Θα μπορούσε να πλήξει τον Σαμαρά η μή συζήτηση για το χρέος




Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Jeroen Dijsselbloem, διέψευσε τις ελπίδες της ελληνικής κυβέρνησης για ελάφρυνση του χρέους πριν από τις ευρωεκλογές του Μαΐου δηλώνοντας ότι η Ευρωζώνη θα ασχοληθεί με το ζήτημα πιθανώς μετά τον Αύγουστο, αναφέρουν οι Jonathan Stearns και Ian Wishart σε ανταπόκρισή τους από τις Βρυξέλλες στο BLOOMBERG με τίτλο «Euro Area Rejects Early Action on Greek Debt, May Weaken Samaras».

Ο επικεφαλής του Eurogroup δήλωσε παράλληλα ότι το τρέχων εξάμηνο θα εξετασθεί η χρηματοδότηση της Ελλάδας στο πλαίσιο του σημερινού σχεδίου διάσωσης. Από την άλλη πλευρά ωστόσο η εύθραυστη κυβέρνηση του Πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, επιθυμεί την στήριξη της Ευρωζώνης πριν από τις ευρωεκλογές του Μάιου, επικαλούμενη το δημοσιονομικό πλεόνασμα που πέτυχε η Ελλάδα.

«Δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος επίσπευσης με βάση τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία θα δημοσιοποιηθούν στα τέλη Απριλίου, επίσπευσης για ένα νέο πρόγραμμα ή νέες αποφάσεις» δήλωσε ο Jeroen Dijsselbloem προσθέτοντας ότι «οι Έλληνες θα χρηματοδοτηθούν υπό τους όρους του σημερινού προγράμματος, εφόσον τους πληρούν, και μέχρι τον Αύγουστο, όπου θα συζητήσουμε για το μέλλον».

Το χρονοδιάγραμμα αυτό ωστόσο, σημειώνει η ανταπόκριση, υπονομεύει την κυβέρνηση του κ. Σαμαρά, η οποία προσπαθεί να εξέλθει από την εξαετή ύφεση, να μειώσει την ανεργία που ανήλθε στο 28%, ενώ διατήρησή της εξαρτάται από μια πλειοψηφία τριών εδρών στο Κοινοβούλιο, όπου ο ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, απορρίπτει τις δημοσιονομικές περικοπές που συνοδεύουν τα σχέδια διάσωσης. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν τον ΣΥΡΙΖΑ να προηγείται της Νέας Δημοκρατίας, αυξάνοντας τις πιθανότητες επικράτησής του στις ευρωεκλογές του Μαΐου και το ενδεχόμενο πολιτικής αστάθειας στη χώρα.

http://www.bloomberg.com/news/2014-02-17/euro-area-rejects-early-action-on-greek-debt-may-weaken-samaras.html

 

ΟΛΙ ΡΕΝ: ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΓΙΑ ΤΑ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων, Olli Rehn, δήλωσε χθες στο Eurogroup ότι τα πρόσφατα οικονομικά στοιχεία της Ελλάδας είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα, ενώ οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας ετοιμάζονται να επιστρέψουν στην Αθήνα για τη συνέχιση των συνομιλιών σχετικά με την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου, αναφέρει ο Stephen Castle σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες στους NEW YORK TIMES με τίτλο «European Official Optimistic on Greek Finances».

Η δήλωσή του αυξάνει τις πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας και την αποδέσμευση και την εκταμίευση της επόμενης δόσης τον Μάρτιο. Η Τρόικα είχε επισημάνει ότι θα επέστρεφε στην Αθήνα μόνο εάν υπήρχε η προοπτική συμφωνίας με την ελληνική κυβέρνηση για τον δημοσιονομικό της σχεδιασμό. Χρηματοδότηση 10,1 δις ευρώ έχει ήδη πιστωθεί για την Ελλάδα, αλλά κατά το παρελθόν το ΔΝΤ αρνήθηκε την αποδέσμευση της βοήθειας εξαιτίας της αβεβαιότητας σχετικά με το δημοσιονομικό κενό της χώρας.

Χθες ωστόσο ο Olli Rehn σημείωσε ότι το αδιέξοδο μπορεί να ξεπερασθεί. «Η θέση μας ήταν ότι η αποστολή (της Τρόικα) θα επέστρεφε στην Αθήνα μόνο εάν είχε προηγηθεί επαρκής προπαρασκευαστική δουλειά που θα διασφάλιζε σημαντικές πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας» δήλωσε ο Olli Rehn προσθέτοντας ότι «μολονότι παραμένει ένας αριθμός ανοιχτών θεμάτων υπήρξε ενθαρρυντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες». «Φαίνεται ότι τα αποτελέσματα του προηγούμενου έτους είναι καλύτερα από τα αναμενόμενα» σημείωσε προσθέτοντας ότι «οι συζητήσεις για το δημοσιονομικό κενό του 2014 και του 2015 συνεχίζονται».

Παρά τις ενδείξεις για μια ελαφριά βελτίωση στην οικονομία της Ευρωζώνης η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει εύθραυστη  ενώ είναι ευρεία η αίσθηση ότι θα χρειασθεί ένα νέο πακέτο βοήθειας για την στήριξη της χώρας.

Χθες επίσης ο επικεφαλής του Eurogroup, Jeroen Dijsselbloem, επεσήμανε ότι οι όποιες συζητήσεις για μια νέα βοήθεια προς την Ελλάδα θα αναβληθούν για το «δεύτερο εξάμηνο του έτους». Τα περισσότερα κράτη της Ευρωζώνης θα καλωσόριζαν μια τέτοια εξέλιξη καθώς θα μετέθετε τις πολιτικά ευαίσθητες διαπραγματεύσεις μετά τη διενέργεια των ευρωεκλογών.

http://www.nytimes.com/2014/02/18/business/international/european-official-optimistic-on-greek-finances.html?hpw&rref=business&_r=0

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: