Η κρίση της Ευρωζώνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χώρες του νότου υποστηρίζει ο Werner-Sinn




Τις δηλώσεις του Hans Werner-Sinn, επικεφαλής του γερμανικού Διεθνούς Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών ‘Info’, στο πλαίσιο πρόσφατου συνεδρίου στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ, σχετικά με τα αίτια της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σχολιάζει ο Pedro Nicolaci da Costa.

Ο σχολιασμός γίνεται σε άρθρο του στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας WALL STREET JOURNAL, με τίτλο «Euro-Zone Tensions Flare at U.S. Economics Gathering».

Όπως τονίζεται, ο Werner-Sinn υποστήριξε ότι η κρίση της ευρωζώνης οφείλεται κατά κύριο λόγο στις χώρες του νότου που απέτυχαν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους, διαφωνώντας με την ιδέα ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα λιτότητας στη λεγόμενη περιφέρεια της ΕΕ.

Ιδιαίτερα, ο Γερμανός οικονομολόγος κατηγόρησε την Ελλάδα ότι επωφελήθηκε από την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση – και πιο συγκεκριμένα τα χαμηλότερα επιτόκια κατά την έναρξη της νομισματικής ένωσης – προκειμένου να χρηματοδοτήσει υπερμεγέθεις μισθούς στο δημόσιο τομέα.

Παράλληλα, συνέκρινε την Ελλάδα με την Τουρκία, υποστηρίζοντας ότι οι δύο χώρες έχουν παρόμοια μεγέθη, επισημαίνοντας ωστόσο ότι η Ελλάδα είναι 60% ακριβότερη από την Τουρκία, αν και οι τιμές αγοράς στη δεύτερη χαρακτηρίζονται από τις δυνάμεις αγοράς.

Απαντώντας στις απόψεις του  Werner-Sinn, ο George Zestos, καθηγητής οικονομικών στο Christopher Newport University στη Βιρτζίνια, επεσήμανε ότι η Γερμανία είναι η χώρα που επωφελήθηκε περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κ-μ της ΕΕ από τη νομισματική ένωση, χάρη στα εμπορικά της ισοζύγια που ήταν τα μεγαλύτερα παγκοσμίως.

Τέλος, χαρακτηρίζοντας ως αναισθησία εκ μέρους του Γερμανού ομιλητή την παρομοίωση της Ελλάδας με την Τουρκία, λόγω των ιδιαίτερων ιστορικών δεσμών των δύο χωρών, διευκρίνισε ότι υπάρχει σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο κρατών, λόγω της εισαγωγής του ευρώ  στην Ελλάδα.

http://blogs.wsj.com/economics/2014/01/12/euro-zone-tensions-flare-at-u-s-economics-gathering/?KEYWORDS=Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: