Ευρωδεσμίδες προτείνει ο Πίτερ Μπόφινγκερ




Η εφημερίδα FINANCIAL TIMES φιλοξενεί πρόταση του Καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Würzburg και μέλους του γερμανικού συμβουλίου εξειδικευμένων οικονομολόγων Peter Bofinger, ο οποίος προτείνει τις ‘δεσμίδες ευρώ’ ως κοινό εργαλείο χρέους, χωρίς τον ίδιο βαθμό οικονομικής ευθύνης για κάθε κράτος-μέλος.

Ένα τέτοιο εργαλείο θα ομαδοποιούσε τα ομόλογα των εθνικών κυβερνήσεων αναλογικά με το μέγεθος της οικονομίας τους και κάθε κ-μ θα ευθυνόταν για το δικό του μερίδιο στη δεσμίδα. Θα αποτελούσαν ιδανική αγορά για την ΕΚΤ ενώ η αγορά θα μπορούσε να διευρυνθεί, περάν από την αγορά εθνικών ομολόγων στην ευρωζώνη. Κάτι τέτοιο θα μείωνε τα επιτόκια, ειδικά για χώρες των οποίων η αγορά ομολόγων είναι μικρή και μη ρευστοποιήσιμη.

Με βάση τα επίπεδα χρέους της Γερμανίας και το σχετικό μέγεθος των οικονομιών των λοιπών κ-μ της ζώνης του ευρώ, οι δεσμίδες θα μπορούσαν να καλύψουν το 90% των χρηματοδοτικών αναγκών των κυβερνήσεων της ευρωζώνης. Κάτι τέτοιο θα καθιστούσε πολύ δύσκολη τη μετακίνηση κεφαλαίων από χώρα σε χώρα από τους επενδυτές.

Οι χώρες με επιπλέον ανάγκες χρηματοδότησης θα έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν επιπλέον δικά τους ομόλογα. Οι δεσμίδες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κίνητρα προκειμένου τα κ-μ να μειώσουν το δημόσιο χρέος τους. Κάθε κυβέρνηση θα πληρώνει διαφορετικά επιτόκια που θα σχετίζονται με την υγεία των οικονομικών της.

Οι ευρωδεσμίδες δεν αποτελούν τεράστια βελτίωση προς την κατεύθυνση της δημοσιονομικής ένωσης, θα μπορούσαν ωστόσο να αποτελέσουν ένα σημαντικό βήμα προς μια πιο ενοποιημένη και ανθεκτική ευρωπαϊκή νομισματική ένωση.

http://www.ft.com/cms/s/0/b4e00666-8a9d-11e3-9465-00144feab7de.html

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: