Η Ευρωζώνη, η ΕΚΤ και ο κίνδυνος αποπληθωρισμού




Αναφορικά με την προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, ο David Jolly σε ανταπόκριση από το Παρίσι στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας NEW YORK TIMES, με τίτλο «Economists Sound the Alarm on Deflation in Europe», προβάλλει τις προειδοποιήσεις πολλών οικονομολόγων ότι ήρθε η ώρα για αμυντική δράση ενάντια στον κίνδυνο του αποπληθωρισμού.

Όπως τονίζει χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων ο Gilles Moec, επικεφαλής της Deutsche Bank του Λονδίνου, «δεν γνωρίζουμε εάν βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό αυτή τη στιγμή, αλλά δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλάβουμε τέτοιο ρίσκο. Το πρόβλημα συνίσταται στο ότι είναι πολύ δύσκολο να γνωρίζουμε πότε βρισκόμαστε σε αποπληθωρισμό και συνήθως όταν αυτό συμβαίνει, είναι ήδη πολύ αργά. Αυτή ήταν και η περίπτωση της Ιαπωνίας».

Ωστόσο, όποιος και εάν είναι ο προσδιορισμός, ορισμένα κ-μ της ευρωζώνης ήδη βιώνουν αποπληθωρισμό, επισημαίνει το δημοσίευμα, προβάλλοντας μεταξύ άλλων το παράδειγμα της Ελλάδας και της Κύπρου με αξιοσημείωτες πτώσεις τιμών, ενώ ακόμη και στη Γερμανία, τον περασμένο μήνα οι τιμές αυξήθηκαν μόλις 1.2%.

Ο κ. Draghi, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η ΕΚΤ θα εξετάσει όλα τα εργαλεία που διαθέτει για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό, αν και έχει κατ΄επανάληψη εκφράσει την πεποίθηση ότι προς το παρόν δεν υφίσταται λόγος ανησυχίας.

http://www.nytimes.com/2014/02/06/business/international/economists-sound-the-alarm-on-deflation-in-europe.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: