύνοδο ΕΕ-ΗΠΑ, ότι το Βορειοατλαντικό Σύμφωνο πρέπει να «κάνει περισσότερα για εξασφαλίσει μια τακτική παρουσία του ΝΑΤΟ στις χώρες που θα μπορούσαν να νιώθουν ευάλωτες».

«Το ΝΑΤΟ είναι μια ειρηνική δύναμη όπως επίσης και μια ασύγκριτη στρατιωτική δύναμη» υπενθύμισε ο Ράσμουσεν. «Η δέσμευσή μας να προασπίσουμε τους συμμάχους μας είναι απαρασάλευτη».

ΠΗΓΗ: Θ. Ανδρεάδης-Συγγελάκης, Αθηναϊκό Πρακτορείο, REUTERS, ΓΑΛΛΙΚΟ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ, AFP – Photo by Pete Souza: President Obama, Belgian Prime Minister Elio Di Rupo and King Phillipe at Flanders Field American Cemetery and Memorial in Waregem yesterday.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: