Οταν μιλά ένας ηθοποιός οι πάντες ακούνε…




Με αφορμή την έναρξη του 64ου Φεστιβάλ Βερολίνου την περασμένη Πέμπτη, η Rachel Donadio, σε ανταπόκριση από το Βερολίνο στην έντυπη έκδοση της  εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Europes Painful Past Colors a Film Festival» (σελ. C1), αναφέρεται στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας “The Monuments Men” του Αμερικανού ηθοποιού και σκηνοθέτη George Clooney.

Η Donadio επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι ο κ. Clooney, σε συνέντευξη Τύπου το περασμένο Σάββατο (8/2), αναφερόμενος στο ‘ακανθώδες’ ζήτημα του επαναπατρισμού έργων τέχνης και ερωτηθείς για τα γλυπτά του Παρθενώνα, μέρος των οποίων εκτίθενται στο Βρετανικό Μουσείο και στο Λούβρο, ο Aμερικανός καλλιτέχνης επεσήμανε ότι η Ελλάδα έχει πολλά επιχειρήματα για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα.

http://www.nytimes.com/2014/02/10/movies/europes-painful-past-colors-a-film-festival.html?hpw&rref=movies&_r=0

Ποικίλες αντιδράσεις στη Βρετανία έχει προκαλέσει η τοποθέτηση του Τζορτζ Κλούνεϊ υπέρ της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα, μετά από ερώτηση δημοσιογράφου στο κινηματογραφικό φεστιβάλ του Βερολίνου.

«Ίσως να μην ήταν κάτι κακό αν σας επιστρέφονταν. Θεωρώ ότι είναι καλή ιδέα. Θα ήταν κάτι πολύ όμορφο και πολύ δίκαιο», ανέφερε ο ηθοποιός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για τη νέα του ταινία The Monuments Men.

Σχολιάζοντας αυτές τις δηλώσεις, ο Τζον Γουίτινγκντέιλ, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού, υπαινίχθηκε διακριτικά πως ο Τζορτζ Κλούνεϊ δεν ήξερε για τι πράγμα μιλάει.

«Είμαι μεγάλος θαυμαστής του Τζορτζ Κλούνεϊ αλλά υποπτεύομαι πως μάλλον δεν γνωρίζει την ιστορία των Ελγίνειων Μαρμάρων και το νόμιμο δικαίωμα της Βρετανίας σε αυτά. Είναι Αμερικανός. Υποψιάζομαι πως δεν ξέρει γιατί η Βρετανία απέκτησε τα Ελγίνεια Μάρμαρα. Υπάρχει η ισχυρή άποψη ότι πρέπει να παραμείνουν στη Βρετανία», σημείωσε ο επικεφαλής μιλώντας στην Independent.

Εκπρόσωπος του Βρετανικού Μουσείου σημείωσε πως ο καθένας έχει δικαίωμα να εκφράσει την άποψή του, αναφέροντας ωστόσο πως οι διαχειριστές του «καθιστούσαν πάντα σαφές ότι αισθάνονται πως υπάρχει δημόσιο συμφέρον με το να εξακολουθούν να αποτελούν τα Μάρμαρα τμήμα της συλλογής».

Φωτογραφία ΕΘΝΟΣ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: