Οι Ηνωμένες Πολιτείες προσβλέπουν σε ταχεία πρόοδο στο Κυπριακό δήλωσε αξιωματούχος




Aξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον οποίο μίλησε το Μέγκα, Κύπρου απάντησε σε ερώτημα μας για τη συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Ερογλου στη Λευκωσία και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα σημειωθεί ταχεία πρόοδος «στην κατεύθυνση μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης, η οποία θα είναι αποδεκτή και από την ελληνοκυπριακή και από την τουρκοκυπριακή κοινότητα».

Ο αξιωματούχος είπε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι ενθαρρυμένες από τις πληροφορίες και προσβλέπουν στην επιτυχή έναρξη στις επόμενες μέρες των υπό την αιγίδα του ΟΗΕ  συνομιλιών».

Πρόσθεσε ότι «οι ΗΠΑ υποστηρίζουν σθεναρά τις προσπάθειες υπό την αιγίδα της αποστολής καλών υπηρεσιών των Ηνωμένων Εθνών, για επανένωση της νήσου ως μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, η οποία θα φέρει ασφάλεια και οικονομική ευημερία σ’ όλο το λαό της Κύπρου».

Ο ίδιος αξιωματούχος επιβεβαίωσε συνομιλία που είχε στις 6 Φεβρουαρίου ο υφυπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Μπερνς, με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, στην οποία επαναβεβαίωσε «τη σθεναρή υποστήριξη των ΗΠΑ στις προσπάθειες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών».

Υπάρχουν πληροφορίες, που δεν επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος, ότι μετά τη συνάντηση θα εκδοθεί ανακοίνωση του Προέδρου Ομπάμα που θα ενθαρρύνει τους δυο ηγέτες να συνομιλήσουν με ειλικρίνεια και να ολοκληρώσουν με επιτυχία τις διαπραγματεύσεις.

Υπενθυμίζουμε ότι ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούρογλου. Οι Τούρκοι παρουσιάζονται ως υπέρμαχοι της λύσης, ενώ στην πραγματικότητα επιδιώκουν πλήρη έλεγχο του νησιού. Οι Αμερικανοί πάντως δείχνουν μία μικρή αλλαγή στην στάση τους, ας ελπίσουμε ότι αυτή η αλλαγή θα είναι όσο περνά ο καιρός μεγαλύτερη και πιό υποστηρικτική προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: