Κομισιόν: Περιμένουμε τα στοιχεία του 2013 – «Κοντά σε συμφωνία» η κυβέρνηση και η Τρόικα




Η ελληνική κυβέρνηση και οι δανειστές είναι κοντά σε συμφωνία για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού του 2014, ένα από τα κύρια θέματα που καθυστερούν τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα, όπως δηλώνουν στο Reuters, πηγές με άμεση γνώση των συνομιλιών.

Οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο και έχουν διακοπεί τρεις φορές, περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014-2015 και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters, είπαν ότι για να υπάρξει συμφωνία και να λάβει η Ελλάδα τουλάχιστον την δόση των 4,9 διs. ευρώ που εκκρεμεί από το τελευταίο τρίμηνο του 2013, οι δύο πλευρές χρειάζεται να επιλύσουν ακόμη μια σειρά θεμάτων, όπως οι όροι των τεστ αντοχής των τραπεζών και οι επιπτώσεις της απόφασης του ΣτΕ για τις περικοπές των ένστολων.

Επίσης, επικαλούμενο αξιωματούχους της Ευρωζώνης το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα αναμένεται να χρειαστεί 10 δισ. ευρώ με 20 δισ. ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για να καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες για την περίοδο 2014-2015.

Σχολιάζοντας τις παραπάνω πληροφορίες, πηγές της ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνιζαν πως είναι πρόωρο ακόμη να βγουν συμπεράσματα για την πορεία των συνομιλιών με την τρόικα για το δημοσιονομικό κενό.

«Δεν διαθέτουμε ακόμη πλήρη στοιχεία για το 2013. Όταν θα τα έχουμε θα τα αναλύσουμε διεξοδικά. Μέχρι τότε είναι πρόωρο να γίνονται εικασίες για το κατά πόσο τα προβλήματα έχουν επιλυθεί» έλεγαν χαρακτηριστικά οι ίδιες πηγές της Κομισιόν.

Πηγή: Reuters, ANA-MPA, Φωτογραφία: Εθνος 

Διαβάστε ακόμη: Εαρινή συμφωνία για δάνειο-μεταρρυθμίσεις

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: