ΔΝΤ: Εκπτωτικό παράθυρο δανεισμού…




Στη χθεσινή αποτυχημένη προσπάθεια του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμαενώπιον της Γερουσίας να συνδέσει την έκτακτη βοήθεια προς την Ουκρανία με τις αλλαγές που διαπραγματεύτηκαν στο ΔΝΤ πριν από τέσσερα χρόνια χώρες των G-20, αναφέρεται η σύνταξη της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, σε κύριο άρθρο της με τίτλο «Obama’s IMF Gambit».

Μεταξύ άλλων επισημαίνεται ότι οι Ρεπουμπλικάνοι είναι απρόθυμοι να παραχωρήσουν αυξημένη επιρροή στις ευρωπαϊκές χώρες εντός ΔΝΤ, καθώς τις κατηγορούν για χαλάρωση των κανονισμών όσον αφορά στο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, αποσκοπώντας στη διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών. Όπως μάλιστα επεσήμανε στη WSJ τον περασμένο μήνα ο John Taylor, οικονομολόγος του Stanford, το ΔΝΤ παραβίασε τους κανονισμούς απαιτώντας από χώρες με μη βιώσιμα χρέη να προβούν σε αναδιάρθρωση,  προκειμένου να παρασχεθεί δάνειο στην Ελλάδα, μετατοπίζοντας με τον τρόπο αυτό το χρηματοπιστωτικό κίνδυνο από τις ευρωπαϊκές τράπεζες στο ΔΝΤ.

Επιπλέον, την περασμένη εβδομάδα εσωτερικός έλεγχος του ΔΝΤ ανακάλυψε ότι οι προβλέψεις περί ανάπτυξης του Διεθνούς Ταμείου ήταν «αισιόδοξες» για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ουκρανία που πιστώθηκαν μεγαλύτερα δάνεια στο πλαίσιο «της κατ΄εξαίρεση πρόσβασης» (‘exceptional access”). «Οι Ρεπουμπλικάνοι φοβούνται ότι το ΔΝΤ θα καταστεί εκπτωτικό παράθυρο δανεισμού για σπάταλες κυβερνήσεις που προσπαθούν να αναβάλλουν μεταρρυθμίσεις», προσθέτει η σύνταξη της WSJ.

http://online.wsj.com/news/articles/SB10001424052702304179704579459273858668320?mg=reno64-wsj&url=http%3A%2F%2Fonline.wsj.com%2Farticle%2FSB10001424052702304179704579459273858668320.html

Otmar Issing: ‘Μην επιρρίπτεται ευθύνες στη Γερμανία για την κρίση στην ευρωζώνη’

Πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, ο Otmar Issing πιστεύει πως οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα είναι οι ίδιες υπεύθυνες γι αυτά και πως πρέπει να σταματήσουν να ψέγουν τη Γερμανία, σύμφωνα με άρθρο γνώμης που δημοσιεύουν οι FINANCIAL TIMES («Get your Finances in order and Stop Blaming Germany»). Το ζήτημα της γερμανικής ηγεσίας σήμερα αφορά κυρίως στη διοχέτευση ρευστότητας στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ωστόσο, επιχειρηματολογεί ο Issing, η αρχή της μη χρηματικής βοήθειας αποτελεί ουσιώδες συστατικό σε μία ένωση χωρών με κοινό νόμισμα αλλά κυρίαρχή-αυτόνομη οικονομική πολιτική.

Η έκδοση κοινών ευρωομολόγων θα καταπατούσε την ίδια αρχή και θα επιβράβευε κακές πολιτικές, ενώ θα τιμωρούσε την καλή οικονομική διαχείριση. Δεν μπορούμε να μιλάμε για πράξη αλληλεγγύης. Ο Issing διαφωνεί και με τη συζήτηση για την τραπεζική ένωση, καθώς θεωρεί άδικο να επιβαρύνονται οι φορολογούμενοι μιας χώρας με τις ανεύθυνες πρακτικές των τραπεζών μιας άλλης χώρας. Θα πρέπει πρώτα να επιλυθούν τα κληροδοτημένα προβλήματα των εθνικών τραπεζικών συστημάτων και στη συνέχεια να επιχειρηθεί μια τραπεζική ένωση. Δεν θα έπρεπε να επιτρέπεται στις χώρες της ευρωζώνης, που από πρόθεση παραβιάζουν τους κανόνες, να εκβιάζουν άλλες χώρες.

Αντίθετα, θα έπρεπε να αποχωρούν. Οι χώρες που αντιμετωπίζουν προβλήματα επί του παρόντος, τα έχουν δημιουργήσει οι ίδιες ακλουθώντας λανθασμένες πολιτικές. Το μέλλον της ευρωζώνης και της Γερμανίας εξαρτάται από υγιή οικονομικά, σταθερή χρηματοδότηση, ανταγωνισμό, ευέλικτες εργασιακές αγορές και βιώσιμα συνταξιοδοτικά συστήματα. Η κρίση στην ευρωζώνη δεν οφείλεται στους λανθασμένους αρχικούς κανόνες, αλλά στο γεγονός ότι οι χώρες τους παραβιάζουν διαρκώς.

http://www.ft.com/cms/s/0/9a1636a6-b2c1-11e3-8038-00144feabdc0.html?siteedition=uk

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: