Στην πρόθεση στελεχών της Χρυσής Αυγής για τη δημιουργία νέου κόμματος, με στόχο να παρακάμψουν ενδεχόμενες προσπάθειες της κυβέρνησης για την απαγόρευση της οργάνωσης, ενόψει των ευρωεκλογών, αναφέρεται ανταπόκριση της Liz Alderman από την Αθήνα στους NEW YORK TIMES με τίτλο «Greece’s Far-Right Party Tries to Evade Government Crackdown With a New Name».Ο εκπρόσωπος της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, μιλώντας σε οπαδούς της οργάνωσης, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας νέου κόμματος με την ονομασία Εθνική Αυγή, ώστε να μπορέσει το νέο σχήμα να συμμετάσχει στις ευρωεκλογές και τις περιφερειακές εκλογές του Μαΐου.

Η αλλαγή ονομασίας μοιάζει με ελιγμό, ο οποίος αποσκοπεί να παρακάμψει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για τον έλεγχο της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησαν πέρυσι με την σύλληψη πέντε βουλευτών και 20 μελών της οργάνωσης, μετά τη δολοφονία του αντιφασίστα ράπερ, Παύλου Φύσσα. Μολονότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει τη δυνατότητα απαγόρευσης πολιτικών κομμάτων προσπάθησε να αμβλύνει την επιρροή της Χρυσής Αυγής χαρακτηρίζοντάς την εγκληματική οργάνωση. Παρά επίσης την προφυλάκιση των ηγετικών στελεχών του εθνικιστικού και ξενοφοβικού κόμματος η δημοφιλία του παραμένει υψηλή.

Η ανταπόκριση παραθέτει αποσπάσματα από την ομιλία του κ. Κασιδιάρη, το βράδυ του Σαββάτου, όπου επεσήμανε, μεταξύ άλλων την πεποίθησή του για την επικράτηση του κόμματός του στις εκλογές. Η συγκέντρωση των οπαδών της Χρυσής Αυγής προκάλεσε αντισυγκέντρωση δεκάδων αντιφασιστών νεαρών.

Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής, σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση της Public Issue, παραμένει ισχυρή, καθώς φέρεται να καταλαμβάνει την τρίτη θέση στην πρόθεση ψήφου, μετά τον ΣΥΡΙΖΑ (32%) και τη Νέα Δημοκρατία (28%). Παρά τις ενδείξεις για μεταστροφή της ελληνικής οικονομίας, μετά από πέντε χρόνια ύφεσης, η εύθραυστη κυβέρνηση του Π/Θ, Αντώνη Σαμαρά, αντιμετωπίζει έντονες πιέσεις τόσο από τον ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από την Χρυσής Αυγή, που διευρύνουν την επιρροή τους λόγω της αντίδρασης των Ελλήνων στη λιτότητα. Ο κ. Σαμαράς προσπάθησε να διαβεβαιώσει τους Ευρωπαίους εταίρους του για την σταθερότητα της κυβέρνησης, προειδοποιώντας ταυτόχρονα για τους ενδεχόμενους κινδύνους που θα μπορούσαν να ανακύψουν στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, από την ενίσχυση των εξτρεμιστικών κομμάτων λόγω της λιτότητας.

Η απήχηση της Χρυσής Αυγής εξηγείται εν μέρει από τις υποσχέσεις της για δημιουργία θέσεων εργασίας και αποκατάστασης της τάξης.

 http://www.nytimes.com/2014/02/03/world/europe/greeces-far-right-party-tries-to-evade-government-crackdown-with-a-new-name.html?hpw&rref=world

Στο ίδιο θέμα αναφέρεται ανταπόκριση της Nektaria Stamouli στη WALL STREET JOURNAL με τίτλο «Greece’s Far-Right Golden Dawn Party Vows to Run in Elections», όπου γίνεται αναφορά στις δηλώσεις του Ηλία Κασιδιάρη για την ενδεχόμενη μετονομασία της Χρυσής Αυγής.

Η οργάνωση, όπως επισημαίνεται, κατηγορείται από την Ελληνική Αστυνομία για μια σειρά βίαιων επεισοδίων, με κορυφαίο τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Η δημοφιλία της Χρυσής Αυγής ενισχύθηκε εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της υψηλής ανεργίας, όπως φανερώνει και η στήριξη που απολαμβάνει σε φτωχές περιοχές, όπου αναπτύσσονταν και διάφορες ανθρωπιστικού χαρακτήρα δραστηριότητες, με τον παράλληλο αποκλεισμό των μεταναστών.

Η ανταπόκριση κάνει επίσης αναφορά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις, όπου το κόμμα φέρεται να διατηρεί την ισχύ του, παρά τις διώξεις που έχουν ασκηθεί.

http://online.wsj.com/article/BT-CO-20140202-701018.html?KEYWORDS=greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: