Ο Ομπάμα προσφέρει «ορισμένη ανακούφιση» στην Τεχεράνη από τις κυρώσεις, προειδοποιεί για νέες




Ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Μπαράκ Ομπάμα δήλωσε ότι η δική του και άλλες κυβερνήσεις θα προσφέρουν στο Ιράν «ορισμένη ανακούφιση» αίροντας εν μέρει τις οικονομικές κυρώσεις που εφαρμόζουν σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας εάν αυτή τηρήσει όσα προβλέπονται στη συμφωνία που επικυρώθηκε την Κυριακή, αναφέρει ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Η δήλωση του κ. Ομπάμα δόθηκε στην δημοσιότητα καθώς οι έξι μεγάλες δυνάμεις και το Ιράν συμφώνησαν σε ένα σχέδιο διάρκειας έξι μηνών, που προβλέπει η Τεχεράνη να μειώσει τις πιο ευαίσθητες πυρηνικές της δραστηριότητες με αντάλλαγμα την άμβλυνση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, ενώ την ίδια ώρα θα συνεχίζεται η διαπραγμάτευση με στόχο την επίτευξη μιας ευρύτερης συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο Ομπάμα επισήμανε ότι είναι «η πρώτη φορά εδώ και μια δεκαετία» που το Ιράν συμφώνησε να αναστείλει την πρόοδο του πυρηνικού του προγράμματος κι υποστήριξε πως η συμφωνία εμποδίζει την Ισλαμική Δημοκρατία να αποκτήσει ένα πυρηνικό όπλο. «Με τη σημερινή συμφωνία, σημειώσαμε στέρεη πρόοδο» ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, επισημαίνοντας πως τώρα αρχίζει η πιο δύσκολη φάση της διαπραγμάτευσης για μια ευρύτερη, μακροπρόθεσμη συμφωνία.

«Δεν έχω καμιά ψευδαίσθηση για το πόσο δύσκολο θα είναι να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, αλλά για χάρη της εθνικής μας ασφάλειας και της ειρήνης και της ασφάλειας σε διεθνές επίπεδο, είναι η ώρα να δώσουμε στην διπλωματία μια ευκαιρία να επιτύχει», τόνισε.

Ο Ομπάμα δέχεται πιέσεις από το Κογκρέσο των ΗΠΑ να εγκρίνει νέες κυρώσεις σε βάρος του Ιράν ως ένα «ασφαλιστήριο» για να εξαναγκαστεί η Τεχεράνη να τηρήσει τη συμφωνία. 59 γερουσιαστές, ανάμεσά τους 16 δημοκρατικοί, από τους 100 στο σώμα υπέγραψαν ένα νομοσχέδιο που προβλέπει περαιτέρω μειώσεις στις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ διεμήνυσε ότι θα ασκήσει βέτο εάν η ολομέλεια του αμερικανικού κοινοβουλίου εγκρίνει το νόμο, αλλά πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του είναι έτοιμη να κλιμακώσει τις κυρώσεις εάν το Ιράν δεν τηρήσει τους όρους της συμφωνίας.

«Το να επιβάλουμε επιπρόσθετες κυρώσεις τώρα απλώς θα διακινδύνευε να εκτροχιάσει να διευθετήσουμε αυτό το ζήτημα ειρηνικά, και θα ασκήσω βέτο σε οποιοδήποτε νομοθέτημα θέτει σε εφαρμογή νέες κυρώσεις κατά την διάρκεια της διαπραγμάτευσης», ανέφερε ο Ομπάμα στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Από το Παρίσι, όπου συναντήθηκε με τον ομόλογό του τού Κατάρ, ο επικεφαλής της διπλωματίας των ΗΠΑ Τζον Κέρι εκτίμησε και αυτός ότι η διαπραγμάτευση με το Ιράν θα είναι «πολύ δύσκολη».

Από την Ουάσινγκτον, ένας μη κατονομαζόμενος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης διευκρίνισε ότι ορισμένες από τις κυρώσεις σε ισχύ θα αρχίσουν να αμβλύνονται ή να αίρονται από την ημέρα της έναρξης της εφαρμογής της συμφωνίας της 24ης Νοεμβρίου, δηλαδή από 20ής Ιανουαρίου. Αυτό θα σημάνει ότι θα επιτρέπεται μέρος των εξαγωγών πετροχημικών προϊόντων από μέρους του Ιράν, όπως σημείωσε ο ίδιος.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε σε δημοσιογράφους ότι η άρση και η άμβλυνση των κυρώσεων —που θα εξαρτάται κάθε φορά από όσα αναφέρει ότι επαληθεύει η Διεθνής Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ— θα εφαρμοστεί επίσης στις ιρανικές εισαγωγές κι εξαγωγές στους τομείς της αυτοκινητοβιομηχανίας, του χρυσού και άλλων πολύτιμων μετάλλων.

550 ΕΚΑΤ. ΣΤΟ ΙΡΑΝ

Το Ιράν θα έχει τη δυνατότητα να λάβει ένα πρώτο ποσό ύψους 550 εκατομμυρίων δολαρίων την 1η Φεβρουαρίου, από το σύνολο τω ν 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχουν δεσμευτεί από το εξωτερικό, δήλωσε την Κυριακή στο πρακτορείο Reuters Αμερικανός αξιωματούχος.

Οπως αναφέρεται στην συμφωνία της 24ης Νοεμβρίου –σχετικά με το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα- έξι μεγάλες δυνάμεις δέχτηκαν να παραχωρήσουν στο Ιράν το ποσό των 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο είχε δεσμευτεί από το εξωτερικό, με την προϋπόθεση η χώρα να συμμορφωθεί με τους όρους της συμφωνίας, βάσει της οποίας προσφέρεται ελάφρυνση των οικονομικών κυρώσεων εις ανταλλαγή της λήψης μέτρων για τον περιορισμό του πυρηνικού της προγράμματος.

Ορισμένες από τις πληρωμές εξαρτώνται από το εάν το Ιράν προτίθεται να μειώσει το απόθεμα του εμπλουτισμένου ουρανίου από το 20 στο 5 τοις εκατό. Ο Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, περιέγραψε το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών ως εξής:

– 1η Φεβρουαρίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 1η Φεβρουαρίου είναι Σάββατο οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 3 Φεβρουαρίου)

– 1η Μαρτίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για τον περιορισμό του μισού αποθέματος)

– 7 Μαρτίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

– 10 Απριλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

– 15 Απριλίου – 450 εκατομμύρια δολάρια (πληρωμή για την ολοκλήρωση του περιορισμού του αποθέματος)

– 14 Μαΐου – 550 εκατομμύρια δολάρια

– 17 Ιουνίου – 550 εκατομμύρια δολάρια

– 20 Ιουλίου – 550 εκατομμύρια δολάρια (Σημείωση: η 20η Ιουλίου είναι Κυριακή οπότε η πληρωμή ίσως πραγματοποιηθεί στις 21 Ιουλίου).

ΠΗΓΗ: Ανακοίνωση Λευκού Οίκου, REUTERS, AFP, ANA-MPA, DPA

Photo via White House, Pete Souza

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: