Ήλθε, είδε και θα απέλθει – Ο Ντάουνερ είδε χωριστά τους διαπραγματευτές και θα φύγει αύριο πρωί




Του ΚΩΣΤΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ

Η τουρκική πλευρά δεν συζητά περαιτέρω για κοινό ανακοινωθέν, γεγονός που ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο των συζητήσεων, που άρχισαν προ τριμήνου. Ο ειδικός σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ, έφθασε χθες στο νησί και είχε αμέσως μετά χωριστές συναντήσεις με τους δυο διαπραγματευτές.

Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις δεν θα πραγματοποιήσει άλλες επαφές στο νησί και  δεν βλέπει το λόγο να συναντήσει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου. Ως εκ τούτου αναμένεται ότι θα αναχωρήσει για τη Νέα Υόρκη αύριο Παρασκευή.

Ο Αλεξάντερ Ντάουνερ πρώτα συνάντησε τον Τουρκοκύπριο διαπραγματευτή, Οσμάν Ερτούγ, ο οποίος του ανέφερε πως η μόνη πρόταση στο τραπέζι για το κοινό ανακοινωθέν είναι αυτή που κατέθεσε η τ/κ πλευρά στις 14 Δεκεμβρίου και ότι θεωρεί πως οι συζητήσεις έχουν ολοκληρωθεί.

Στην πρόταση αυτή η τ/κ πλευρά αναφερόταν, μεταξύ άλλων, πως η κάθε κοινότητα δεν θα ασκεί κυριαρχία επί της άλλης. Διατύπωση που παρέπεμπε στις χωριστές κυριαρχίες. Παράλληλα, ο Ερτούγ ανέφερε στον κ. Ντάουνερ, πως η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι έτοιμη για έναρξη διαπραγματεύσεων χωρίς κοινό ανακοινωθέν και προϋποθέσεις. Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ. Ντάουνερ, ο Ερτούγ είπε πως η πρόταση τους έτυχε υποστήριξης από «όλα τα σχετιζόμενα μέρη» και επανέλαβε την προσδοκία να πεισθεί η ε/κ πλευρά, ώστε να την αποδεχτεί.

Ανέφερε ότι είχαν μια «ειλικρινή και εποικοδομητική συνάντηση» με τον κ. Ντάουνερ, από τον οποίο αναμένει να μεταφέρει τις εξελίξεις στον ΓΓ του ΟΗΕ κατά τρόπο αμερόληπτο.

Στη συνέχεια, ο Αλεξάντερ Ντάουνερ συναντήθηκε με τον Ελληνοκύπριο διαπραγματευτή, Ανδρέα Μαυρογιάννη, τον οποίον ενημέρωσε για την τουρκική θέση. Ο κ. Μαυρογιάννης επανέλαβε τη θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ανάγκη διαμόρφωσης κοινού ανακοινωθέντος. Ενημέρωσε τον αξιωματούχο του ΟΗΕ και για την εναλλακτική πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη για ένα μικρό περιεκτικό κοινό ανακοινωθέν, στο οποίο να περιγράφονται οι αρχές λύσης.

Ο κ. Ντάουνερ ζήτησε από τον κ. Μαυρογιάννη να του αναφέρει εάν θέλει να μεταφέρει οτιδήποτε στην τουρκική πλευρά και η συνάντηση ολοκληρώθηκε. Όπως ολοκληρώθηκε, ουσιαστικά και η αποστολή του αξιωματούχου του Διεθνούς Οργανισμού στο νησί. Το επόμενο βήμα είναι η ενημέρωση από τον κ. Ντάουνερ του Συμβουλίου Ασφαλείας, την ερχόμενη Τετάρτη.

[Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας από αμερικανικές πηγές, ο κ. Ντάουνερ σκέφτεται σοβαρά να αποχωρήσει από το Κυπριακό. Αναμένεται να ανακοινώσει την όποια απόφασή του το συντομότερο δυνατόν. Οι πηγές δήλωσαν στην ιστοσελίδα μας ότι ο κ. Ντάουνερ επιθυμεί να αναλάβει την Υπάτη Αρμοστεία της Αυστραλίας στη Βρετανία. Εν αναμονή επιβεβαίωσης των πληροφοριών].

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: