Η μεταψυχροπολεμική περίοδος τελείωσε, οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι και πάλι εχθρικές χώρες




Του Δημήτρη Μανή

«Η μεταψυχροπολεμική περίοδος τελείωσε. Οι ΗΠΑ και η Ρωσία είναι και πάλι εχθρικές χώρες», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε στη ΦτΑ η Φρίντα Γκαΐτις, αρθρογράφος, επί διεθνών θεμάτων, στην εφημερίδα Miami Herald και στο περιοδικό World Politics Review.

Όπως λέει: «Αυτό που βλέπουμε είναι το τέλος της περιόδου, όπου οι ΗΠΑ και η Ρωσία προσπαθούσαν να αναπτύξουν μια σχέση συνεργασίας. Η Ρωσία υπό την ηγεσία του Πούτιν κινείται σε μια εντελώς διαφορετική κατεύθυνση. Ο ρώσος Πρόεδρος προσπαθεί να επαναφέρει την δύναμη και την θέση που είχε η Ρωσία στις περιοχές της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και μέρος αυτού του σχεδίου είναι η σύγκρουση με τη δύση».

Η κ. Γκαΐτις τόνισε ότι η κατάσταση όπως διαμορφώνεται σήμερα είναι ότι «οι ΗΠΑ και η Ρωσία, η Ρωσία και οι δυτικές χώρες γενικότερα, δεν θα λειτουργούν πλέον σε ένα κλίμα συνεργασίας, δεν θα παριστάνουν ότι προχωρούν ό ένας δίπλα στον άλλο, ότι μοιράζονται κοινούς στόχους σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Αυτό τελείωσε», επισημαίνει η αμερικανίδα αρθρογράφος και προσθέτει ότι «η Ρωσία ξεκάθαρα θέτει τον εαυτό της ως αντίπαλο της δύσης, ξεκάθαρα στοχοποιεί τις δυτικές χώρες ως εχθρικές».

Η αρθρογράφος της εφημερίδας Miami Herald υποστηρίζει ότι αυτή η νέα κατάσταση που δημιουργείται δεν έχει καμία σχέση με την περίοδο του Ψυχρού Πολέμου.

Όπως τονίζει «Την περίοδο εκείνη υπήρχαν δύο υπερδυνάμεις που ήταν ξεκάθαρα διακριτές. Ήταν ένας διπολικός κόσμος, όπου η κάθε πλευρά ηγούταν μιας ευρύτερης ομάδας χωρών που είχαν την ίδια ιδεολογία. Σήμερα δεν υπάρχει καμία σύγκρουση ιδεολογιών και οι δύο χώρες είναι πλέον καπιταλιστικές, με την Ρωσία βέβαια να έχει μεγαλύτερο κρατικό έλεγχο στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες και σαφώς μεγάλο πρόβλημα διαφθοράς».

«Οι ΗΠΑ σήμερα είναι ξεκάθαρα μεγαλύτερη οικονομική και στρατιωτική δύναμη από την Ρωσία», επισημαίνει η κ. Γκαΐτις «και αυτό είναι μέρος του προβλήματος, γιατί ο Πρόεδρος Πούτιν προσπαθεί να επαναφέρει ορισμένη από την αίγλη που διέθετε η Σοβιετική Ένωση, αλλά η σύγκριση πλέον είναι έντονα άνιση».

ΠΗΓΗ: http://gr.voanews.com/content/interview-with-frida-ghitis/1866699.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: