Αναβαθμίζουν παρέμβαση οι ΗΠΑ – Στην Κύπρο η ΥΦΕΞ με ψηλά στην ατζέντα το κοινό ανακοινωθέν




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Επίσκεψη, η οποία στοχεύει στην ενίσχυση των προσπαθειών από πλευράς Ουάσινγκτον, για να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό, θεωρείται αυτή που θα πραγματοποιήσει στο νησί η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Βικτώρια Νούλαντ.

Η κ. Νούλαντ,  που συνοδεύει τον Υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι στην επίσκεψή του στο Βερολίνο και στη Συνδιάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια, θα επισκεφθεί χωριστά την Κυριακή την  Αθήνα και την Τρίτη τη Λευκωσία. Στη συνέχεια θα μεταβεί σε Πράγα και Κίεβο.

Η μονοήμερη επίσκεψη της αξιωματούχου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στη Λευκωσία εκτιμάται ότι πέραν από τον ενημερωτικό χαρακτήρα που θα έχει, θα ενισχύσει και τον εδώ πρέσβη των ΗΠΑ, ο οποίος έχει αναλάβει πρόσφατα άτυπο ρόλο μεσολαβητή για να γεφυρωθούν οι διαφορές και να συμφωνηθεί κοινό ανακοινωθέν. Οι Αμερικανοί έχουν δημιουργήσει παράλληλα κανάλια επικοινωνίας με τη Λευκωσία και την Άγκυρα και συζητούν μαζί τους επί διαφόρων ιδεών, μεταφέροντας ένθεν και ένθεν απόψεις. Επί του παρόντος δεν διαφαίνονται ενδείξεις που παραπέμπουν σε επίτευξη συμφωνίας.

Οι επαφές της Βικτώρια Νούλαντ στη Λευκωσία,  θα αφορούν το Κυπριακό, που θα συζητήσει χωριστά με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Θα συζητήσει τα διμερή και περιφερειακά θέματα. Τα ζητήματα αυτά- οι σχέσεις των δυο χωρών, οι εξελίξεις στην περιοχή μας, τα ενεργειακά- η Αμερικανίδα Υφυπουργός Εξωτερικών θα τα συζητήσει με τον υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στην παρουσία αντιπροσωπειών των δυο ΥΠΕΞ.

Όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, λόγω περιορισμού στο χρόνο κρίθηκε ότι η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί το προεδρικό, αμέσως μετά που η κ. Νούλαντ θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, στις 4 Φεβρουαρίου θα βρίσκεται στη Λευκωσία, όπου θα συναντηθεί με κυβερνητικούς επισήμους και «θα συζητήσουν πρωτοβουλίες για περαιτέρω ανάπτυξη και ενδυνάμωση των αμερικανο-κυπριακών σχέσεων».

Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμη πως «θα συναντηθεί επίσης με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους ηγέτες για να μεταφέρει την αμερικανική υποστήριξη στην επιτάχυνση της προόδου για μια δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος, μέσω της διαδικασίας που διευκολύνει η αποστολή καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ».

ΤΟ ΚΑΤΟΧΙΚΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ

Η τελευταία πρόταση που υπέβαλε η Ε/κ πλευρά για την κοινή ανακοίνωση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στο Κυπριακό δεν λαμβάνει επαρκώς υπόψη τα συμφέροντα των Τ/Κ και είναι ενάντια στην αρχή της ισότητας, υποστήριξε ο λεγόμενος “πρωθυπουργός` Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Σε συνέντευξή του στο τουρικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού κατά την επίσκεψή του στην Άγκυρα, ο Οζκάν Γιουργκαντζίογλου είπε ότι “είναι σημαντικό στην κοινή ανακοίνωση να διατυπώνονται οι προσδοκίες και των δύο πλευρών κατά τρόπο ισορροπημένο”. “Ενόσω διασφαλίζεται η ισορροπία θεωρούμε φυσιολογικό να γίνουν μικρές αλλαγές στο κείμενο. Τα προβλήματα στην κοινή ανακοίνωση πρέπει να ξεπεραστούν το συντομότερο και να ξεκινήσουν οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις”, είπε ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Όπως ανέφερε στο Ανατολού, στις επαφές του στην Άγκυρα αξιολόγησαν τις τελευταίες εξελίξεις και αντάλλαξαν απόψεις για το πως μπορεί να υπάρξει συνεργασία με την Τουρκία.

Είπε ότι αντιλαμβάνονται τις προσπάθειες που κάνει η Τουρκία για τους Τ/Κ. “Η κυβέρνηση της Τουρκίας είναι η μόνη πόρτα για τους Τ/Κ που ανοίγει προς την διεθνή κοινότητα. Γι αυτό είχαμε μια θερμή συζήτηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό για το τι μπορούμε να κάνουμε και πως μπορούμε να διασφαλίσουμε οικονομική ανάπτυξη”, ανέφερε ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου.

Εξέφρασε την άποψη ότι η στάση της Τουρκίας για τη λύση του Κυπριακού τους επηρέασε θετικά και στην διεθνή κοινοτητα δημιούργησε ένα θετικό κλίμα.

Πρόσθεσε ότι ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις για την κοινή ανακοίνωση, η συμβολή της Τουρκίας είναι ωφέλιμη για τη λύση.

“Εμείς και ως κόμμα και ως `ΤΔΒΚ` θα κάνουμε ότι μπορούμε για να συμβάλουμε σε αυτές τις προσπάθειες αλλά έχουμε επίσης και καθήκον μέχρι να λυθεί το Κυπριακό να ενισχύσουμε την οικονομία της χώρας μας, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων μας. Σε αυτό πιστέυω ότι θα μας βοηθήσει και η Τουρκία”, είπε ο Τ/Κ πολιτικος.

Για τις επισκέψεις των Τούρκων Υπουργών στα κατεχόμενα, ο Οζκάν Γιοργκαντζίογλου είπε ότι θα συζητήσουν το θέμα της μεταφοράς νερού καθώς και το σχέδιο μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος στα κατεχόμενα με καλώδια.

“Είτε λυθεί το Κυπριακό, είτε όχι πρέπει να συζητηθεί με την διεθνή κοινότητα η ανάγκη να πάρουν οι Τ/Κ το μερίδιο που τους αναλογεί. Άλλωστε το γεγονός ότι όλοι οι φυσικοί πόροι του νησιού ανήκουν και στις δύο κοινότητες είναι μια πραγματικότητα που καταγράφηκε κατά τις συνομιλίες Ταλάτ – Χριστόφια”, είπε ο Οζκάν Γιουργκατζίογλου.

Για την μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη, είπε ότι ο μόνος ορθολογιστικός τρόπος είναι να μεταφερθεί μέσω Τουρκίας. Οι εναλλακτικές για υγροποίηση του ή μεταφορά του μέσω της Ελλάδας και θα αυξήσει το κοστος και θα το κάνει μη ανταγωνιστικό με το ρωσικό φυσικό αέριο”, ανέφερε ο Τ/Κ πολιτικός.

Για την μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία στα κατεχόμενα είπε ότι με βάση την έρευνα που έγινε δεν μπορεί να φτάσει το ηλεκτρικό πριν περάσουν δύο χρόνια αλλά το σημαντικό δεν είναι η χρονική περίοδος. “Εάν υπάρχει ανάγκη η απόφαση λαμβάνεται σήμερα. Εμείς ως Τ/Κ το βλέπουμε πολύ θετικά. Είναι αίτημά μας”

Το απόγευμα, σημείωσε, θα γίνουν οι τμηματικές συσκέψεις όπου θα συζητηθούν τα προαναφερόμενα θέματα, λέγοντας ότι στο θέμα της μεταφοράς νερού οι εργασίες συνεχίζονται. Τα φράγματα στο ψευδοκράτος, είπε, ολοκληρώνονται και οι εργασίες για την βύθιση των υποθαλάσσιων αγωγών συνεχίζονται.

Ο κ. Αταλάι επεσήμανε τη συμφωνία που έχει συνάψει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων της Τουρκίας για να καλύπτει την περίθαλψη των Τούρκων υπηκόων που μένουν στα κατεχόμενα, λέγοντας πως αυτό σημαντική ποσότητα εισοδήματος για το ψευδοκράτος.

Ο Τ/κ ηγέτης, Ντερβίς Έρογλου στη συνάντησή του με τους τρεις Τούρκους Υπουργούς δήλωσε ότι θα γίνουν σημαντικές συσκέψεις όσον αφορά τα θέματα οικονομίας, ηλεκτρισμού και νερού. Σημείωσε ότι λόγω της μείωσης της συναλλαγματικής αξίας της ΤΛ τα οικονομικά προβλήματα έχουν επιδεινωθεί, εκφράζοντας παράλληλα ικανοποίηση γιατί το έργο μεταφοράς νερού από την Τουρκία βρίσκεται στο τελευταίο στάδιο. Επεσήμανε επίσης τη σημαντική συμβολή στην οικονομία του ψευδοκράτους της συμφωνίας στον τομέα της υγείας με την Τουρκία.

Από την πλευρά της η Σιμπέλ Σιμπέρ εξέφρασε ικανοποίηση για τις προσπάθειες που γίνονται για την καλυτέρευση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και από τις εμπειρίες της Τουρκικής Δημοκρατίας σε αυτή τη συνεργασία με τον Οζκάν Γιοργκαντζίογλου να δηλώνει αργότερα στην κρατική τουρκική τηλεόραση TRT πως με τον Ταγίπ Ερντογάν συζήτησαν τις αλλαγές στο χαρακτήρα των μεταρρυθμίσεων.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: