Συνεργασία για σχεδιασμό προτάσεων σε μια επανενωμένη πόλη – Το BBC για τα Βαρώσια




Του Αριστείδη Βικέτου

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, το «Famagusta EcoCity Project», θα παρουσιαστεί σε διήμερο συνέδριο στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου, αύριο και την Παρασκευή, ενώ την ερχόμενη Δευτέρα θα γίνουν σχετικές παρουσιάσεις στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου.

Στο συνέδριο, που θα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 σύνεδροι από την Κύπρο και το εξωτερικό, θα παρουσιαστεί αφιέρωμα της ραδιοφωνικής εκπομπής της Παγκόσμιας Υπηρεσίας του BBC στην «πόλη- φάντασμα» των Βαρωσίων- περίκλειστη περιοχή Αμμοχώστου.

Εξάλλου, έκθεση φωτογραφιών για την κατεχόμενη Αμμόχωστο ετοιμάζει η δημοσιογράφος του ΡΙΚ, Ανδρούλλα Γεωργιάδου, η οποία παραχώρησε στο ΑΠΕ- ΜΠΕ δείγμα της δουλειάς της με πολύ πρόσφατες φωτογραφίες από τα Βαρώσια.

Το «Famagusta EcoCity Project», υπό την καθοδήγηση του διακεκριμένου καθηγητή Αρχιτεκτονικής του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (MIT) και ειδικού στον σχεδιασμό αειφόρων πόλεων Jan Wampler, θα συμπεριλαμβάνει 16 τελειόφοιτους μεταπτυχιούχους Αρχιτεκτονικής από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλώριδας, 11 Κύπριους ομόλογους τους, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, καθώς και δεκάδες ενδιαφερόμενους και εμπειρογνώμονες και από τις δύο κοινότητες.

«Ο στόχος μας δεν είναι να παράξουμε ένα σχέδιο, αλλά να προωθήσουμε τον εποικοδομητικό διάλογο μεταξύ των άμεσα επηρεαζόμενων ενδιαφερομένων, ειδικών, σχεδιαστών και του ενδιαφερόμενου κοινού για το εύρος των ευκαιριών που προσφέρει αυτή η μοναδική και πολυαγαπημένη πόλη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά για όλη την περιοχή», είπε η ιδρυτής του έργου και παραγωγός ταινιών Βάσια Μαρκίδη, η οποία αυτή την εποχή είναι στην Κύπρο για να κινηματογραφήσει το συνέδριο για το επικείμενο ντοκιμαντέρ της.

Αύριο το πρωί οι 27 σχεδιαστές του έργου «Famagusta EcoCity Project» και ο καθηγητής Wampler θα ξεκινήσουν με επίσκεψη στην Αμμόχωστο εντός των τειχών, όπου μεταξύ άλλων θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν τον Τουρκοκύπριο δήμαρχο, Οκτάι Καγιάλπ, ο οποίος θα τους ενημερώσει από τη δική του οπτική γωνία για τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες, που περιβάλλουν οποιοδήποτε εγχείρημα αναζωογόνησης της πόλης.

Το απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Αμμοχώστου στη Δερύνεια, θα γίνει η έναρξη των συζητήσεων στρογγυλής τράπεζας μεταξύ ειδικών, με την συμμετοχή κοινού. Θα προσφωνήσουν ο Ελληνοκύπριος δήμαρχος Αμμοχώστου Αλέξης Γαλανός και ο βραβευμένος με Νόμπελ καθηγητής Χριστόφορος Πισσαρίδης, πρόεδρος του Συμβουλίου Εθνικής Οικονομίας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν εννέα ενότητες:

1). Αναζωογόνηση Αμμοχώστου: Επιχειρηματικότητα.

2). Οικονομικά για Αειφόρα Δημιουργία Θέσεων Εργασίας.

3). Ιστορία, Πολιτισμός και Κοινωνία.

4). Ειρήνη & Διευθέτηση Συγκρούσεων.

5). Ακτολογική και Περιβαλλοντική Μηχανική.

6). Ανανεώσιμη Ενέργεια & Αειφόρα Γεωργία.

7). Πολιτική Μηχανική.

8). Πολεοδομία για Αειφόρες Πόλεις.

9). Αρχιτεκτονική.

«Πιστεύουμε ότι αυτές οι εννέα θεματικές συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, ανοικτές για το κοινό, ήταν ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε όσο πιο ευρεία συμμετοχή ενδιαφερόμενων, αλλά και εμπειρογνωμόνων», είπε ο καταγόμενος από την Αμμόχωστο διευθυντής του έργου Γιώργος Κ. Λόρδος.

Την Κυριακή το πρωί οι ομάδες σχεδιαστών θα εργασθούν στην εντός των τειχών κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου και τη Δευτέρα 20 Ιανουαρίου θα παρουσιάσουν τις ιδέες τους σε δημόσια συζήτηση στο πανέμορφο κτίριο των Αγίων Πέτρου και Παύλου (Μπουγκτάι Τζαμί), το οποίο ανακαινίστηκε πρόσφατα. «Αυτή είναι μια μεγάλη ευκαιρία να συζητήσουμε τρόπους για να διαφυλάξουμε όχι μόνο την ειρηνική μας συνύπαρξη ως ενωμένοι Αμμοχωστιανοί, αλλά και να σκεφθούμε τις τεράστιες αλλαγές που προκαλούμε στο περιβάλλον και τον μελλοντικό μας ρόλο μέσα σε αυτό», είπε η Έμιλυ Μαρκίδη, η οποία μαζί με την κόρη της Βάσια, εμπνεύστηκε την ιδέα για την πραγματοποίηση του project.

Ammoxostos-APO-AEROS01-16JANUARY2014

Η «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο»

Η εκπομπή του ΒΒC παρουσιάζει το όραμα των κατοίκων των Βαρωσίων να μετατρέψουν την πόλη τους σε οικολογικό πρότυπο. Γίνεται αρχικά αναφορά στην προ εισβολής τουριστική ανάπτυξη της περιοχής, με ξενοδοχεία να προσελκύουν διασημότητες, όπως ο Ρίτσαρντ Μπάρτον, η Ελίζαμπεθ Τέιλορ και η Μπριζίτ Μπαρντό. Η Βάσια Μαρκίδη, κόρη μίας πρώην κατοίκου της περιοχής την περιγράφει ως «Γαλλική Ριβιέρα στην Κύπρο».

Οι δημοσιογράφοι του BBC σημειώνουν πως το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών καλεί σε επιστροφή των νομίμων κατοίκων της περιοχής. Όσοι από αυτούς πέρασαν την πράσινη γραμμή από το 2003 και μετά, αντίκρισαν κάτι που έμοιαζε με «μετα-αποκαλυπτικό εφιάλτη», όπως σχολιάζει η Έμιλυ Μαρκίδη.

Η Β. Μαρκίδη, που ζει στη Νέα Υόρκη, δημιουργός του ντοκιμαντέρ για την Αμμόχωστο «Κρυμμένη στην Άμμο», έχει τεθεί επικεφαλής κίνησης για τη μετατροπή των Βαρωσίων σε οικολογική πόλη (Famagusta EcoCity Project), ένα πρότυπο βιωσιμότητας και ειρηνικής συνύπαρξης, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά. Στο BBC μιλά επίσης η Τουρκοκύπρια ψυχολόγος και αρχιτέκτονας Σερέν Μπογκάτς. Και οι δύο εξηγούν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί η άφθονη στην Κύπρο ηλιακή ενέργεια για την ανάταση μιας πόλης που πρέπει να χτιστεί από την αρχή. Το πρόβλημα στην ευόδωση των σχεδίων για μια οικολογική πόλη είναι ότι όσο παραμένει άλυτο το Κυπριακό, τα Βαρώσια παραμένουν αποκλεισμένα.

ΜΕΓΑΛΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Η εκκλησία της Αγίας Ζώνης στα Βαρώσια Φωτογραφία: Α.ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ)

ΜΙΚΡΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: Αεροφωτογραφία της κατεχόμενης Αμμοχώστου από το «Famagusta EcoCity Project»

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: