Διπλό παιγνίδι… Και κυρώσεις, και διαπραγματεύσεις…
Η Αμερική δείχνει ως να έχει δύο κέντρα αποφάσεων. Απο τη μία ο υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι προσπαθούσε να πείσει τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ να δεχθεί την αποκλιμάκωση, και από την άλλη ο Λευκός Οίκος αλλά και το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, του οποίου προίσταται ανακοίνωναν την επιβολή κυρώσεων εναντίον αξιωματούχων της Ρωσίας και της Κριμαίας, που έχουν αναμειχθεί στην ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στον κατάλογο δεν βρίσκεται το όνομα του κ. Πούτιν. Αξιωματούχος του Λευκού Οίκου ενημέρωσε ότι ο κατάλογος δεν θα δημοσιοποιηθεί –το απαγορεύουν οι αμερικανικοί νόμοι- και όσοι βρίσκονται σ’ αυτόν, θα το καταλάβουν όταν υποβάλουν αίτηση για χορήγηση βίζας ή όταν παγώσουν οι λογαριασμοί τους.

Η συνάντηση του κ. Κέρι με τον κ. Λαβρόφ στη Ρώμη ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία. Εγινε σε κακό κλίμα, διότι ο κ. Λβρόφ αντέδρασε και για τις κυρώσεις, και για τις προτάσεις του κ. Κέρι. Ο κ. Λαβρόφ φέρεται να είπε στον κ. Κέρι: Χθες με διαβεβαίωσες ότι δεν υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα Ρώσων αξιωματούχων, ούτε ότι θα υπάρξουν κυρώσεις.

Ανακοίνωσε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι το Κρεμλίνο θα ανακοινώσει κυρώσεις εναντίον Αμερικανών αξιωματούχων, και φέρεται να απέρριψε θυμωμένος την εισήγηση του κ. Κέρι για αποστολή ξένων παρατηρητών μόνο στην Κριμαία και στην ανατολική Ουλρανία, και όχι ας πούμε και στο Κίεβο. Επίσης απέρριψε και τις απευθείας συζητήσεις της Μόσχας με το Κίεβο.

Με τα σημερινά δεδομένα οι συζητήσεις είναι σε απόλυτο αδιέξοδο, αλλά οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συνεχίσουν τις προσπάθειες.

Οσον αφορά τις αμερικανικές κυρώσεις σε Ρώσους αξιωματούχους, αυτές επιβλήθηκαν με τη δικαιολογία ότι «απειλείται η ειρήνη, η ασφάλεια, η σταθερότητα, η εθνική κυριαρχία ή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας». Στις κυρώσεις περιλαμβάνονται το πάγωμα λογαριασμών σε τράπεζες, και η απαγόρευση στη χορήγηση βίαζας στα άτομα αυτά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ο πρόεδρος Ομπάμα υπέγραψε μια εκτελεστική εντολή που στοχεύει στην τιμωρία όσων θεωρούνται υπεύθυνοι «για την εξελισσόμενη ρωσική εισβολή» στην περιοχή της Κριμαίας.

Ο Λευκός Οίκος τονίζει στην ανακοίνωση ότι οι κυρώσεις θα επιβληθούν, πέρα από φυσικά πρόσωπα, και σε νομικά πρόσωπα τα οποία υπονομεύουν «τις δημοκρατικές διαδικασίες ή τους θεσμούς» ή προσπαθούν να επιβάλουν την «εξουσία της σε οποιοδήποτε τμήμα της Ουκρανίας χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης του Κιέβου».

Η κρίση στην Ουκρανία και η εισβολή έχουν ανακινήσει παλιού τύπου εντάσεις, που παραπέμπουν στον Ψυχρό Πόλεμο.

Η εντολή αυτή, διευκρίνισε ο Λευκός Οίκος σε ανακοίνωσή του, αποτελεί «ένα ευέλικτο εργαλείο, το οποίο θα μας επιτρέψει να επιβάλουμε κυρώσεις σε εκείνους οι οποίοι ενέχονται πιο άμεσα στην αποσταθεροποίηση της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της στρατιωτικής επέμβασης στην Κριμαία, και δεν αποκλείει τη λήψη περαιτέρω μέτρων εάν η κατάσταση επιδεινωθεί».

Επιπλέον το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι θα εφαρμόσει περιορισμούς και κυρώσεις σε βάρος αριθμού προσώπων, κυβερνητικών αξιωματούχων και μη, όσον αφορά τις χορηγήσεις θεωρήσεων διαβατηρίου, στη Ρωσία και στην Κριμαία για τους ίδιους λόγους.

Η ανακοίνωση των κυρώσεων έγινε τη στιγμή κατά την οποία στη Ρώμη βρισκόταν σε εξέλιξη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι και του ομολόγου του της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ στη Ρώμη, σε μια σύνοδο για τη Λιβύη που όμως επισκιάστηκε πλήρως από την Ουκρανία. Όπως μετέδωσαν δημοσιογράφοι οι οποίοι ήταν παρόντες στη συνάντησή τους, ο κ. Κέρι και ο κ. Λαβρόφ χαμογέλασαν ευγενικά ο ένας στον άλλο, αντάλλαξαν χειραψία και κλείστηκαν στο δωμάτιο για τη συζήτησή τους, την τρίτη μέσα σε δύο ημέρες. Ανώτατο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι οι Ευρωπαίοι ήταν ενήμεροι εκ των προτέρων για την απόφαση αυτή και το περιεχόμενο των κυρώσεων.

Ο Ομπάμα προσπαθεί να επιβάλει τη διεθνή διπλωματική απομόνωση της Μόσχας λόγω της εισβολής της στην Κριμαία, που ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντίμιρ Πούτιν υποστήριξε πως είχε στόχο να προστατευτούν οι Ρώσοι υπήκοοι και οι ρωσόφωνοι Ουκρανοί στη χερσόνησο αυτή της Μαύρης Θάλασσας.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου ανέφερε ακόμη πως «καλούμε τη Ρωσία να εκμεταλλευθεί την ευκαιρία που της παρουσιάζεται για να διευθετήσει αυτή την κρίση αρχίζοντας απευθείας και άμεσα έναν διάλογο με την κυβέρνηση της Ουκρανίας».

Μετά τη συνάντηση που είχε με τον Κέρι, ο Λαβρόφ δήλωσε πως «δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία» ανάμεσα στη Μόσχα και στην Ουάσινγκτον σχετικά με την κρίση στην Ουκρανία, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ. «Προς το παρόν δεν μπορούμε να πούμε στη διεθνή κοινότητα ότι έχουμε (καταλήξει σε) μια συμφωνία», φέρεται να δήλωσε ο Λαβρόφ στη Ρώμη.

ΠΗΓΗ: MEGA CHANNEL, Λευκός Οίκος, State Department, REUTERS, ANA-MPA – Photo WHITE HOUSE

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal


Latest of HellasJournal