Κύπρος: Σκανδαλίζει η συναλλαγή για την παραίτηση του Δημητριάδη




Λευκωσία: Σκιές και αναπάντητα ερωτήματα παραμένουν για την αποζημίωση του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, Πανίκου Δημητριάδη, μετά την παραίτησή του. Το ποσό που πήρε ήταν €265.000 από το Πάγιο Ταμείο της Δημοκρατίας, ενώ αρχικά διεκδικούσε διπλάσια αμοιβή.

Tα χρήματα εμβάστηκαν σε λογαριασμό που διατηρεί ο κ. Δημητριάδης σε τράπεζα στο Λονδίνο. Το έμβασμα μάλιστα φαίνεται να έγινε πριν από την παραίτησή του, κι αυτό αποτέλεσε όρο στη συμφωνία που έγινε για να αποχωρήσει. Οι γκρίζες ζώνες για την οικονομική συναλλαγή εξακολουθούν να υπάρχουν παρά τις διαψεύσεις. Ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι το ποσό που εμβάστηκε στο εξωτερικό δεν εξαιρείται από τα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν στη διακίνηση κεφαλαίων.

Tην ίδια ώρα υπάρχουν αρκετά κενά, που αφήνουν ακάλυπτη την Κυβέρνηση, η οποία δεν δίνει απαντήσεις. Νομικοί από τους οποίους ζητήσαμε διευκρινίσεις, θεωρούν απίθανο να υπάρχει πρόνοια στο συμβόλαιο εργοδότησης του κ. Δημητριάδη, να δικαιούται αποζημίωση αν παραιτηθεί «για προσωπικούς λόγους». Όλα σχεδόν τα κόμματα με παρεμβάσεις τους ζητούν εξηγήσεις γι’ αυτή τη συμφωνία και καταγγέλλουν ύποπτη συναλλαγή, που περιλαμβάνει εκτός από την πρωτοφανή αποζημίωση και την μη δίωξη του Πανίκου Δημητριάδη για την υπόθεση πλαστογραφίας εγγράφου για την οποία οι αστυνομικές έρευνες υποδείκνυαν τη δίωξή του.

Τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Γενικός Εισαγγελέας διέψευσαν οποιαδήποτε συναλλαγή, ωστόσο οι εξηγήσεις τους δεν ικανοποιούν. Πάντως, η μόνη εκκρεμότητα που ξεκαθάρισε, είναι ο διορισμός της Χρυστάλλας Γιωρκάτζη ως διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας, ενώ πληροφορίες μας φέρουν ως επικρατέστερο για τη θέση του Γενικού Ελεγκτή τον δρα Οδυσσέα Μιχαηλίδη, στέλεχος του υπουργείου Συγκοινωνιών.

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ…

Ήττα των θεσμών είναι η παραίτηση του Διοικητή Κεντρικής Τράπεζας, κατά το ΑΚΕΛ. Ο εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης, υποστήριξε ότι η παραίτηση Δημητριάδη δημιουργεί ερωτήματα, τα οποία καλούνται να απαντήσουν η Νομική Υπηρεσία, η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο κ. Δημητριάδης. Όπως είπε, ο τέως Διοικητής, η Νομική Υπηρεσία και κυρίως η Κυβέρνηση καλούνται να εξηγήσουν στους πολίτες κατά πόσον ευσταθούν τα περί συναλλαγής και παρασκηνίου που προηγήθηκε της παραίτησης του κ. Δημητριάδη.

“Εκ του αποτελέσματος, η Κυβέρνηση και ο κ. Αναστασιάδης πέτυχαν τον στόχο τους, καταγράφοντας μια νίκη. Την ήττα όμως δεν την υπέστη ο κ. Δημητριάδης, ο οποίος ούτως ή άλλως συμφωνούσε στις βασικές πολιτικές και ενέργειες της Κυβέρνησης. Την ήττα την έχουν υποστεί οι θεσμοί, η Δημοκρατία και η ίδια η κυπριακή κοινωνία», ανέφερε ο κ. Λουκαΐδης. Όπως είπε, ο τέως Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, η Νομική Υπηρεσία και κυρίως η Κυβέρνηση καλούνται να εξηγήσουν στους πολίτες κατά πόσον ευσταθούν τα περί συναλλαγής και παρασκηνίου που προηγήθηκε της παραίτησης του κ. Δημητριάδη. 

Κάλεσε επίσης την Κυβέρνηση να απαντήσει ως προς τα πραγματικά κίνητρά της σε ό,τι αφορά την προσπάθεια πλήρους ελέγχου της Κεντρικής Τράπεζας. «Συνδέεται ή όχι με πιθανή απόπειρα συγκάλυψης όλων όσοι συμμετείχαν στην τραπεζική ληστεία σε βάρος του λαού μας και όσοι στη βάση προνομιακής πληροφόρησης που έτυχαν, έβγαλαν τα λεφτά τους έξω από την Κύπρο πριν το κούρεμα καταθέσεων;», διερωτήθηκε.

Την άποψη ότι ο κ. Δημητριάδης έχει αποτύχει και όφειλε να έχει ήδη παραιτηθεί, διατύπωσε το ΔΗΚΟ. Η εκπρόσωπος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου σημείωσε ωστόσο ότι οι παρασκηνιακές μεθοδεύσεις, δημιουργούν την υποψία μιας απαράδεκτης συναλλαγής. Η κ. Ερωτοκρίτου αναφέρθηκε σε επιβράβευση του Διοικητή υπογραμμίζοντας ότι οι χειρισμοί που έγιναν είναι έξω από το πλαίσιο της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα καλώντας ταυτόχρονα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δώσει εξηγήσεις στον κυπριακό λαό. Όπως διαφαίνεται, οι χειρισμοί που έγιναν είναι έξω από το πλαίσιο της πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και δημιουργούν μείζον πολιτικό ζήτημα, υποστήριξε, τονίζοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να δώσει εξηγήσεις.

Εξηγήσεις για την παραίτηση του Διοικητή, ζήτησε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου. Δικαιολογημένα, είπε, οι πολίτες διερωτώνται τι έχει συμβεί και μέσα σε μια μέρα υπήρξαν υποβολή παραίτησης του Διοικητή της ΚΤ και μάλιστα εκτός Κύπρου, στις Βρυξέλλες, και σιωπή εκ μέρους της Κυβέρνησης. Ερωτηθείς τι θεωρεί ότι μπορεί να κρύβεται πίσω από την παραίτηση, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι δεν θέλει να προβαίνει σε αυθαίρετα συμπεράσματα ή πορίσματα.

Η παραίτηση του κ. Δημητριάδη θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και ένα χρόνο, επισημαίνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι κρίνεται απαράδεκτη η απόφαση της Κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε αγωγές  εναντίον του Διοικητή. Ασύμφορη και ύποπτη χαρακτηρίζει η συμμαχία πολιτών την παραίτηση του Διοικητή διευκρινίζοντας ότι γεννά ταυτόχρονα πολλά ερωτηματικά ως προς τις συνθήκες και τους όρους που τη διέπουν.

Πλήγμα όχι μόνο για τον θεσμό, αλλά για το σύνολο του χρηματοπιστωτικού συστήματος η παραίτηση Διοικητή Κεντρικής, ανέφερε ο ΠΑΣΕΧΑ. Ο Σύνδεσμος σημείωσε ότι σε μια περίοδο που αναζητούνται μέτοχοι / ξένοι επενδυτές για το τραπεζικό μας σύστημα, η αιφνίδια παραίτηση του Διοικητή με τις γνωστές αντιδράσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις παρεμβάσεις που είχε στο παρελθόν η Κυβέρνηση, είναι δυνατόν να ανατρέψει τους σχεδιασμούς για προσέλκυση ξένων επενδυτών.

ΔΗΣΥ: Δεν κατανοεί γιατί φωνάζουν τα κόμματα

Η αλλαγή φρουράς στην ηγεσία της Κεντρικής Τράπεζας ήταν μια ανάγκη που εδώ και καιρό είχαν επισημάνει σχεδόν όλες οι πολιτικές δυνάμεις, απαντά ο ΔΗΣΥ από την πλευρά του. Θεωρούμε ότι δεν είναι σκόπιμο να επιχειρείται συσχετισμός ερευνών και χειρισμών από τις εισαγγελικές Αρχές με αυτή την εξέλιξη σημείωσε ο ΔΗΣΥ, υπενθυμίζοντας ότι στο πρόσφατο παρελθόν υπήρξαν στιγμές ασυνεννοησίας και αντιθέσεων μεταξύ της Κεντρικής Τράπεζας και των εκλελεγμένων Αρχών της χώρας.

Ο ΔΗΣΥ πρόσθεσε ακόμα ότι ένα τέτοιο πλαίσιο σχέσεων, με δεδομένο πάντα το καθεστώς ανεξαρτησίας της Κεντρικής Τράπεζας, είναι νευραλγικής σημασίας για την προσπάθεια ανοικοδόμησης του τραπεζικού συστήματος και γενικότερα, αναστήλωσης της οικονομίας. Καταλήγοντας το κόμμα επισήμανε ότι η Κεντρική Τράπεζα έχει έναν κεφαλαιώδη ρόλο να παίξει για την ανάταξη του τραπεζικού συστήματος, τη δημιουργία συνθηκών εύρυθμης λειτουργίας του και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης, υπογραμμίζοντας ότι τέτοιοι στόχοι έχουν εθνική σημασία για την οικονομία και πρέπει να τίθενται υπεράνω προσώπων.

ΠΗΓΗ: www.philenews.com

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: