“Μπλε Δευτέρα”… Σήμερα η πιό καταθλιπτική μέρα του χρόνου




Της ΕΛΛΗΣ ΑΥΞΕΝΤΙΟΥ

Και ενώ το μπλε χρώμα, μας ηρεμεί και  μας χαλαρώνει. Είναι σύμβολο της γλυκύτητας, του αέρα, της σοφίας, της εσωτερικής αρμονίας, τη σημερινή Δευτέρα, δεν τη λες καθόλου «αρμονική».

Ο Βρετανός ψυχολόγος, Κλιφ Αρνάλ, «βάφει» την τρίτη Δευτέρα, του χρόνου «Μπλε» και με μαθηματική εξίσωση τη χαρακτηρίζει ως την πιο καταθλιπτική μέρα του έτους.

Ο λόγος; Η λάμψη των εορτών έχει ξεθωριάσει. Το σκηνικό της υποτιθέμενης «αγάπης και  ζεστασιάς» έχει αλλάξει και τη θέση του έχει «λάβει», ο χειμώνας που έχει εισβάλει για τα καλά. «Παγωνιά» τόσο στην ατμόσφαιρα, όσο και στους ανθρώπους. Ψυχρές και παγωμένες συμπεριφορές. Λογαριασμοί στοιβαγμένοι. Τα όνειρα και οι στόχοι που έχουμε θέσει για το 2014, δεν έχουν πάρει ακόμα σάρκα και οστά. Κάπου, «κόλλησαν» στη σαπίλα της κοινωνικο-οικονομικής μάστιγας που μας ταλανίζει. Τα αγκάθια του 2013 μεγαλώνουν και συνεχίζουν να μας τσιμπάνε ή να μας γδέρνουν. Σκεφτόμαστε πως στην ουσία τίποτα δεν άλλαξε, προς το καλύτερο, παρά μόνο ο τελευταίος αριθμός της χρονιάς, ο μήνας, η μέρα, η βδομάδα, η ώρα, κλπ, κλπ.

Οι πιο πάνω παράγοντες, οδηγούν σε κακή διάθεση και πεσμένη ψυχολογία. Η «Μπλε Δευτέρα» τροφοδοτείται με νέες έρευνες και συζητείται ευρέως ως η πιο καταθλιπτική μέρα. Μια φιλανθρωπική οργάνωση, στη Βρετανία, πιστεύει πως έχει τη λύση, για την καταπολέμηση της κατάπτωσης στα τέλη Ιανουαρίου. Φωτεινό ντύσιμο! Ομάδα ψυχικής υγείας, παροτρύνει τους ανθρώπους να ντυθούν με χρωματιστά ρούχα, για να τονώσουν την κατάσταση για όσους υποφέρουν από κατάθλιψη, ή από Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή, ως κομμάτι της «Μπλε Δευτέρας».

ELLH-Blue-Monday01-19january2014

Μην πτοείστε!!! Συζητήστε ότι σας βασανίζει, με έναν αληθινό φίλο. Με έναν άνθρωπο που σας νοιάζεται πραγματικά και δεν ακούει, απλά  το πρόβλημα, μόνο και μόνο για να ικανοποιήσει την περιέργεια του. Πετάξτε από τη ζωή σας ότι σας «ματώνει». Κάντε ένα «διάλειμμα» από την καθημερινότητα. Αντλείστε ευχαρίστηση από απλά πράγματα. Από ένα παιδί που  χαμογελάει, από την αγάπη των δικών σας ανθρώπων. Μια βόλτα στο πάρκο. Όλοι μπορούμε να «ξεγλιστρήσουμε» από την κακή διάθεση, όλοι μπορούμε να μαζέψουμε τα κομμάτια μας. Για τον καθένα μας, εκεί έξω υπάρχει ένας άνθρωπος που  μας νοιάζεται και που μας αγαπάει πραγματικά. (ακόμα και όταν δεν το πιστεύουμε).

Μην τα παρατάς!!! Τα όνειρα πραγματοποιούνται, όταν ΕΣΥ ο ίδιος, είσαι αποφασισμένος να τα κυνηγήσεις. Αποτυχία, δεν είναι η «μάχη που χάνεις», είναι όταν τα παρατάς, όταν πάψεις να πολεμάς. Ακόμα κι αν όλα γύρω σου καταρρέουν, μη ξεχνάς ότι στην ουσία απλά παίρνουν τη θέση τους. Το ξέρω ότι κάποια γιατί, μέχρι σήμερα παραμένουν αναπάντητα, όμως σύντομα θα το δεις, θα καταλάβεις. Δεν συμβαίνει πάντα αυτό που βλέπεις, αλλά αυτό που δε βλέπεις. Άλλωστε «οι περισσότερες σκιές στη ζωή μας δημιουργούνται όταν εμείς οι ίδιοι, στεκόμαστε μπροστά στο δικό μας φως».

Καλύτερη βδομάδα σε όλους!!!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: